22 °C Budapest
work stress burn out depression

Óriási baj van a magyar munkahelyeken: a legtöbb dolgozó nem is tud erről

2024. április 9. 19:34

Napjaink egyik legsúlyosabb népbetegsége nem fizikai szintű problémákból ered, hanem lelki és mentális okokra vezethető vissza. Az elmúlt évek kutatásai arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkahely és munkaerő alapvető válságának korszakát éljük világszerte. A burnout szindróma, azaz a kiégés és a fokozott stressz nemzetközi kutatások alapján tízből akár minden harmadik, egyes foglalkozások és országok esetben minden második dolgozót is érinthet.

A burnout szindróma a Psychology Today amerikai pszichológiai szaklapban használt meghatározás szerint az érzelmi, mentális és gyakran fizikai kimerültség állapotát jelenti, amelyet hosszan tartó vagy ismétlődő stressz okoz. Bár leggyakrabban munkahelyi problémák állnak a háttérben, az élet más területein is megjelenhet, jelentkezhet például a szülői feladatok ellátása során, a gondozásban tevékenykedők esetében kiemelt kockázat, de a párkapcsolatokban is kialakulhat.

A kiégés évtizedes probléma, amelyet a Washington Post az 1970-es évekre vezetett vissza. Az 1980-as évek hajnalán a kiégés kulcsfontosságú fogalommá vált az Egyesült Államok munkaerőpiacának leírására - írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány friss elemzésében.

Milyen gazdasági következményekkel jár a burnout?

A vállalkozások esetében a kiégés hatással lehet a termelékenységre, az eredményekre és a legjobb és időben történő döntések meghozatalának képességére. Gyakran olyan esetekben jelentkezik a kiégés, amikor a munkavállalók vagy a vállalkozások tulajdonosai nagyon elkötelezettek és szenvedélyesek a munkájuk iránt. Ilyenkor a burnout szindróma szinte észrevétlenül bontakozik ki.

A Gallup 2022-es felmérése szerint a munkavállalói elköteleződés Európában a legalacsonyabb a világ nagy régiói közül, 13%. Eközben Dél-Ázsiában (33%) és az Egyesült Államokban (31%) a legnagyobb. A nemzetközi átlag 23% volt.

A stressz szintje mégsem kontinensünkön a legmagasabb. Európa a világ 10 régiója közül 7. helyen végzett, a munkavállalók 39%-a érzékelt mindennapos stresszt. Ezzel egyidőben a posztszovjet államokban volt a legalacsonyabb, 24%, amelyet Dél-Ázsia követett 26%-kal. A munkavállalók a legmagasabb feszültséget az észak-amerikai kontinensen és Kelet-Ázsiában élték meg, 52–52%-os arányban. A nemzetközi átlag 44% volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor az európaiak kisebb hányada, 34% keres aktívan új állást, amely értéket csak a posztszovjet térség munkavállalói múlnak alul, 33%-kal. Európában azzal együtt is alacsonyabb ez az érték, hogy sokan, a munkavállalók 56% érzi úgy könnyen tudna találni új munkát. Az aktívan munkahelyet keresők nemzetközi átlaga 51%, míg e kategóriában a legtöbben a szubszaharai térségben vannak, 70%.

2018-ban készült utoljára kérdőíves vizsgálaton alapuló elemzés az európai uniós országok körében, amely a kiégés szintjét vizsgálja. A később készült felmérések csupán gazdasági tényezők figyelembevételével becsülték meg a burnout szindróma valószínűségét. A 2018-as kutatás eredményei alapján hazánk az európai középmezőnyhöz tartozott, miközben Hollandiában volt a legkedvezőbb, és Luxemburgban a legrosszabb helyzet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem