2020. július 4. szombat Ulrik
HR Centrum

Rommá keresheted magad, ha az angol mellett ezt a nyelvet beszéled


Ma már teljesen természetes, ha egy álláshirdetésben az idegennyelv-ismeretet is feltüntetik az elvárások között. Annak próbáltunk meg utánajárni, hogy mennyivel kereshet többet az, aki beszél idegen nyelvet, illetve - mivel sokszor már alap elvárás, hogy valaki jól beszéljen angolul - melyik nyelv, mennyit ér a munkaerőpiacon.

Ha egy 40 év alatti azt mondja, hogy egyáltalán nem beszél semmilyen idegen nyelven, felhúzott szemöldökkel és kétkedő tekintettel találja szembe magát, hiszen ma már alapvető elvárás egy bizonyos szintű nyelvismeret. Persze az sem mindegy, hogy milyen szintű az a nyelvtudás. A társalgási szintű angol olyan alap tudásnak számít, mint például a felhasználói szintű számítógép használat.

Egy idegen nyelv elsajátítása általában időigényes, költséges, és rengeteg energiát emészt fel. Elképesztően sokszor hallottuk már, hogy a tanulás a legjobb befektetés, de érdemes mérlegelni és jól átgondolni a nyelvtanulást, mielőtt fejest ugranál valamelyik elsajátításába, ugyanis nem térül meg minden esetben. Csak azért, mert beszélsz egy nyelvet, attól még nyilván nem fogja megemelni a főnököd a fizetésedet, ha neki ez nem hoz plusz profitot (kivéve az állami szférában, ott ugyanis minden nyelvért kapsz pótlékot, akkor is, ha a munkád során 40 évig egyszer sem lesz rá szükséged). A versenyszférában evidens, hogy csak azért fizetnek, amire szükségük van. Tehát mielőtt kitalálnád, hogy megtanulsz kínaiul, vagy hollandul, előtte nézz körbe a piacon, mekkora rá a kereslet, megéri-e időt, pénzt és energiát fordítanod rá.

A Randstad szakértői szerint általánosságban elmondható, hogy 20-30 százalékkal többet keres az, aki beszél idegen nyelvet - persze csak azokon a munkahelyeken és pozíciókban, ahol az idegennyelv-tudást elvárja a munkáltató.

Sokban függ attól is, hogy milyen területen dolgozik az illető, és mekkora szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A szolgáltató központokban (SSC, Shared Service Center) általában az angol a munka nyelve, lévén, hogy multiról van szó. Ebben az esetben nem jelent extra tudást, ha jó az angolod. Ezért többnyire két idegen nyelv ismerete az elvárás, második nyelvnek leggyakrabban a németet, vagy a franciát kérik.

Ha egy rangsorolni szeretnénk, hogy melyik nyelvtudást iránt a legnagyobb a kereslet, akkor (az angol után) a német és a francia a második helyen áll, az olasz, a spanyol, a holland, a lengyel és a cseh pedig a harmadikon.

Vannak olyan nyelvek, amelyeket ritkán keresik, de sokat ér, ilyen a kínai, a héber és az arab. De ide sorolhatók a skandináv nyelvek is - tudta meg a Pénzcentrum a Randstad szakértőitől.

Elmondásuk szerint például egy pályakezdő, aki valamelyik skandináv nyelvvel helyezkedik el, 350-380 ezer forint közötti bruttó fizetést kap, ha ehhez még néhány éves tapasztalat is hozzájön, akkor a bére 400-450 ezer forintra emelkedik. Közben, akitől csak angolt kérnek, annak bruttó 250-300 ezer forinttól indul a fizetése (plusz juttatások), néhány éves tapasztalattal viszont már a 280-350 ezret is megkeresheti. Vezetői szinten általában már nem kérnek második nyelvet - előny lehet ugyan, de legtöbbször nem feltétel -, az ő fizetésük az SSC-szektorban bruttó 500-750 ezer forint körül mozog.

Tavaly nyáron a Mennyitkeresel.hu készített egy elemzést az elmúlt három év általuk gyűjtött adataiból, ebben arra keresték a választ, hogy egyes szektorokban mennyivel dobja meg a fizetést az idegennyelv-ismeret. Általánosságban elmondható, hogy minden szektorban magasabb bért lehet elérni azokban a pozíciókban, ahol szükség van nyelvtudásra. Ennek mértéke viszont erősen eltérő. A kutatásukból az is egyértelműen kiderült, hogy a felsőfokú nyelvtudásért sokkal jobb fizetés jár, mint a középfokúért.

A fenti grafikonon jól látszik, hogy a felsőfokú nyelvtudás legjobban a bankszektorban dobja meg az amúgy sem alacsony fizetést, olyannyira, hogy akár meg is duplázhatja. A másik nagy meglepetést a vendéglátás, idegenforgalom okozhatja, ott ugyanis csak épphogy nagyobb fizetés jár a felsőfokú nyelvtudásért (igaz, itt csak a bruttó fizetések látszódnak, amely nem tartalmazza a borravalót).

A nyelvtudást leginkább az SSC-ben, majd az informatikában és a beszerzésben várják el, ezt követi a sorban a vendéglátás és idegenforgalom, a bankszektor, a nagykereskedelem, és a pénzügy.

Összességében elmondható, hogy ha nem kedvtelésből vágsz neki a nyelvtanulásnak, hanem szeretnéd, ha a tudásodat pénzben is elismernék, akkor érdemes mérlegelni, hogy (számodra) egy új idegen nyelvet kezdj el tanulni, vagy a már meglévő tudásodat emeld magasabb szintre. Emellett az is átgondolandó, hogy abban az iparágban, amelyben dolgozol (vagy dolgozni szeretnél), mely nyelvekre van igazán nagy szükség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk