Utolsókat rúgják a megszokott álláshirdetések: így fogják meg a fiatalokat + videó

2016. október 28. 15:02

A megszokott szöveges álláshirdetéseket és a munkaerő-toborzásban használt hagyományos eszközök már nem működnek, ha fiatal munkavállalókat keresnek a cégek. Új megoldásokra van szükség, amelyek alkalmazkodnak az Y és Z generációs munkavállalók médiafogyasztási és tájékozódási szokásaikhoz. Megtalálták az új toborzási módszert, mutatjuk, milyenek az új álláshirdetések.

A munkaerőhiány egyre nagyobb problémát okoz különböző szektorokban Magyarországon. A betölthetetlen álláshelyek pedig csak nőnek hazánkban, ráadásul 2015-ben a kivándorlás mértéke is korábban nem látott szintre ugrott: közel 33 ezren hagyták el az országot, a külföldön munkát vállalók 44 százaléka 30 év alatti - azaz nagyrészt a pályakezdő, fiatal munkaerő dönt határon túli karrier mellett. A KSH adatai szerint a versenyszférában 35 ezernél több az üres álláshelyek száma, ebből Budapesten közel 19 ezer pozíció nyitott, tehát bőven akad választási lehetősége a munkát keresőknek.

Számunkra az egyik legnagyobb kihívást a fiatal, pályakezdő, azaz Y generációs munkaerő elérése jelenti. Különösképp az agrár iparági szegmensünkben. E területen a klasszikus toborzási megoldásaink nem hozták a remélt eredményeket, így új eszközhöz kellett nyúlnunk" 

- mondta Lajkó Erika, a Bunge Zrt. HR vezetője a tegnapi HR Festen.

A Floriol és a Vénusz forgalmazója, a Bunge Zrt. hazánkban 540 főt foglalkoztat, a vállalat HR vezetője arról számolt be, hogy az utóbbi időszakban több olyan nyitott pályakezdő pozíciójuk volt, amelyre hosszú hónapokon át keresték a megfelelő munkaerőt. 

"Három nyitott junior trader pozíció betöltésére kaptunk megbízást tavaly év elején: gabona, olajosmag illetve fehérjedarák kereskedelmi feladatainak ellátására. A hagyományos toborzási eszközök használatával majdnem egy éven át kutattuk a piacot azért, hogy megtaláljuk az elvárásainknak megfelelő pályakezdő munkatársainkat. Szerettünk volna olyan fiatalokat felvenni, akik magabiztosan beszélnek angolul, képesek gyorsan tanulni, valamint proaktív személyiséggel rendelkeznek. És persze azt se bántuk volna, ha némiképp érdeklődnék az agrár világ iránt. Alapvetően a munkakör célja az, hogy olyan Tradereket neveljünk ki, akik képesek önállóan árazni agrár termékeket és a kereskedelmi feladatok is ellátni"- vette át a szót Lipcsei Kornélia, a Bunge Zrt. HR Business Partnere.

A cég márka, a pozíció termék

Egyetlen ilyen pozíció betöltésével 150 munkaórát töltöttek, a megbízott tanácsadó irodák mindösszesen 17 jelöltet tudtak bemutatni, az álláshirdetésekre egy év alatt 200 önéletrajz érkezett, de nem találták azt az Y generációs pályakezdőket, akit alkalmazásba vettek volna. Idén januárra világossá vált számukra, hogy az összes klasszikus toborzási eszköz használatát kimerítettük, de nem jártak sikerrel.

"Ekkor újragondoltuk a kérdést, és megfogalmazódott bennünk a megoldás: ahhoz, hogy ezt a korosztályt elérjük üzeneteinkkel, nem csak a megfelelő hívószavakkal kell dolgoznunk, hanem figyelembe kell vennünk a generáció megváltozott tartalomfogyasztási szokásait is. Fontos felismerés volt az is, hogy a keresleti piacon a munkáltató márkává válik, a pozíció pedig termékké. Így született meg a toborzó videó ötlete" - egészítette ki a Bunge Zrt. HR vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Az ügynökségünknél felhalmozott tapasztalatokból és kutatási adatokból tudtuk, hogy a pályakezdő fiatalok eléréséhez új, személyesebb toborzási eszközt kell keresnünk. Tisztában voltunk vele, hogy őket leghatékonyabban a közösségi térben tudjuk elérni, és a videó erre a legalkalmasabb eszköz. 

A toborzó videónak nem szabad két percnél hosszabbnak lennie, s erős felütéssel kell megragadni a fiatalok figyelmét. A kutatási adatokból világossá vált, hogy mindent meg kell mutatnunk benne, ami az Y generáció számára fontos lehet a céggel és az adott munkakörrel kapcsolatosan, hiszen ez mind-mind döntő fontosságú" 

- vette át a szót Tőzsér Máté, az Isobar Budapest Content Marketing Producere. Hozzátette, a sikerhez szükséges volt egy átfogó média tervre, a megfelelő kommunikációs platformok kiválasztására is: a két fő média csatornájuk a YouTube és a Facebook volt, de együttműködtek tizenhat felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatával is a videó terjesztésében.

Az elkészült toborzó videót 17 ezren tekintették meg Facebookon, 19 ezren YouTube-on, a végeredmény pedig kézzelfogható volt: mind a három junior tradert megtalálta a Bunge HR osztálya, méghozzá rövid időn belül.

"Egyértelműen látható, hogy az Y, majd pedig a Z generáció esetében hatványozottan fontos, hogy kövessük a kommunikáció fejlődését. Ők ugyanis már az okostelefonok digitális világában szocializálódtak, így ezen a felületen kell a megfelelő időben, és megfelelő mondandóval eljuttatnunk az üzenetünket ahhoz, hogy azok célba érjenek. Az adott munkahelyeket pedig az ő ízlésüknek megfelelően kell vonzóvá tennünk, hiszen nem csak a tájékozódási attitűdök változnak, hanem a munkahelyekkel szemben támasztott elvárások is" - zárta gondolatait Lajkó Erika.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm