Pénzszerzés percek alatt - Kereskedés a gyakorlatban

Pénzcentrum
2006. december 14. 14:00

Az előző részekben megismerkedtünkaz opciók elméleti hátterével. Ebben a részben leginkább az opciós kereskedés gyakorlatára térek ki, amiket érdemes figyelembe venni.

Először is fontos, hogy az opciók iránti nagyobb kereslet a put opciókon keresztül történik, hiszen az alapok, illetve nagyobb szereplők portfolió biztosítás miatt vesznek put opciókat, vagyis nagy rá a kereslet. Ebből az is kiderül, hogy a market makerek emiatt put opció shortban vannak, vagyis részvény shorttal fedezik magukat.

Az opciós piacon a nagyobb kínálat a call opciókon keresztül jelenik meg, hiszen ugyan ezek a nagyobb alapok call opciókat adnak el, azért, hogy bevételt gyűjtsenek. Így a market makerek leginkább longok, azaz birtokosok call opciókban, vagyis részvény shorttal fedezik magukat.

Mivel a call opcióknál "nagyobb" a kínálat, ezért azokat könnyebb megkapni, ha beállunk az ajánlati könyve limittel.

Mivel a market makerek helyzeti előnyben vannak, azt nem tudjuk megmondani, hogy ők call-t, vagy putot vesznek, mert nem lehet látni azt, hogy a hatásukra növekedik e a belső volatilitás, vagy sem. Korábban írtam arról, ha egy nagyobb alap elkezd egy adott opcióból venni nagy mennyiséget, akkor emelkedni fog a belső volatilitás. Ha a market maker veszi ezt az adott opciót, akkor nem növekedik a belső volatilitás, mivel ő biden, azaz a vételi oldalon tud venni, és az asken, azaz az eladási oldalon tud eladni, vagyis nem növeli a belső volatilitást az esetleges vételével.

Az opciós piacon azt is meg lehet figyelni, hogy pénteken, főleg délután az opciók ára csökkeni kezd. Ennek az az oka, hogy mivel az opcióknak meghatározott lejárata van, minden egyes nap elteltével egyre kevesebbet ért, amit a theta mutat meg. Mivel péntek után 2 nap szünet következik, a market makerek lejjebb viszik az opciók árát, hiszen nagy valószínűséggel hétvégén semmi érdekes sem fog történni, nem lesz volatilitás, illetve 2 nap eltelik, amit már pénteken beáraznak.

Az opciós piacot sokan szentimentként is használják azért, hogy "lemérjék", hogy milyen hangulat uralkodik a piacokon. Erre szokták használni a put/call ratio-t is, ami nem más, mint a kereskedett put mennyiség, osztva a kereskedett call mennyiséggel. Abban az esetben, ha ennek értéke alacsony, akkor sok call opciót vettek, tehát bull, túlfűtött a hangulat, vagyis lehetséges a negatív korrekció, illetve árfolyam esés.

Ha értéke magas, akkor a put opciókból volt magasabb forgalom, vagyis túlságosan negatív hangulat, ezért lehetséges az árolyam emelkedés.
Ezt a mutatószámot azonban fenntartásokkal kell fogadni, vagy legalábbis sok opciós trader máshogy gondolkozik a használatáról. Először is fontos tudni, hogy a call opciókat leginkább kiírják nagyobb alapok, vagyis az ők véleményük nem pozitív, hiszen akkor nem írna ki call opciót. Ebből következtethető, hogy magas call forgalom nem biztos, hogy a bull hangulat alapja, hiszen a call lehet put "álruhában" is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A put opciókat sem könnyű "olvasni", hiszen nem lehet tudni, hogy hedge, fedezés miatt veszi market maker, vagy portfolió biztosítás, vagy valaki tényleg lefelé várja az alapterméket, és ezért veszi, vagy put kiírást zár valaki? Amíg ezeken nem tudjuk pontosan, addig azt sem lehet tudni, hogy a put forgalom bullsih, vagy bearish. (Hiszen tudjuk, hogy a put vétel bear, a put kiírás bull stratégia.)

A hagyományos put/call rationál sokkal jobb az Ise call/put ratio-ja, ami csak retail, és csak az újonnan megnyitott opciókat használja a kalkulálásban.

Elérhető a következő linken:
 http://www.iseoptions.com/marketplace/statistics/sentiment_index.asp

Debreceni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 31. szerda
Angéla, Petronella
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?