5 °C Budapest

A változás elkerülhetetlen - az alternatív befektetéseké a jövő?

Pénzcentrum
2007. május 10. 08:00

Az alternatív eszközkategóriák az ingatlanpiacoktól kezdve a kockázati tőkén át a hedge fundokig rengeteg eltérő befektetési piacot jelölnek. Ezek a területek különböző módon ugyan, de mind nagyobb helyet követelnek a befektetési piacok egyébként is sokszínű palettáján. Az alternatív befektetések szerepét, helyét a hazai piacokon a szakma képviselői a PricewaterhouseCoopers és együttműködő ügyvédi irodája a Réti, Antall és Madl Landwell harmadik alkalommal megrendezett, befektetési alapokról szóló konferenciáján vitatták meg.

Vízkeleti Sándor , a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója előadásában rámutatott, hogy a hazai befektetésialap-piac olyan sajátosságokkal rendelkezik, amelyek teljesen egyedivé teszik egész Európában. Ennek az az oka, hogy a hazai piacon egyáltalán nem elterjedtek a befektetett összeg bizonyos százalékában meghatározott értékesítési és visszaváltási jutalékok, amik stabilizálhatnák a tőkemozgásokat. Ez arra készteti a szolgáltatókat, hogy minden termékkategóriában jelen legyenek, hogy az ügyfeleknek ne kelljen más szolgáltatóhoz fordulni új igényeikkel.

Vízkeleti Sándor szerint idén a garantált alapok terén nem várható hatalmas növekedés, és a tőkevédelmet kínáló termékeket inkább kötvény formájában jelentetik meg az alapkezelők, mintsem befektetési alapokként. Az idei év sztárjainak továbbra is a válogatott portfóliós alapok tűnnek, miközben 2006 egyik legnépszerűbb kategóriája, az ingatlanalapok továbbra is tőkekivonással kell hogy szembesüljenek. A jelentős tőkeáttétellel működő külföldi hedge fundok hazai térhódítását a szakember 2008 utánra prognosztizálta.

Dr. Szabó Tibor , a Réti, Antall & Madl ügyvédi iroda képviseletében bemutatta a hagyományos és alternatív befektetési alapok működésével kapcsolatos jogi tényezőket. A szakember az alternatív eszközök között kitüntetett szerepet játszó hedge fundok kapcsán elmondta, hogy a legtöbb külföldi hedge fund nem felel meg a tőkeáttételre vonatkozó meglehetősen szigorú hazai szabályozásnak, így ezek az alapok nyilvános úton nem tudnak hazánkban befektetőket szerezni.

Az előadáshoz kapcsolódóan Dr. Marc-Tell Madl , az ügyvédi iroda partnere hangsúlyozta, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete komoly kihívásokkal fog szembenézni, amikor hazánk a nyugat-európaihoz közelíti a hedge fundokkal kapcsolatos szabályozását.

Az piac általános áttekintését követően az ingatlanpiac, mint a hazai befektetésialap-piac egyik meghatározó eszközkategóriája került a fókuszba. Csoma András , a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgató-helyettese elmondta, a hazai piacon nem figyelhető meg jelentős kínálati bővülés, a hozamokat pedig a beáramló tőke és a prémium termékek iránti erős verseny leszorítja. A szakember kiemelte, hogy a hazai ingatlanalapok versenyhátrányban vannak a külföldiekkel szemben, mert a szabályozás egyedül közvetlen ingatlanbefektetéseket tesz számukra lehetővé, és kizárja a gazdasági társaságokban szerzett részesedés útján történő befektetéseket.

James Conaghan, a PricewaterhouseCoopers dublini szenior menedzsere a konferencia utolsó blokkjában elhangzó, a hedge fundokkal szabályozásáról szóló előadásában elmondta, hogy mind az Egyesült Államokban, mind pedig az Európai Unió tagállamaiban kiemelt fontosságúnak tekintik a hedge fundok szabályozását, ugyanakkor egészen eltérő álláspontokat fogalmaztak meg az egyes felek.

Heim Péter , az Aegon CEE regionális befektetési igazgatója előadásában azt hangsúlyozta, hogy a hedge fund szegmens egyre inkább ketté válik az intézményi befektetők számára vonzó, nagyobb, stabilabb alapokra, és a befektetők között egyre kisebb arányt képviselő magánszemélyek igényeit kielégítő, agresszívabb alapokra. A magasabb fokú regulációt elsősorban az intézményi befektetők szorgalmazzák, és a szegmens jövőjét egyértelműen az határozza meg, milyen megközelítést tükröz a majdani jogi szabályozás.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?