17 °C Budapest

Borostyánba zárt gazdagság...

Pénzcentrum
2006. október 10. 14:00

Arról, hogy a gyémánt jó befektetés már mindenki hallott, de kevésbé sokan, sőt nagyon kevesen gondolkodnak abban, hogy az egyéb féldrága- és drágakövekbe is érdemes pénzt invesztálni. A következőkben annak járunk utána, hogy egy eléggé elterjedt, de befektetés szempontból kevéssé ismert drágakő, a borostyán mennyit is hozhat a konyhára, hogy mire kell odafigyelni a vásárlásnál és legfőképp hogyan szabadulhatunk meg tőle, ha akarunk az általunk remélt szép summa birtokában.


A drágakő-befektetések között is kuriózumnak számít a borostyán, és borostyán felhasználásával készült ékszerek vásárlása, oly annyira, hogy hazánkban csupán egy ékszerszaküzlet van, amely kifejezetten ilyen ékszerek értékesítésével foglalkozik.

A borostyán 34-50 millió évvel ezelőtt keletkeztek a Skandináv-félsziget, Finnország, Karélia valamint a Kola-félsziget alkotta Fennoskandináviában, majd a Balti-tenger hullámaival vagy a gleccserek morénájában kerültek másodlagos lelőhelyükre, ahonnan kibányászták őket, ilyen lelőhelynek számít Lengyelország is, ahol a drágakő bányászatának és megmunkálásának nagy hagyományai vannak.

A borostyán viszonylag gyakori és kedvező áron beszerezhető drágakő, a vele készült ékszereket exkluzív voltát az adja, hogy nincs két egyforma ebből a kőfajtából, amelynek értéke nagyságától, színétől, ritkaságától és attól függ, hogy tartalmaz-e valamilyen zárványt. A zárványok a gyantába beleragadt növények, illetve állatok, utóbbiak értékesebbek, amelyekért attól függően, hogy mit tartalmaznak több száz, de akár több ezer dollárt is ki kell adnunk. A legértékesebbnek az éppen maradt gerincesek számítanak, amelyekből azonban eddig csupán egyetlen, minden kétséget kizáróan hiteles példányról tudnak, egy 4,2 centiméteres fiatal gekkóról. Természetesen ezeknek nem a szépség az egyetlen értéke, tanulmányozásukkal a kutatók is értékes információkkal gazdagodhatnak az akkori élővilágról.

A borostyán, a gyémánttal és a többi drágakővel ellentétben nagyon puha (2-2,5-es keménységű) és érzékeny. Ez lehet az oka annak, hogy elég kevés antik (100évnél idősebb) borostyán-ékszert ismerhetünk a világon, ezek természetesen nagyon értékesek, de csupán ritkán büszkélkedhetünk abban, hogy a nyakunkban ilyen ékszerek csillognak, mert ezek különleges bánásmódot és tárolást igényelnek.

De a mindennapi használatra megvett ékszerek esetében sem javasolják a szakértők, hogy azokat nagyobb behatásnak tegyük ki, mert könnyen karcolódnak, illetve nagyon kell vigyázni arra, hogy véletlenül se érintkezzenek akár parfümmel, akár más vegyi anyaggal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Már elég kis indulótőke is elegendőnek bizonyulhat a bevásárláshoz, hiszen egy hétköznapra szánt újonnan elkészített ezüst ékszer ára, az Agrianna ékszerüzlet tulajdonosa szerint el sem éri az ezer forintot. Természetesen nem ez a kategória, amelyben befektetésünk megtérülhet, mert ezen a területen is, mint az alternatív befektetések esetében általában a kuriózumok jelentik a nyereség garanciáját. Zárványos borostyánékszereket akár már tíz ezer forint körüli összegért is kaphatunk, de az igazán értékes és szép darabokért ennek akár többszörösét is ott kell hagynunk.

Magyarország egyetlen kifejezetten ilyen ékszerekkel foglalkozó boltját az előbb említett Agrianna Ékszerüzletet Egerben kereshetjük fel, itt újonnan készített ezüstbe foglalt darabokat vásárolhatunk. Ha inkább a "nagyobb halak" iránt érdeklődünk, akkor az aukciós házak ajánlatait érdemes böngészni (akad egy-két ilyen ékszer is a kalapács alá kerülők között, de kifejezetten ilyen témában itthon még nem rendeztek árverést), illetve ellátogathatunk a borostyánból készített ékszerek "szülőhazájába", Lengyelországba, ahol már szép számmal találhatunk ilyen témában tevékenykedő ötvösöket, ékszerüzleteket, vagy felkereshetjük az általuk rendezett kiállításokat is.

Vigyázat! Nagyon sok a hamisítvány a piacon, a szakértők szerint a köveknek legalább a fele nem eredeti. Főleg a zárványos kövekkel kell nagyon vigyázni, sokan próbálkoznak ugyanis azzal, hogy a felolvasztott borostyánt ma élő rovarokra öntik, amelyeket a gyanutlan vásárló megvesz, főleg akkor, ha azt egy ásványkiállításon kínálják fel neki. Az eredetiség vizsgálat nagyon sokba kerül, ezért érdemes inkább olyan borostyánokat vásárolni, amelyek eredetiségéről elismert szakember ad ki bizonyítványt.

Mivel nincs erre gyakorlat, elég nehéz arra a kérdésre választ adni, hogy befektetésünk tárgya mennyire könnyen értékesíthető, egy bizonyos, mivel a drágakövek, illetve az arany és ezüst világpiaci ára folyamatosan növekszik, ezért ékszerünk vagy borostyánunk értéke mindenképpen növekedni fog.

A magyar piac jelenleg a szakértők szerint eléggé kevéssé fogékony az alternatív drágakövek és féldrágakövek (smaragd, rubin, borostyán) alkalmazására, végletesség jellemzi a fogyasztókat: vagy gyémántot vesznek, vagy cirkóniát, így jobban járhatunk ha külföldön próbálkozunk ékszereink eladásával, ahol nagyobb erre az igény és a kereslet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 15:31
Mindössze egy héttel azután, hogy a Paramount bejelentette a Skyshowtime hirdetéssel támogatott csom...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem