7 °C Budapest

A változás elkerülhetetlen - az alternatív befektetéseké a jövő?

Pénzcentrum
2007. május 10. 08:00

Az alternatív eszközkategóriák az ingatlanpiacoktól kezdve a kockázati tőkén át a hedge fundokig rengeteg eltérő befektetési piacot jelölnek. Ezek a területek különböző módon ugyan, de mind nagyobb helyet követelnek a befektetési piacok egyébként is sokszínű palettáján. Az alternatív befektetések szerepét, helyét a hazai piacokon a szakma képviselői a PricewaterhouseCoopers és együttműködő ügyvédi irodája a Réti, Antall és Madl Landwell harmadik alkalommal megrendezett, befektetési alapokról szóló konferenciáján vitatták meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Vízkeleti Sándor , a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója előadásában rámutatott, hogy a hazai befektetésialap-piac olyan sajátosságokkal rendelkezik, amelyek teljesen egyedivé teszik egész Európában. Ennek az az oka, hogy a hazai piacon egyáltalán nem elterjedtek a befektetett összeg bizonyos százalékában meghatározott értékesítési és visszaváltási jutalékok, amik stabilizálhatnák a tőkemozgásokat. Ez arra készteti a szolgáltatókat, hogy minden termékkategóriában jelen legyenek, hogy az ügyfeleknek ne kelljen más szolgáltatóhoz fordulni új igényeikkel.

Vízkeleti Sándor szerint idén a garantált alapok terén nem várható hatalmas növekedés, és a tőkevédelmet kínáló termékeket inkább kötvény formájában jelentetik meg az alapkezelők, mintsem befektetési alapokként. Az idei év sztárjainak továbbra is a válogatott portfóliós alapok tűnnek, miközben 2006 egyik legnépszerűbb kategóriája, az ingatlanalapok továbbra is tőkekivonással kell hogy szembesüljenek. A jelentős tőkeáttétellel működő külföldi hedge fundok hazai térhódítását a szakember 2008 utánra prognosztizálta.

Dr. Szabó Tibor , a Réti, Antall & Madl ügyvédi iroda képviseletében bemutatta a hagyományos és alternatív befektetési alapok működésével kapcsolatos jogi tényezőket. A szakember az alternatív eszközök között kitüntetett szerepet játszó hedge fundok kapcsán elmondta, hogy a legtöbb külföldi hedge fund nem felel meg a tőkeáttételre vonatkozó meglehetősen szigorú hazai szabályozásnak, így ezek az alapok nyilvános úton nem tudnak hazánkban befektetőket szerezni.

Az előadáshoz kapcsolódóan Dr. Marc-Tell Madl , az ügyvédi iroda partnere hangsúlyozta, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete komoly kihívásokkal fog szembenézni, amikor hazánk a nyugat-európaihoz közelíti a hedge fundokkal kapcsolatos szabályozását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az piac általános áttekintését követően az ingatlanpiac, mint a hazai befektetésialap-piac egyik meghatározó eszközkategóriája került a fókuszba. Csoma András , a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgató-helyettese elmondta, a hazai piacon nem figyelhető meg jelentős kínálati bővülés, a hozamokat pedig a beáramló tőke és a prémium termékek iránti erős verseny leszorítja. A szakember kiemelte, hogy a hazai ingatlanalapok versenyhátrányban vannak a külföldiekkel szemben, mert a szabályozás egyedül közvetlen ingatlanbefektetéseket tesz számukra lehetővé, és kizárja a gazdasági társaságokban szerzett részesedés útján történő befektetéseket.

James Conaghan, a PricewaterhouseCoopers dublini szenior menedzsere a konferencia utolsó blokkjában elhangzó, a hedge fundokkal szabályozásáról szóló előadásában elmondta, hogy mind az Egyesült Államokban, mind pedig az Európai Unió tagállamaiban kiemelt fontosságúnak tekintik a hedge fundok szabályozását, ugyanakkor egészen eltérő álláspontokat fogalmaztak meg az egyes felek.

Heim Péter , az Aegon CEE regionális befektetési igazgatója előadásában azt hangsúlyozta, hogy a hedge fund szegmens egyre inkább ketté válik az intézményi befektetők számára vonzó, nagyobb, stabilabb alapokra, és a befektetők között egyre kisebb arányt képviselő magánszemélyek igényeit kielégítő, agresszívabb alapokra. A magasabb fokú regulációt elsősorban az intézményi befektetők szorgalmazzák, és a szegmens jövőjét egyértelműen az határozza meg, milyen megközelítést tükröz a majdani jogi szabályozás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06