6 °C Budapest

Ezért vesznek fel egyre több embert a magyar cégek: több múlik rajta, mint hiszed

2019. november 3. 11:02

A HR szerepét az aktuális gazdasági helyzet döntően befolyásolja, így a jelenleg növekedési pályán lévő gazdasági környezetben a HR adminisztratív szerepköre egyre inkább eltolódik a stratégiai partnerség felé. Azaz a HR a döntési folyamatok legfelsőbb szintjére kerülhet. A versenyhelyzet növekedése ugyanakkor operatív szinten is új, hatékonyabb eszközöket kíván a HR szakemberek részéről, amire a dolgozói igényekhez igazított, valamint a digitális HR megoldások adnak választ.

Az elmúlt években jelentősen megváltozott a HR szerepe: a szakterület az adminisztratív, kiszolgálói tevékenységből elmozdult a stratégiai partnerség felé a szervezeti struktúrában - írja közleményében a K&H.

A HR feladatait nemcsak önmagában a munkaerőpiaci helyzet, hanem a gazdasági ciklus is meghatározza. Míg stagnáló vagy lassabb növekedési, esetleg visszaeső gazdasági időszakban a szervezeti változások mellett főként operatív feladatok vannak a HR számára, addig ezen felül a gazdaság jelenlegi, növekedési szakaszában a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása a cég fenntartható működése, fejlődése és versenyképessége szempontjából már stratégiai jelentőséggel bír. A költségek és a dolgozói állomány figyelése ezért a döntési folyamatok legfelsőbb szintjére került

- tájékoztatott Végh József, a K&H HR igazgatója.

"Azt is látni kell, hogy a versenyhelyzet miatt szinte minden szektorban megnövekedett a dolgozók elvándorlása, ezért a HR jellemzően több keresést indít. Másrészt a kollégák képzése, motiválása és véleményük felmérése, valamint az új munkaerőpiaci trendek figyelése és alkalmazása új elvárásokat, feladatokat jelent a HR szakemberek számára. Összességében tehát minőségében és mennyiségében is jelentősen megnövekedett a HR feladata és szerepe" - hangsúlyozta ki a szakember.

Életszakaszonként változó motiváció

A HR szakemberek szempontjából az is meghatározó, hogy a munkaerőpiacon jelenlevő számos generáció élethelyzete és igényei eltérnek egymástól - ez pedig a HR eszközök, juttatások, sőt, a kommunikáció szintjén is eltérő megoldásokat kívánnak. A pályakezdők és fiatal munkavállalók elsősorban azokat a lehetőségeket keresik, ahol kipróbálhatják magukat, fejleszthetik tudásukat, és így megtalálhatják azt a területet, ami igazán érdekes számukra. A tapasztaltabb munkavállalók, szakemberek számára ugyanakkor a folyamatos szakmai fejlődés és kiteljesedés mellett kiemelten fontos a kihívást jelentő új feladatok, a szakértő munkatársi környezet és a szakmai képzések biztosítása. Mindez természetesen egy összetartó, jóhangulatú csapatban a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Digitális kihívások

A HR megnövekedett szerepköréhez és feladataihoz a digitalizáció kínálta megoldások nagy segítséget nyújtanak. Az online technológiák a toborzás, a képzések, a munkavégzési folyamatok és az adminisztráció szempontjából is kényelmesebb, gyorsabb és költséghatékonyabb, sőt, még fenntarthatósági szempontból is kedvezőbb megoldásokat kínálnak. Így a közösségi média felületek, ezen belül is elsősorban a LinkedIn, szinte megkerülhetetlen eszköze a toborzásnak, miközben a videóinterjúk és az online, papírmentes beléptetési rendszer is segíti a költséghatékonyabb, gyorsabb HR szolgáltatások elérését. A meglévő kollégák esetében pedig a rugalmas munkavégzési formáknál, az online elérhető képzéseknél, fejlesztéseknél nyílik tér a digitális megoldások előtt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem