7 °C Budapest

Nem bírják már sokáig cérnával: újabb magyar ágazat dőlhet be

Pénzcentrum
2016. október 20. 05:26

A ruhagyártás területén óriási a munkaerőhiány: sorra mennek nyugdíjba a szakképzett varrónők, a fiatalok számára pedig egyáltalán nem vonzó ez a szakma. A cégek gyakran több megkeresést kapnak, mint amennyit el tudnak vállalni, ennek is az egyik fő oka, hogy nincs, aki megvarrja a ruhákat. A Pénzcentrum utánajárt, mi vezetett a varró szakma hanyatlásához, mekkora fizetést lehet keresni a szektorban, és mit tesznek a gyártók az utánpótlásért.

Még 78 ezer ember dolgozott a szektorban a ’80-as években, 2012-ben már csak 29 ezer fő, 2016. második negyedévében pedig mindössze 21 602-en dolgoztak a területen. A cégek száma is erősen megfogyatkozott, 30 évvel ezelőtt 130 nagyvállalat működött a szektorban, tavaly a 20-49 főt foglalkoztató vállalkozásokból 145, az 50-249 fős létszámúakból 69 gyártott az országban.

A termelés több mint háromnegyedét exportálják, és a sikeres cégek zöme bérmunkát végez külföldi megrendelők számára. 

A megbízók nem ritkán nagy divatcégek és luxus márkák, akik a magas minőségű, de olcsó munka miatt voksolnak a magyar gyártók mellett.

A nyomott árak a dolgozók bérét is alacsonyan tartják. Ez egy erős "sakk-helyzetet" okoz a szektorban.

Sok munka, alacsony bér

A KSH adatai szerint a ruhagyártásban dolgozó 21 602 fő közül 3 308-an szellemi, 18 293-an pedig fizikai munkakörben dolgoznak. A szektorra jellemző nettó átlagos bér 106 115 forint, szellemi munkakör esetén ez 168 631, míg fizikai munkakörben 94 809 forint.

A ruhagyártásban a legtöbb ember teljesítmény arányosan kapja a fizetését. Van, ahol erre sávos bérrendszert alakítottak ki függően attól, hogy egy-egy részmunka mekkora szaktudást kíván. A békéscsabai Unicon Ruházati és Szolgáltató Zrt. megosztotta velünk a bérezési rendszerét (ami a tapasztalataink szerint nagyon ritka.) A cég 180 varrónőt alkalmaz, és teljesítmény alapján adják a fizetéseket.

"Vannak olyan varrónőink, akik bruttó 130 ezer forintot keresnek, de akad olyan is, aki csak 70 ezer forintot visz haza. A cégnél a vezetők annyit keresnek, mint a jó varrónők, a kiszolgáló személyzet és a karbantartók szakmunkás minimálbért kapnak" - mondta Hatos Zoltán, az Unicon Zrt. egyik tulajdonosa, termelési és informatikai igazgatója.

A bértábla szerint a feladat nehézségétől függően napi 4800 és 5933 között mozog a bruttó bér. Ha 20 nappal számolunk, akkor előbbi havonta 96 ezer, utóbbi 118 656 forintot jelent. Ez csak körülbelüli átlag, jutalmak, túlórák és adókedvezmények nélkül.

Ezen felül minőség pénzt fizetnek (ez esetleges), ami óránkénti plusz 30 forintot jelent (20 nappal, napi 8 órával számolva egy 4800 forint). Évente két alkalommal jutalmat kapnak a jól teljesítő munkavállalók, a hónap dolgozói 5-10 ezer forint pluszt, az év dolgozója pedig 50 ezer forintot kap.

A nyugdíjas megy, de senki sem jön

A munkaerőhiány két fő okra vezethető vissza. Az egyik, hogy nagyon sok szakképzett és tapasztalt varrónő folyamatosan éri el a nyugdíjkorhatárt, a fiatalok számára viszont nem vonzó ez a szakma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Évente átlagosan 5-8 fő megy tőlünk korkedvezményes nyugdíjba, és mivel ez a munkakör nagy szorgalmat és kitartást igényel, a tapasztalataink szerint ezt a kiesést csak 10-15 fő tudja ma pótolni. És ez még csak a nyugdíjazás okozta hiány, kapacitás bővítés miatt évente szintén 10-15 főt tudnánk még pluszban foglalkoztatni. A jó munkaerőt viszont nehéz megtalálni"

- mondta az Unicon igazgatója.

A szakképzés a ’90-es évektől kezdve nagyon erősen leépült, a szakmunkásképző iskolák megszűntek, és a megmaradt képzési helyeken közül néhol alacsony színvonalú a gyakorlati oktatás. Ezt felismerve több cég is "befektet" az utánpótlás-nevelésbe, fogadják a tanulókat és foglalkoznak velük már a tanuló évek alatt.

"Kivesszük a részünket az utánpótlás-nevelésben, gyakorlati helye vagyunk. Korábban indítottunk saját betanított képzést is: 2 év alatt 20 embert oktattunk, de ma már egyik sem dolgozik a szakmában" - mondta Hatos Zoltán. Hozzátette, azt is nagy problémának látják, hogy a diákok amint végeznek az egyik képzéssel, már kezdik is a másodikat az ingyenes másodszakma lehetősége miatt. Mindezt anélkül, hogy egyetlen napot is dolgoztak volna a korábban választott és tanult szakmájukban. Az is gyakori, hogy azért döntenek a képzés mellett a fiatalok, hogy elnyújtsák a diákéveket. Végül két szakmával a kezükben teljesen más területen helyezkednek el.

Mi lesz a megoldás?

A munkaerőhiányra megoldást jelenthetne a bérek emelése, ehhez viszont nagyobb fizetőképességű külföldi megbízókra lenne szükség (bár valószínű, hogy nem a fizetőképességükkel van gond, csak a nagyobb haszon reményében olcsón gyártatnak. A magyar piacnak pedig a még olcsóbb, például román piaccal kell versenyeznie). Szintén megoldást jelenthet a már beígért járulékcsökkentés. 

A 21. század technológiai fejlődésben felgyorsult világában viszont nem valószínű, hogy ismét a falevél, fűszoknya és a bőrdarabok jönnek majd divatba csak azért, mert "elfogynak" a varrónők. Arra viszont van esély, hogy néhány éven belül már nem varrónők szorgos kezei készítik a ruháinkat, hanem teljes mértékben átveszik a feladatot a robotok. 

Erre utaló jel, hogy már több amerikai ruhagyártó cég is visszatelepítette a gyárait Kínából az Egyesült Államokba, és az olcsó keleti munkaerő helyett automatizált robotok végzik a munkát (egyszeri beruházás, és a szállítási költség is megmarad). Ez a jelenség viszont még csak elenyésző mértékű, ugyanakkor jól jelzi, hogy merre tendál a világ. De annak ellenére, hogy az ipari mennyiségű ruhákat előbb-utóbb valóban a gépek állítják majd elő, a magas minőségű luxus darabokat vélhetően továbbra is ügyes varrónők keze munkáját dícséri.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem