Vidd a pénzed Bulgáriába: neked kamatozik az újdonság ereje!

Pénzcentrum
2007. február 13. 08:00

Alacsony közterhek és kedvező bérszínvonal: alapíts céget Bulgáriában! Január elsejével Románia mellett Bulgária is tagja lett az Európai Uniónak. S bár ez az ország lényegesen távolabb esik hazánktól és a történelmi kötelékek is gyengébbek, Bulgária mint turisztikai látványosság, illetve mint befektetési célpont is honfitársaink látóterébe került. A csatlakozáskori kedvező befektetési környezet és a hazainál jóval kisebb adóteher, illetve a viszonylagos olcsó munkaerő pedig, Románia esetéhez hasonlóan, arra sarkallhatja a magyar befektetőket, hogy ebben a frissen uniós jogot kapó országban kamatoztassák bolgár levára átváltott forintjaikat.

A következőkben a nemrégiben megjelent, a romániai lehetőségekről szóló cikkünkhöz hasonlóan, a cégalapítás feltételeit és az általa vélhetően nyújtott előnyöket, illetve a megtakarított pénzünk ingatlanba, bankbetétbe és befektetési alapba való elhelyezésében rejlő lehetőségeket vesszük górcső alá.

A magyar befektetők 2005-ben a negyedik legnagyobb külföldi mozgó tőkeimportot jelentették a keleti állam számára. A Bolgár Nemzeti Bank adatai szerint a legjelentősebb befektető Ausztria, Nagy-Britannia és Svájc után, hazánk biztosította a legnagyobb mennyiségű tőkét az újonnan csatlakozott Bulgária számára, 1992 óta összesen nem kevesebb, mint 635,4 millió eurót.

Alapíts céget Bulgáriában!

Mint minden Európai Uniós tagállamra, így Bulgáriára is a közösségi jog vonatkozik a csatlakozás után, amely az egyéni vállalkozások és a külföldi vállalatok belföldön (ebben az esetben Bulgáriában) nyitott fióktelepeinek megalapítására általános érvényű szabályokat tartalmaz. A külföldön alapított gazdasági társaságok esetében továbbra is a tagállamban érvényes jogszabályok maradnak érvényben azzal a kitétellel, hogy a más tagállamból érkező uniós állampolgárokat ezek nem hozhatják hátrányos helyzetbe az ország saját állampolgáraival szemben.

Bulgáriában a gazdasági társaságok kereskedelmi társaságok, szövetkezetek vagy polgárjogi társaságok lehetnek. A kereskedelmi társaságokból 5 fajta hozható létre, ezek mindegyike jogi személyiséggel bír, működésüket pedig az 1991. július elsejével életbe lépő kereskedelmi törvény szabályozza.

A kereskedelmi társaságok a következők: közkereseti társaság (SD), betéti társaság (KD), korlátolt felelősségű társaság (OOD), részvénytársaság (AD) és a részvényekkel működő betéti társaság (KDA).

A leggyakoribb vállalkozási formának Bulgáriában is a kft. számít, amelynek alapító tőkéje nem lehet kevesebb, mint 5000 leva, azaz 645 ezer forint. A korlátolt felelősségű társaságot nem csupán az teszi vonzóvá, hogy akár egyszemélyes kft. is alakítható, feltéve, hogy a nevében ez a tulajdonság megjelenik, hanem az is, hogy a kft-vel szemben a részvénytársaság alapításához jelentős tőkemennyiség szükséges (minimum 1 millió leva, ami 129 millió forintnak felel meg).

A cég bejegyzésének menete jóval egyszerűbb, mint Románia esetében, egy jó ügyvéd segítségével akár 3 nap alatt lezongorázható a folyamat, amely azonban a szomszédos országban uralkodó "árakhoz" képest jóval drágább. A kft. 5000 levás alaptőkéje mellett körülbelül 1350 eurónyi az ügyvédi költség, amelyért azonban életképes céget kapunk. Tehát összesen körülbelül 986 550 forintnyi kiadást jelent a kinti cégalapítás.

Na de érdemes "ezért" olyan messzire menni?

Jogosan vetődik fel a kérdés az Olvasóban, hogy a cégalapítás jelentette viszonylagos előnyök miatt érdemes-e ennyire messze menni. Az országban rejlő igazi kedvezményeket azonban nem a cégalapításkor megspórolható összegek adják, hanem a későbbiekben jellemző kisebb terhek és a viszonylag képzett munkaerő, mégis a befektetők számára igencsak kedvező bérszínvonal.


 


Ha a kormány tervei maradéktalanul teljeselnük, a társasági adó mértéke várhatóan a következő években, két lépcsőben 10 százalék körülire csökken majd, amely tovább javítja majd az egyébként is kedvező képet.

Az igazi előny azonban mindenképpen a bérek nagyságához és a rájuk kivetett személyi jövedelemadóhoz nagyságához kapcsolódik. Alapvetően már a 130 levás adómentes jövedelmi határ is elképesztően alacsony a magyar szemnek, ez ugyanis 16 700 forintot jelent.

 

Levabetét és befektetési alap - hova tedd a pénzed?

Cég nélkül is van kiút!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bulgária abban az esetben is rejt lehetőségeket számunkra, ha nem szeretnénk felvállalni a cégalapításban rejlő kockázatot, illetve a távolságban gyökeredző nehézségek miatt inkább kevésbé időigényes módon szeretnénk pénzünket kamatoztatni. Lássuk a lehetőségeket!

Levabetét? Nem véletlen, hogy nem hallottál róla!

A bolgár kereskedelmi bankoknál lekötött betétben elhelyezni megtakarított pénzünket sokkal kevésbé jó ötlet és jövedelmező befektetés, mintha ugyanezt Romániában és lejben, vagy Magyarországon és forintban tennénk. A bolgár hitelintézetek ajánlatai között ugyanis csak körülbelül akkora kamatokkal találkozunk, mint amilyet itthon kaphatunk az euróban elhelyezett pénzünkre.

Ez alapvetően annak "köszönhető", hogy a bolgár alapkamat lényegesen alacsonyabb hazai társánál, körülbelül 2 és 3 százalék körül alakul. A bolgár és magyar alapkamat változását ábrázolja az alábbi diagramm 2004. január elseje és 2006. december 31-e között.


Emellett a levabetétbe való pénzelhelyezés abban az esetben nyújthatna alternatívát az euróbetétekkel szemben, ha a forint/bolgár leva kurzus a levának kedvezne, hiszen akkor a befektetett levánkért a későbbiekben több forintot kapunk vissza.


Mivel azonban a bolgár leva árfolyama az euróhoz van kötve, így ez az esemény csak akkor következhet be, amikor a forint az euróval szemben gyengülést mutat. Ekkor viszont már a kiutazás többletköltségei (számlanyitáshoz szükséges), még az euróbetétnél is kedvezőtlenebbé teszik ezt a lehetőséget, nemhogy a forintbetétnél.

Bolgár alapba fektetni? Itt a nagy ötlet?

A 2006-os évet mindössze 88,5 millió leva (45,25 millió euró) befektetési vagyonnal indító befektetésialap-piac az év végét már 305 millió leva feletti egyenleggel zárta, miközben az alapkezelő immár 39 alapot kezelt.

A konstrukciók között a vagyon 80 százalékát birtokló vegyes és részvényalapok dominálnak. A piac legnagyobb szereplője a Raiffeisen Asset Management, amely 16 százalékos piaci részesedéssel bír, de szépen növelte kezelt vagyonának volumenét a magyar OTP Alapkezelő és a DSK Bank közösen alapított alapkezelője.

Az ingatlanárak növekedése nem állt meg!

Az ingatlan billenti a mérleg nyelvét?

A bolgár ingatlanpiacon már 3 évvel ezelőtt megkezdődött az árak európai színvonalra való felzárkózása, amely majd 50 százalékos áremelkedést eredményezett 2004-ben. Az óriási keresletre válaszként megjelenő jelentős mértékben megnövekedett kínálat azonban már valamelyest gátat vetett az árak emelkedésének, így a 2005-ben még 21,6 százalékos szárnyalást mutató bolgár ingatlanárak növekedése 2006-ban egyszámjegyűre (9,5 százalék) apadt.

Az árnövekedés lassulása azonban még nem jelenti azt, hogy a bolgár ingatlanpiac nem jelent potenciált a külföldi befektetők számára. Sokkal inkább arról van szó, hogy a 2004-es helyzethez képest alaposabb vizsgálódásra van szükség, mielőtt ingatlanba fektetnénk a pénzünket.

A legnépszerűbb turisztikai célpontnak továbbra is a tengerpart, főként a Napos Part számít, ahol természetesen nem csupán az árak emelkedéséből profitálhatunk, hanem az idegenforgalomból is. A négyzetméterárak némileg a horvátországinál megszokott alatt helyezkednek el, körülbelül 1000-1200 euró körül, ám a kevésbé fejlett infrastruktúra és vendéglátás miatt az ár-érték arányok kiegyenlítődnek.

A bolgár tengerpart esetében mindeddig nem kellett tartanunk a Vir-szigeteki ingatlanbontáshoz hasonló eseménytől, de az ottani kormány az idei évtől kezdve ugyancsak féket vetett a túlzott tengerparti építkezésre, és a tengertől számított 100 méteres körzet esetében 20 százalékban határozta meg a beépíthetőség határát és lekorlátozta az épületek magasságát 7,5 méterre.

A tengerpart mellett a számunkra kevésbé ismert síparadicsomok környéke nyújthat még jó befektetési lehetőséget, amely egyre kedveltebbé válik az angol és az ír fiatalok körében. A Bansko környékén található 70 sípálya közelében körülbelül 1000 euró (253 ezer forint) per négyzetméterért vásárolhatunk ingatlant, amely nagyjából az osztrák árszínvonal felének felel meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem