Éhbérért dolgoznak a mentősök: mutatjuk a számokat

2017. május 16. 05:39

Botrányosan alacsony bérekért vannak az utcákon, és látják el a betegeket nap mint nap a mentősök. Az eddig beígért béremelések a Mentődolgozók Szövetsége szerint sehol nincsenek, nem véletlen, hogy hatalmas tüntetést szerveznek május 31-re az érintettek. Mutatjuk a megdöbbentő számokat.

Az elmúlt napokban a mentősök béremelésével kapcsolatos hírektől volt hangos a sajtó. Balog Zoltán a múlt héten jelentette be, hogy a kormány jövőre 10, négy év alatt pedig (2016 és 2019 között) összesen 67 százalékos béremelést hajt végre a mentősöknél. Ráadásul elméletileg ezt a 10 százalékos emelést az egészségügyi szakdolgozók tervezett béremelésén felül kapják az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai 2018 januárjában.

"A 67 százalékos emelés jól hangzik, de a nettó fizetéseket ez nem fogja 67 százalékkal megemelni, ráadásul ki tudja azt, hogy mennyit fog érni a pénzünk 2019-ben? - reagálta a tervekkel kapcsolatban a Pénzcentrumnak Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke. Többek között emiatt szerveznek tüntetést május 31-re az érinetettek. A Szövetség azonban nyitott a tárgyalásra, éppen a tegnapi napon sikerült Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával egyeztetniük egy tárgyalási időpontot: május 19-re.

Persze nem véletlen, hogy az érintettek elégedetlenek, hiszen a szövetség szerint a korábban beígért 60 százalékos béremelésből nem valósult meg semmi (korábban úgy tudták, hogy ezt az összeget az ágazati béremelésen felül kapták volna a dolgozók). De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy még mindig a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabban az átlagkeresetek, ráadásul sokan nincsenek tisztában azzal sem, milyen veszélyes munkát végeznek a mentősök.

Szégyenteljes bérekért vannak az utcákon és látnak el minden beteget válogatás nélkül a mentősök. Ráadásul a korábban beígért 60 százalékos béremelésből eddig nem valósult meg semmi

- tette hozzá Kusper Zsolt.

"Legyünk reálisak"

A tüntetés bejelentése után az Országos Mentőszolgálat (OMSZ ) belső levelezési rendszerén keresztül írt a dolgozóinak. A levél tanulsága szerint a feszültség csak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetség vezetőinek érdeke, és nem a mentődolgozóké. A név nélküli levélben azt írják, nincs olyan, aki ne szeretne többet kapni, mint amennyi most jut, de azt javasolják: "legyünk reálisak. Ilyen mértékű, két éven belüli béremelés-sorozatra nemigen látunk példát máshol." - tudta meg a Népszava.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója korábban pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a mentő-életpályamodell építése elkezdődött, és ez nem csak a béremelésekben jelenik meg. Ismertetése szerint a múlt évi 26,5 százalék után az idén még 12, jövő januártól újabb 10, majd még a jövő évben további 8 százalék lesz a béremelés. Mindez azt jelenti, hogy "2018 végére a 2016. év elejéhez képest legalább 67 százalékkal több lesz a mentődolgozók fizetése" - fogalmazott.

Mindezek mellett édremes megemlíteni, hogy a az Országos Mentőszolgálatnál több szakszervezet is működik, közülük a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) tárgyalóasztalnál kíván eredményeket elérni, így a MÖSZ nem vesz részt a másik szakszervezet által május végére meghirdetett tüntetésen - írta tegnapi tudosításában az MTI.

Mennyi az annyi?

Már a McDolad’s-ban is többet lehet keresni, mint nálunk

- fogalmazott a Pénzcentrumnak az egyik dolgozó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Jelenleg a mentőápolók és gépkocsivezetők nettó 90-110 ezer forintot keresnek egy hónapban.
  • Míg a mentőtisztek nettó 130-150 ezer forint között visznek haza.

A mentőirányítók pedig hasonló összeget kapnak, mint a mentőtisztek, de általában ők is mentőápolóként kezdenek el dolgozni. Aki 20-30 éve van a pályán annak valamennyit  emelkedik a bére, de ők sem igazán keresnek többet nettó 130 - 140 ezer forintnál - tudtuk meg a MOMSZ-tól.

A legtöbb mentős másod- és harmadállásban is dolgozik, és sokan még így is sokan megélhetési gondokkal küzdenek

- hívta fel figyelmünket Kusper Zsolt.

Hiába vállalnak ugyanis a mentősök több állást, a többség csak az egészségügyben tud elhelyezkedni, például a kórházak sürgősségi osztályán, esetleg alternatív mentőszolgálatoknál, de a bérek itt sem rúgnak túl magasra.

Száguldás a betegekért

Az elmúlt években már jó néhány videó felkerült az internetre arról, hogyan száguldanak, (nem kis veszélyt bevállalva) a mentősök a betegekért. Ülj be most te is egy sürgősségi autóba, nézd meg, hogyan reagálnak a gépkocsivezetők a szirénázó autóra.

 

Címlapkép forrása: MTI Fotó/ Mihádák Zoltán

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem