Hova vidd az aranyat? - Drága lesz a rossz döntés!

Pénzcentrum
2006. szeptember 5. 08:00

Ha van otthon olyan arany ékszered, ami feleslegessé vált, vagy sérült, jól gondold meg, hogy milyen módon válsz meg tőle, mert egy esetleges hirtelen vagy rossz döntés, akár több tízezer forintodba is kerülhet! A következőkben annak járunk utána, hogy mit, hol és mennyiért érdemes csinálnod a féltve őrzött értékeiddel, és hogy mélyebben áshassunk a dolgok mélyére több vidéki és fővárosi ékszer szaküzletet is megkerestünk, nézzük mit találtunk az ötvösök háza táján!

Ha van otthon olyan arany ékszered, ami feleslegessé vált, vagy sérült, jól gondold meg, hogy milyen módon válsz meg tőle, mert egy esetleges hirtelen vagy rossz döntés, akár több tízezer forintodba is kerülhet! A következőkben annak járunk utána, hogy mit, hol és mennyiért érdemes csinálnod a féltve őrzött értékeiddel, és hogy mélyebben áshassunk a dolgok mélyére több vidéki és fővárosi ékszer szaküzletet is megkerestünk, nézzük mit találtunk az ötvösök háza táján!

Az ékszerüzleteket végigjárva általában azzal találkoztunk, hogy az új ékszerek grammonkénti ára 6-7 ezer Ft körül mozog. Ezt két dolog befolyásolja, a forint dollárhoz viszonyított árfolyama, és az arany unciánkénti ára.

Számunkra, ha újonnan szeretnénk aranyat venni, természetesen az a kedvező tendencia, ha az arany világpiaci ára csökken. Ha az erre vonatkozó diagrammot megfigyeljük, láthatjuk, hogy egy nyári korrekciót kivéve, az arany ára évek óta folyamatosan növekedik, és a szakértők szeptember-októberre még nagyobb mértékű növekedést várnak, amelyet szerintük leghamarabb januárban állíthat meg az eladói nyomás.

Ha forint/dollár kurzus változását nézzük meg, azt láthatjuk, hogy 2005 nyaráig a dollár gyengülő tendenciát mutatott a forinttal szemben, ám onnantól tendenciózusan erősödik. Ez számunkra nem teremt túlságosan kedvező körülményeket a vételre, hiszen az arany forintban mért árfolyama ma már meghaladja a grammonkénti 4500 forintot, és a nyári világpiaci korrekció által hozott hasznot is elvitte a forint gyengülése. Az ékszerüzletek árai e két tényezőből tevődnek össze, a világpiaci árból és a megmunkálási költségből, így lesz a 4500 forintból 6 ezer, esetenként 7 ezer forint a kész termékek esetében.


 

 


A feleslegessé váló vagy sérült arany ékszerekkel négy dolgot tehetünk: otthon tarthatjuk őket a vitrinben, eladhatjuk őket, mint tört aranyat, készítethetünk újat belőle, vagy csere-akció keretében levásárolhatjuk az "árát".

Első körben annak néztünk utána, hogy hol mennyiért tudjuk értékesíteni aranyunkat. Megkérdeztünk néhány vidéki és fővárosi ékszerboltot, hogy mekkora összeget fizetnek 14, illetve 18 karátos arany ékszerünkért. Az összehasonlító táblázatunkból kitűnik, hogy nincs nagy különbség Budapest és a többi nagyváros között, mindenhol körülbelül 1400-2200 forint között mozognak az árak.

Ezzel ellentétben óriási eltérésekkel találkozhatunk akár akkor is, ha csupán a Westend City Center üzleteit járjuk végig, az ékszerboltok ajánlatai között akár 700 forint különbség is lehet. Ez jellemző az egész országra, tehát érdemes először jól körbenézni, és nem az első utunkba kerülő üzletben eladni az aranyukat.

Kutató utunk során olyan üzletben is jártunk, ahol a tört arany eladásához a személyi igazolványunkra és lakcímbejelentő kártyánkra is szükségünk lett volna, de ez a kérés egyáltalán nem számít átlagosnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az üzletek általában a 14 karátos arany vételi árát írják ki a hirdetésekre, emellett a 18 karátos nemesfémmel foglalkoznak még, e feletti karátszámút nem szívesen vásárolnak. A fehér arany, vörös arany és sárga arany között sem vételkor, sem eladáskor nem tesznek különbséget.

 


 

Ha nem a készpénzszerzés a célunk, és hajlandóak vagyunk akár anyagi áldozatot is hozni, akkor készíttethetünk az aranyunkból új ékszert is. Ebben az esetben is nagy különbségek vannak a különböző üzletek ajánlatai között. Általában katalógusból választhatjuk ki a mintát, amit szeretnénk, de előfordul olyan is, hogy vállalják fénykép alapján másolat elkészítését.

 

Ebben az esetben azonban jókora summát takaríthatunk meg, egy vastagabb nyaklánc esetében akár tízezreket, ha Budapesten keresünk fel egy szaküzletet, vidéken ugyanis akár 1000 forinttal is magasabb lehet a grammonkénti megmunkálási költség, bár ez fazontól és formától is függ. De minden esetben 12% anyagveszteséggel számolnak.

Néhány üzletben találkozhatunk "csere-akcióval", ami azt jelenti, hogy az általunk beadott tört-, illetve arany ékszer áráért választhatunk valami már elkészített terméket. Általában ekkor magasabb áron számolják be az aranyunkat, mintha készpénzt szeretnénk cserébe, körülbelül 2400-2800 forintos grammonkénti áron.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. május 28. 16:15
Az Együtt volt elnöke szerint a TV2 vezetése hülyének nézi a bíróságot, a tévénézőket és őt, amikor...
Bankmonitor  |  2023. május 28. 09:04
Melyik pénzügyi termék lehet a legideálisabb választás a jelenlegi gazdasági helyzetben? A Bankmonit...
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06