14 °C Budapest

Hova vidd az aranyat? - Drága lesz a rossz döntés!

Pénzcentrum
2006. szeptember 5. 08:00

Ha van otthon olyan arany ékszered, ami feleslegessé vált, vagy sérült, jól gondold meg, hogy milyen módon válsz meg tőle, mert egy esetleges hirtelen vagy rossz döntés, akár több tízezer forintodba is kerülhet! A következőkben annak járunk utána, hogy mit, hol és mennyiért érdemes csinálnod a féltve őrzött értékeiddel, és hogy mélyebben áshassunk a dolgok mélyére több vidéki és fővárosi ékszer szaküzletet is megkerestünk, nézzük mit találtunk az ötvösök háza táján!

Ha van otthon olyan arany ékszered, ami feleslegessé vált, vagy sérült, jól gondold meg, hogy milyen módon válsz meg tőle, mert egy esetleges hirtelen vagy rossz döntés, akár több tízezer forintodba is kerülhet! A következőkben annak járunk utána, hogy mit, hol és mennyiért érdemes csinálnod a féltve őrzött értékeiddel, és hogy mélyebben áshassunk a dolgok mélyére több vidéki és fővárosi ékszer szaküzletet is megkerestünk, nézzük mit találtunk az ötvösök háza táján!

Az ékszerüzleteket végigjárva általában azzal találkoztunk, hogy az új ékszerek grammonkénti ára 6-7 ezer Ft körül mozog. Ezt két dolog befolyásolja, a forint dollárhoz viszonyított árfolyama, és az arany unciánkénti ára.

Számunkra, ha újonnan szeretnénk aranyat venni, természetesen az a kedvező tendencia, ha az arany világpiaci ára csökken. Ha az erre vonatkozó diagrammot megfigyeljük, láthatjuk, hogy egy nyári korrekciót kivéve, az arany ára évek óta folyamatosan növekedik, és a szakértők szeptember-októberre még nagyobb mértékű növekedést várnak, amelyet szerintük leghamarabb januárban állíthat meg az eladói nyomás.

Ha forint/dollár kurzus változását nézzük meg, azt láthatjuk, hogy 2005 nyaráig a dollár gyengülő tendenciát mutatott a forinttal szemben, ám onnantól tendenciózusan erősödik. Ez számunkra nem teremt túlságosan kedvező körülményeket a vételre, hiszen az arany forintban mért árfolyama ma már meghaladja a grammonkénti 4500 forintot, és a nyári világpiaci korrekció által hozott hasznot is elvitte a forint gyengülése. Az ékszerüzletek árai e két tényezőből tevődnek össze, a világpiaci árból és a megmunkálási költségből, így lesz a 4500 forintból 6 ezer, esetenként 7 ezer forint a kész termékek esetében.


 

 


A feleslegessé váló vagy sérült arany ékszerekkel négy dolgot tehetünk: otthon tarthatjuk őket a vitrinben, eladhatjuk őket, mint tört aranyat, készítethetünk újat belőle, vagy csere-akció keretében levásárolhatjuk az "árát".

Első körben annak néztünk utána, hogy hol mennyiért tudjuk értékesíteni aranyunkat. Megkérdeztünk néhány vidéki és fővárosi ékszerboltot, hogy mekkora összeget fizetnek 14, illetve 18 karátos arany ékszerünkért. Az összehasonlító táblázatunkból kitűnik, hogy nincs nagy különbség Budapest és a többi nagyváros között, mindenhol körülbelül 1400-2200 forint között mozognak az árak.

Ezzel ellentétben óriási eltérésekkel találkozhatunk akár akkor is, ha csupán a Westend City Center üzleteit járjuk végig, az ékszerboltok ajánlatai között akár 700 forint különbség is lehet. Ez jellemző az egész országra, tehát érdemes először jól körbenézni, és nem az első utunkba kerülő üzletben eladni az aranyukat.

Kutató utunk során olyan üzletben is jártunk, ahol a tört arany eladásához a személyi igazolványunkra és lakcímbejelentő kártyánkra is szükségünk lett volna, de ez a kérés egyáltalán nem számít átlagosnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az üzletek általában a 14 karátos arany vételi árát írják ki a hirdetésekre, emellett a 18 karátos nemesfémmel foglalkoznak még, e feletti karátszámút nem szívesen vásárolnak. A fehér arany, vörös arany és sárga arany között sem vételkor, sem eladáskor nem tesznek különbséget.

 


 

Ha nem a készpénzszerzés a célunk, és hajlandóak vagyunk akár anyagi áldozatot is hozni, akkor készíttethetünk az aranyunkból új ékszert is. Ebben az esetben is nagy különbségek vannak a különböző üzletek ajánlatai között. Általában katalógusból választhatjuk ki a mintát, amit szeretnénk, de előfordul olyan is, hogy vállalják fénykép alapján másolat elkészítését.

 

Ebben az esetben azonban jókora summát takaríthatunk meg, egy vastagabb nyaklánc esetében akár tízezreket, ha Budapesten keresünk fel egy szaküzletet, vidéken ugyanis akár 1000 forinttal is magasabb lehet a grammonkénti megmunkálási költség, bár ez fazontól és formától is függ. De minden esetben 12% anyagveszteséggel számolnak.

Néhány üzletben találkozhatunk "csere-akcióval", ami azt jelenti, hogy az általunk beadott tört-, illetve arany ékszer áráért választhatunk valami már elkészített terméket. Általában ekkor magasabb áron számolják be az aranyunkat, mintha készpénzt szeretnénk cserébe, körülbelül 2400-2800 forintos grammonkénti áron.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
MEDIA1  |  2024. május 7. 19:58
Szijjártó Péter a közmédiához tartozó MTI-n keresztül buktatta le a hirado.hu-t, hogy az fake newst...
Bankmonitor  |  2024. május 7. 14:41
Lezárult a társadalmi egyeztetés az otthonfelújítási pályázati kiírásával kapcsolatban. A program ho...
Holdblog  |  2024. május 7. 09:06
Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm