13 °C Budapest

Brutális pusztítás: szétbontják a frissen szigetelt társasházakat

Pénzcentrum
2013. május 11. 08:02

Továbbra is aktuális a harkályprobléma Budapesten. Az agresszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak az újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban.

Továbbra is aktuális a harkályprobléma Budapesten - tudtuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtóosztályától. 2009 nyárközép óta, ha nem is túl nagy számban, de folyamatosak a bejelentések: harkályok lyukakat vájnak tégla és beton épületek szigetelésébe, illetve elvétve fa épületekbe vagy házak fa burkolatába. Az egyesület tavalyi közleménye szerint további problémaként szokták jelezni a harkályok kora hajnali dobolását a fém ereszen, ami megkeseríti a lakók életét azzal, hogy lehetetlenné teszi a nyugodt alvást.

A lakóházakra veszélyes, s az alvást megzavaró madárpopuláció tehát továbbra is jelen van a városban - ezek a elvárosiasodott madarak bárhol megélnek, ahol néhány fa van, így 15-20 fából álló belvárosi közparkokban, vagy a panelépületek között létesített zöld felületeken. Az agreszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak az újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban. Az, hogy a harkályok pontosan miért vájnak méretes lyukakat a frissen szigetelt házak homlokzatába még a szakemberek számára is talány. Egy biztos, a madarak a faépületekre, illetve épületek faszerkezeteire korábban is nagy veszélyt jelentettek. A nem jól felületkezelt fában ugyanis megtelepednek azok a farontó bogár fajok, amelyek lárvái táplálékot jelentenek a harkály számára. 

Bár meglepő, de egyrészt ugyanez a jelenség állhat a frissen szigetelt házak rongálódása mögött is. Tökéletes kivitelezés ugyanis többnyire nem létezik. A szigetelési eljárás szerint a szigetelőanyagra üvegszövet-háló, ragasztóanyag és homlokzati színező vakolat kerül. Az építéskor általános eljárás, hogy a hőszigetelő táblákat habarcsfoltokkal ragasztják föl, a foltok között pedig üregek maradnak. Ezekbe a légrésekbe viszont könnyedén bejuthatnak az apró rovarok, és a madarak is megtalálják rajta azokat a pontokat, ahol feltörhető a többrétegű borítás.

Másrészt az is elképzelhető, hogy a madarak jelzőfaként, pusztán a kopácsolás hangja kedvéért használják a homlokzatokat. A harkályok ugyanis harsány hangadással jelzik társaiknak területüket, illetve a párválasztás során is fontos szerepet játszik a hangos kopácsolás. Mindezeket az is alátámasztja, hogy a városi harkályok általában azon a falon munkálkodnak, amely az élőhelyük felé néz. A legnagyobb gondot viszont az jelenti, hogy a problémára egyelőre nincs hatékony megoldás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azok a burkolatok, amelyek elég kemények ahhoz, hogy a harkályok - amelyek csőr és koponyaszerkezete a "kopogtató" életmódhoz specializálódott - ne tudják átütni, vagy elég simák hogy ne tudjanak megkapaszkodni, nagyon drágák. Üveggel, kőlapokkal, betonnal vagy márvánnyal burkolni minden épületet nyilvánvalóan nem járható út.  Így megoldást csak az új szigetelő eljárások vagy a meglévő szigetelések általános védelme hozhat. A kőzetgyapot szigetelés például ellenáll a harkályoknak, ez viszont némileg drágább a hagyományos szigetelőanyagoknál. Ugyanakkor a panelprogramokban többnyire az olcsóbb, Hungarocell-típusú anyagokat használták. De jó lehet a madarak ellen az is , ha eltartó háló kerül a burkolatra. A biológiai védekezés (riasztás) alkalmazott módszereinek hatékonysága viszont megkérdőjelezhető, ráadásul ehhez zöldhatósági engedély is szükséges.

A károsultaknak a harkályokkal kapcsolatos problémáikkal - beleértve a riasztási engedély kérelmet is - a területileg illetékes zöldhatósághoz kell fordulniuk. De nem árt tudni, hogy gyakorlat hiányában a kártérítési törvény sem feltétlenül védi a lakóközösségeket. A hatóság többnyire a tulajdonos károkozás megelőzésével kapcsolatos felelősségét hangsúlyozza. Az MME tavalyi közleménye szerint szükség lenne egy madártani, természetvédelmi, biztosítási, jogi, építéstechnológiai, szabványügyi szakemberekből álló munkacsoport létrehozására, amely megvizsgálná egyrészt a probléma biztosítási kezelésének lehetőségét, másrészt a káresetek megelőzése érdekében segítene kidolgozni garantált és elfogadható árú "harkálybiztos" falburkolási technológiákat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem