3 °C Budapest

"Csak a felhőkbe nem fektetünk" - új környezettudatos alap a K&H-tól

Pénzcentrum
2007. július 19. 11:55

Sajátos vizekre evez a K&H Alapkezelő legújabb termékével, hiszen a K&H öko alap társadalmilag felelős befektetéseket (SRI), azon belül is kifejezetten a környezetvédelemmel, fenntartható gazdasági fejlődéssel kapcsolatos befektetéseket valósít meg. Az alap a társaság anyabankjának, a belga KBC három társadalmilag felelős alapjába fekteti tőkéjét, hozzáférést kínálva az alternatív energiából, vízgazdálkodásból és környezetvédelemből származó profitokhoz.

Napjainkban egészen aktuálisak a klímaváltozás, a globális felmelegedés és környezetszennyezés kérdései, amelyek a nyugat-európai piacokon évek óta nagy népszerűségnek örvendő társadalmilag felelős befektetéseken keresztül a megtakarításokban, befektetésekben is szerepet kapnak. A K&H Alapkezelő új terméke, a K&H öko alap kifejezetten erre a területre koncentrálva olyan részvényekbe fekteti (közvetve, alapokon keresztül) tőkéjét, amelyek működésükkel a környezetrombolás csökkentését és a fenntartható fejlődést szolgálják.

A K&H öko alap három KBC alapba fekteti tőkéjét: a KBC Alternative Energy a fosszilis energiahordozó készletek rohamos csökkenésével egyre inkább előtérbe kerülő alternatív energiaforrásokkal, alternatív energiatermeléssel foglalkozó vállalatokba fektet, a KBC Water vízszolgáltatással, vízfelhasználással, víztisztítással foglalkozó társaságokat keres ("a víz körforgásában csak a felhőkbe nem fektetünk, minden más fázisban működő társaságokba igen" - utalt Horváth István az alap filozófiájára), míg a KBC Climate Change alapban környezetvédelemmel, hulladékgazdálkodással, a széndioxid-kibocsátás csökkentésével foglalkozó vállalatok részvényei találhatók.

A három alap közül a nyugat-európai befektetők körében a KBC Water alap a legnépszerűbb - mondta el Geert Heuninck, a KBC Vagyonkezelő Társadalmilag felelős befektetések osztályvezetője - így a KBC társadalmilag felelős befektetéseket megvalósító termékei között egyértelműen ez tekinthető zászlóshajónak. Ennek oka, hogy a víz egészen egyszerűen nem helyettesíthető, nem pótolható, így ezen a területen a legnyilvánvalóbb a probléma - tette hozzá a szakember.

Az alapok kizárólag a szigorú kritériumoknak eleget tevő részvényeket tartanak portfóliójukban. Horváth István, a K&H Alapkezelő portfóliómenedzsere elmondta, hogy az alapokba kerülő társaságok bevételeiknek legalább 50 százalékát a meghatározott környezettudatos tevékenységből kell szerezniük, illetve a szélesen diverzifikált nagyvállalatoknál ez a limit 10 százalék. Az alapok portfólióiba ugyanakkor nem kerülhetnek be olyan társaságok, amelyek valamilyen módon megsértik a tágabb értelemben vett társadalmilag felelős befektetések alapelveit, így például nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogokat, vagy hadiipari tevékenységekkel is kapcsolatban állnak.

A szakember elmondta, hogy a jövőben mind a vízgazdálkodás, mind az alternatív energia, mind pedig a hulladékgazdálkodás egyre keresettebb iparág lesz, így az alap nemcsak nemes célokat szolgálnak, hanem az ágazatok fejlődésével komoly profitpotenciált is nyújt a befektetők számára. A múltbeli adatok alapján a KBC legrégebben működő "öko" alapjai az MSCI World indexhez képest felülteljesítők voltak, az árfolyamok alakulásából azonban az is kiderült, hogy az alapok érzékenyen reagálnak a szélesebb részvénypiacok megingásaira. Ennek oka, hogy az említett területeken működő vállalatok általában nagy volumenű beruházásokat valósítanak meg, ami megnöveli a részvények egyedi kockázatait.

A nyíltvégű K&H öko alap forintban denominált, és augusztustól lesz elérhető a befektetők számára a K&H Bank fiókjaiban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?