23 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - Kereskedés a gyakorlatban

Pénzcentrum
2006. december 14. 14:00

Az előző részekben megismerkedtünkaz opciók elméleti hátterével. Ebben a részben leginkább az opciós kereskedés gyakorlatára térek ki, amiket érdemes figyelembe venni.

Először is fontos, hogy az opciók iránti nagyobb kereslet a put opciókon keresztül történik, hiszen az alapok, illetve nagyobb szereplők portfolió biztosítás miatt vesznek put opciókat, vagyis nagy rá a kereslet. Ebből az is kiderül, hogy a market makerek emiatt put opció shortban vannak, vagyis részvény shorttal fedezik magukat.

Az opciós piacon a nagyobb kínálat a call opciókon keresztül jelenik meg, hiszen ugyan ezek a nagyobb alapok call opciókat adnak el, azért, hogy bevételt gyűjtsenek. Így a market makerek leginkább longok, azaz birtokosok call opciókban, vagyis részvény shorttal fedezik magukat.

Mivel a call opcióknál "nagyobb" a kínálat, ezért azokat könnyebb megkapni, ha beállunk az ajánlati könyve limittel.

Mivel a market makerek helyzeti előnyben vannak, azt nem tudjuk megmondani, hogy ők call-t, vagy putot vesznek, mert nem lehet látni azt, hogy a hatásukra növekedik e a belső volatilitás, vagy sem. Korábban írtam arról, ha egy nagyobb alap elkezd egy adott opcióból venni nagy mennyiséget, akkor emelkedni fog a belső volatilitás. Ha a market maker veszi ezt az adott opciót, akkor nem növekedik a belső volatilitás, mivel ő biden, azaz a vételi oldalon tud venni, és az asken, azaz az eladási oldalon tud eladni, vagyis nem növeli a belső volatilitást az esetleges vételével.

Az opciós piacon azt is meg lehet figyelni, hogy pénteken, főleg délután az opciók ára csökkeni kezd. Ennek az az oka, hogy mivel az opcióknak meghatározott lejárata van, minden egyes nap elteltével egyre kevesebbet ért, amit a theta mutat meg. Mivel péntek után 2 nap szünet következik, a market makerek lejjebb viszik az opciók árát, hiszen nagy valószínűséggel hétvégén semmi érdekes sem fog történni, nem lesz volatilitás, illetve 2 nap eltelik, amit már pénteken beáraznak.

Az opciós piacot sokan szentimentként is használják azért, hogy "lemérjék", hogy milyen hangulat uralkodik a piacokon. Erre szokták használni a put/call ratio-t is, ami nem más, mint a kereskedett put mennyiség, osztva a kereskedett call mennyiséggel. Abban az esetben, ha ennek értéke alacsony, akkor sok call opciót vettek, tehát bull, túlfűtött a hangulat, vagyis lehetséges a negatív korrekció, illetve árfolyam esés.

Ha értéke magas, akkor a put opciókból volt magasabb forgalom, vagyis túlságosan negatív hangulat, ezért lehetséges az árolyam emelkedés.
Ezt a mutatószámot azonban fenntartásokkal kell fogadni, vagy legalábbis sok opciós trader máshogy gondolkozik a használatáról. Először is fontos tudni, hogy a call opciókat leginkább kiírják nagyobb alapok, vagyis az ők véleményük nem pozitív, hiszen akkor nem írna ki call opciót. Ebből következtethető, hogy magas call forgalom nem biztos, hogy a bull hangulat alapja, hiszen a call lehet put "álruhában" is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A put opciókat sem könnyű "olvasni", hiszen nem lehet tudni, hogy hedge, fedezés miatt veszi market maker, vagy portfolió biztosítás, vagy valaki tényleg lefelé várja az alapterméket, és ezért veszi, vagy put kiírást zár valaki? Amíg ezeken nem tudjuk pontosan, addig azt sem lehet tudni, hogy a put forgalom bullsih, vagy bearish. (Hiszen tudjuk, hogy a put vétel bear, a put kiírás bull stratégia.)

A hagyományos put/call rationál sokkal jobb az Ise call/put ratio-ja, ami csak retail, és csak az újonnan megnyitott opciókat használja a kalkulálásban.

Elérhető a következő linken:
 http://www.iseoptions.com/marketplace/statistics/sentiment_index.asp

Debreceni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 20:39
A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező művészi öröksége előtt négy filmmel és...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem