9 °C Budapest

Te is ülőmunkát végzel? Az egészségeddel játszol, ha ezekre nem figyelsz

2019. október 23. 19:00

Az irodai munka általában nem csak 8 óra ülést jelent, hiszen akkor is ülünk, amikor munkába menet vezetünk, tömegközlekedési eszközön utazunk, vagy este vacsorázunk, tévézünk. Nem is gondolnánk, de a hosszan tartó rossz testtartás miatt gyakrabban lehet fejfájásunk, a sok ülés hatással lehet az emésztésünkre, nem is beszélve az ereinkről és ízületeinkről.

Minél többet ülünk annál alacsonyabb lesz az energiaszintünk. Ez egy ördögi kör, fáradékonnyá válunk, csökken a koncentrációnk és sajnos ezzel együtt a mozgás iránti igény is, ezért is hízunk könnyebben, ha ülőmunkát végzünk. Test szerte ízületi és izomfájdalom, izomfeszülés alakulhat ki, a súlyosbodó, időnként elviselhetetlen mozgásszervi problémák időnként pedig betegállományba, pihenésre kényszerítik a munkavállalókat. Ez azonban csak rövid távú megoldás - írja közleményében a Duna Medical Center.

Csak görnyedünk a monitor előtt

Ma már komoly szakirodalma van az "előre helyezett fejtartásnak" is, ez az a jelenség, amikor a monitor előtt görnyedünk, ilyenkor még lélegeznünk is nehezebb. A fej rossz pozíciója miatt feszessé válnak a nyakizmok (pl. csuklyás izom), ami fájdalmat okoz a nyak-vállövi régióban, de hosszú távon vállízületi, rágóízületi elváltozásokat, fejfájást is okozhat. Ülő helyzetben az álláshoz képest duplán terhelődnek a porckorongok is, ez pedig a porckorongsérv és a különböző gerincbetegségek melegágya. A mozgásszervi panaszokon kívül az ülőmunka a belső szervek és az érrendszer működésére is negatívan hat. Gyakoriak az emésztési panaszok, puffadás, székrekedés. Sajnos többször fordul elő az ülőmunkát végzők körében a visszér és az aranyér is, de bizonyos szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélye is megnőhet.

Mit tehetünk, ha mégis ülnünk kell?

Szerencsére sok mindent tehetünk azért, hogy az ülőmunka mellett megelőzzük a számos kellemetlen problémát, amely a rossz tartás miatt alakulhat ki. Először is, válasszunk olyan irodaszéket, amelynek lehet a háttámláját és az ülő részét és külön állítani, szabályozható a magassága is, és próbáljuk változtatni a testhelyzetünket munka közben is.

Ha van egy szabad sarok az irodában, akkor egy tornamatrac, egy nagy gimnasztikai labda, egy kisebb és két teniszlabda beszerzésével számos, izmokat és ízületeket lazító gyakorlat elvégezhető, egy kis mozgás segítségével sokat tehetünk gerincünk egészségéért.

A matracra lefekhetünk, nyújtózhatunk, átmozgathatjuk az alsó végtagokat is. A nagy gimnasztikai labdán végezhetünk medencebillentéseket, körzéseket. A kisebb labdát hátunk mögé helyezve falnál állva homoríthatjuk a háti gerincszakaszt tarkóra tett kézzel. A teniszlabdák segítségével masszírozhatjuk a gerinc melletti feszes izmokat és a lapockák közötti területet úgy, hogy a labdákat a gerincoszlop két oldalára helyezzük, a falnak támaszkodunk velük és hajlítjuk-nyújtjuk a térdeket. Testünk fel-le mozog, a labda pedig teszi a dolgát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vannak olyan gyakorlatok is, amelyekkel ülés és közben is elvégezhetünk, ezekkel könnyen át tudjuk mozgatni a testünket. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a mély légzésekről és a gyakorlatokat többször ismételjük meg!

  • Végezzünk medencekörzéseket.
  • Húzzuk hátra mindkét vállunkat, zárjuk a lapockákat, majd lazítsunk.
  • Kezünket tegyük tarkóra, könyököket húzzuk hátra és egyenesítsük ki a hátunkat.
  • Az előző testhelyzetben egyik könyökünket húzzuk hátra, fordítsuk a törzset is!
  • Hajtsuk előre a fejünket, majd vissza.
  • Billentsük jobbra majd balra fejünket.
  • Végezzünk vállkörzéseket.

Létezik a meeting torna?

Egy-egy hosszabb megbeszélés alatt az asztal alatt a következő gyakorlatokat is kipróbálhatjuk:

  • Szorítsuk talpunkat többször erősen a talajhoz.
  • Emeljük lábujjhegyre a lábunkat, majd engedjük le a sarkunkat. Ismételjük többször.
  • Végezzünk bokakörzést.
  • Váltva nyújtsuk ki a térdeinket az asztal alatt bokakörzés.
  • Emeljük fel váltva a lábainkat, míg a térdünk el nem éri az asztal alját.
  • Feszítsük meg a farizmainkat és tartsuk úgy 10 másodpercig.

Munka után, ha van időnk edzésre, akkor az energiaszint növelésére dinamikus mozgásokat ajánlja Farkas Ildikó, a központ gyógytornásza. Futással, kerékpározással, úszással vagy bármely kardio jellegű sport rendszeres végzésével serkenthetjük egész testünk vérkeringését, javul az állóképesség is, könnyebbek lesznek a mindennapok. Egyénileg vagy csoportosan, személyi edzővel vagy egyedül, pörgős zenére vagy meditatív jelleggel, eszközzel vagy saját testsúllyal, teremben vagy a természetben - a testünk jelezni fogja, mi esek jól.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm