"Csak a felhőkbe nem fektetünk" - új környezettudatos alap a K&H-tól

Pénzcentrum
2007. július 19. 11:55

Sajátos vizekre evez a K&H Alapkezelő legújabb termékével, hiszen a K&H öko alap társadalmilag felelős befektetéseket (SRI), azon belül is kifejezetten a környezetvédelemmel, fenntartható gazdasági fejlődéssel kapcsolatos befektetéseket valósít meg. Az alap a társaság anyabankjának, a belga KBC három társadalmilag felelős alapjába fekteti tőkéjét, hozzáférést kínálva az alternatív energiából, vízgazdálkodásból és környezetvédelemből származó profitokhoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Napjainkban egészen aktuálisak a klímaváltozás, a globális felmelegedés és környezetszennyezés kérdései, amelyek a nyugat-európai piacokon évek óta nagy népszerűségnek örvendő társadalmilag felelős befektetéseken keresztül a megtakarításokban, befektetésekben is szerepet kapnak. A K&H Alapkezelő új terméke, a K&H öko alap kifejezetten erre a területre koncentrálva olyan részvényekbe fekteti (közvetve, alapokon keresztül) tőkéjét, amelyek működésükkel a környezetrombolás csökkentését és a fenntartható fejlődést szolgálják.

A K&H öko alap három KBC alapba fekteti tőkéjét: a KBC Alternative Energy a fosszilis energiahordozó készletek rohamos csökkenésével egyre inkább előtérbe kerülő alternatív energiaforrásokkal, alternatív energiatermeléssel foglalkozó vállalatokba fektet, a KBC Water vízszolgáltatással, vízfelhasználással, víztisztítással foglalkozó társaságokat keres ("a víz körforgásában csak a felhőkbe nem fektetünk, minden más fázisban működő társaságokba igen" - utalt Horváth István az alap filozófiájára), míg a KBC Climate Change alapban környezetvédelemmel, hulladékgazdálkodással, a széndioxid-kibocsátás csökkentésével foglalkozó vállalatok részvényei találhatók.

A három alap közül a nyugat-európai befektetők körében a KBC Water alap a legnépszerűbb - mondta el Geert Heuninck, a KBC Vagyonkezelő Társadalmilag felelős befektetések osztályvezetője - így a KBC társadalmilag felelős befektetéseket megvalósító termékei között egyértelműen ez tekinthető zászlóshajónak. Ennek oka, hogy a víz egészen egyszerűen nem helyettesíthető, nem pótolható, így ezen a területen a legnyilvánvalóbb a probléma - tette hozzá a szakember.

Az alapok kizárólag a szigorú kritériumoknak eleget tevő részvényeket tartanak portfóliójukban. Horváth István, a K&H Alapkezelő portfóliómenedzsere elmondta, hogy az alapokba kerülő társaságok bevételeiknek legalább 50 százalékát a meghatározott környezettudatos tevékenységből kell szerezniük, illetve a szélesen diverzifikált nagyvállalatoknál ez a limit 10 százalék. Az alapok portfólióiba ugyanakkor nem kerülhetnek be olyan társaságok, amelyek valamilyen módon megsértik a tágabb értelemben vett társadalmilag felelős befektetések alapelveit, így például nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogokat, vagy hadiipari tevékenységekkel is kapcsolatban állnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakember elmondta, hogy a jövőben mind a vízgazdálkodás, mind az alternatív energia, mind pedig a hulladékgazdálkodás egyre keresettebb iparág lesz, így az alap nemcsak nemes célokat szolgálnak, hanem az ágazatok fejlődésével komoly profitpotenciált is nyújt a befektetők számára. A múltbeli adatok alapján a KBC legrégebben működő "öko" alapjai az MSCI World indexhez képest felülteljesítők voltak, az árfolyamok alakulásából azonban az is kiderült, hogy az alapok érzékenyen reagálnak a szélesebb részvénypiacok megingásaira. Ennek oka, hogy az említett területeken működő vállalatok általában nagy volumenű beruházásokat valósítanak meg, ami megnöveli a részvények egyedi kockázatait.

A nyíltvégű K&H öko alap forintban denominált, és augusztustól lesz elérhető a befektetők számára a K&H Bank fiókjaiban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?