9 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - Kereskedés a gyakorlatban

Pénzcentrum
2006. december 14. 14:00

Az előző részekben megismerkedtünkaz opciók elméleti hátterével. Ebben a részben leginkább az opciós kereskedés gyakorlatára térek ki, amiket érdemes figyelembe venni.

Először is fontos, hogy az opciók iránti nagyobb kereslet a put opciókon keresztül történik, hiszen az alapok, illetve nagyobb szereplők portfolió biztosítás miatt vesznek put opciókat, vagyis nagy rá a kereslet. Ebből az is kiderül, hogy a market makerek emiatt put opció shortban vannak, vagyis részvény shorttal fedezik magukat.

Az opciós piacon a nagyobb kínálat a call opciókon keresztül jelenik meg, hiszen ugyan ezek a nagyobb alapok call opciókat adnak el, azért, hogy bevételt gyűjtsenek. Így a market makerek leginkább longok, azaz birtokosok call opciókban, vagyis részvény shorttal fedezik magukat.

Mivel a call opcióknál "nagyobb" a kínálat, ezért azokat könnyebb megkapni, ha beállunk az ajánlati könyve limittel.

Mivel a market makerek helyzeti előnyben vannak, azt nem tudjuk megmondani, hogy ők call-t, vagy putot vesznek, mert nem lehet látni azt, hogy a hatásukra növekedik e a belső volatilitás, vagy sem. Korábban írtam arról, ha egy nagyobb alap elkezd egy adott opcióból venni nagy mennyiséget, akkor emelkedni fog a belső volatilitás. Ha a market maker veszi ezt az adott opciót, akkor nem növekedik a belső volatilitás, mivel ő biden, azaz a vételi oldalon tud venni, és az asken, azaz az eladási oldalon tud eladni, vagyis nem növeli a belső volatilitást az esetleges vételével.

Az opciós piacon azt is meg lehet figyelni, hogy pénteken, főleg délután az opciók ára csökkeni kezd. Ennek az az oka, hogy mivel az opcióknak meghatározott lejárata van, minden egyes nap elteltével egyre kevesebbet ért, amit a theta mutat meg. Mivel péntek után 2 nap szünet következik, a market makerek lejjebb viszik az opciók árát, hiszen nagy valószínűséggel hétvégén semmi érdekes sem fog történni, nem lesz volatilitás, illetve 2 nap eltelik, amit már pénteken beáraznak.

Az opciós piacot sokan szentimentként is használják azért, hogy "lemérjék", hogy milyen hangulat uralkodik a piacokon. Erre szokták használni a put/call ratio-t is, ami nem más, mint a kereskedett put mennyiség, osztva a kereskedett call mennyiséggel. Abban az esetben, ha ennek értéke alacsony, akkor sok call opciót vettek, tehát bull, túlfűtött a hangulat, vagyis lehetséges a negatív korrekció, illetve árfolyam esés.

Ha értéke magas, akkor a put opciókból volt magasabb forgalom, vagyis túlságosan negatív hangulat, ezért lehetséges az árolyam emelkedés.
Ezt a mutatószámot azonban fenntartásokkal kell fogadni, vagy legalábbis sok opciós trader máshogy gondolkozik a használatáról. Először is fontos tudni, hogy a call opciókat leginkább kiírják nagyobb alapok, vagyis az ők véleményük nem pozitív, hiszen akkor nem írna ki call opciót. Ebből következtethető, hogy magas call forgalom nem biztos, hogy a bull hangulat alapja, hiszen a call lehet put "álruhában" is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A put opciókat sem könnyű "olvasni", hiszen nem lehet tudni, hogy hedge, fedezés miatt veszi market maker, vagy portfolió biztosítás, vagy valaki tényleg lefelé várja az alapterméket, és ezért veszi, vagy put kiírást zár valaki? Amíg ezeken nem tudjuk pontosan, addig azt sem lehet tudni, hogy a put forgalom bullsih, vagy bearish. (Hiszen tudjuk, hogy a put vétel bear, a put kiírás bull stratégia.)

A hagyományos put/call rationál sokkal jobb az Ise call/put ratio-ja, ami csak retail, és csak az újonnan megnyitott opciókat használja a kalkulálásban.

Elérhető a következő linken:
 http://www.iseoptions.com/marketplace/statistics/sentiment_index.asp

Debreceni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 11:46
Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a 2024. évi önkormányzati, illetve az európai parl...
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem