Digital generated welding robots with car body on production line

Már elképesztően sok robot dolgozik a magyar gyárakban, üzemelben: van okunk félni tőlük?

2024. január 23. 12:01

Évente körülbelül 1000 ipari robotot helyeznek üzembe Magyarországon, így a gyártóiparban 10 ezer dolgozóra már jóval több mint 100 robot jut idehaza. Ez ugyan kissé elmarad a nemzetközi átlagtól, de a régió több országának számait így is felülmúlja. A terület egyik hazai szakértője szerint a következő években hazánkban is a globális trendeknek megfelelő, évi 8-10%-os bővülés várható e téren, és egyre nagyobb arányt képviselnek majd az úgynevezett kollaboratív, emberekkel együttműködő robotok, ami nemcsak a hatékonyságnövelés útját kereső vállalatok, hanem a munkavállalók számára is jó hír.

„Azt látjuk, hogy a kkv-szektor egyre nehezebben tud lépést tartani a munkaerő drágulásával. Januártól 15%-kal emelkedett a minimálbér, és ha a hivatalos, 17,6%-os inflációra gondolunk, akkor sok helyen ennél is nagyobb emelést várhatnak el a dolgozók. Ha ehhez hozzátesszük a számos iparágat érintő munkaerőhiányt, akkor az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak az automatizáció tűnik” – kezdte Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Az eredetileg a nyomdaiparban tevékenykedő cég több mint egy éve alapította meg robotüzletágát, és integrátorokkal együttműködve ipari robotokkal, robotkarokkal, automata targoncákkal kapcsolatos projekteket valósítanak meg a legkülönfélébb szektorokban; a robotizáció ugyanis minden ágazatot érint, ha nem is egyformán. A McKinsey&Company már egy 2018-as tanulmányában úgy kalkulált, hogy Magyarországon a termelésben dolgozók feladatainak 82%-a automatizálható, az anyagmozgatás, szállítás terén pedig ez az arány 74%. Markos András szerint belátható időn belül ilyen mértékben nem alakítják át a robotok a hazai munkahelyeket, de a következő 5 évben minden iparágban megjelennek majd, főként, hogy a mostani uniós támogatási ciklusban az automatizáció is az alapelvárások közt van.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) 2022-ben publikált jelentésében tért ki az ipari robotok magyarországi elterjedésére: a hazai gyártóiparban ekkor 10 ezer dolgozóra 115 robot jutott, ami némi meglepetésre szinte azonos volt az Egyesült Királyság számaival, a korábbi esztendők adataival összevetve pedig évi nagyjából 11%-os növekedést jentett. Mivel a trend töretlen, mostanra minden 70. gyártóipari munkásra juthat 1 robot itthon. A globális átlag a riport szerint 141 volt, amit a környező országok közül Szlovákia (143), Csehország (168), Ausztria (196) és Szlovénia is (249) felülmúlt, míg Lengyelország (63), Románia (33) és Bulgária (23) számai jócskán elmaradtak a 115-ös magyar értéktől.

A beruházások kapcsán a szakember elmondta: főszabályként 1 robot 1 műszakban 1 ember munkáját képes kiváltani, de akadt olyan projektjük, ahol a technológia bevezetése után 4 helyett 1 fő is elég volt egy rakodási feladatra. Mindez nem szükségszerűen jelenti az érintett alkalmazottak leépítését, sőt.

Számunkra pont azért érdekes ez a terület, mert a kollaboratív robotok jellemzően olyan tevékenységi körökből váltják ki az embereket, amiket eleve nem szívesen végeznek. A végtelen ismétlődésre épülő, monoton, gyakran nehéz fizikai munkák helyett így van lehetősége a cégnek átcsoportosítani a dolgozóit magasabb hozzáadott értékű munkakörökbe, ami számukra is vonzóbb lesz. Innen nézve a munkaerő megtartásának egyik fő eszköze lehet a robotizáció, amely az éjszakai és hétvégi műszakok »átvállalásával« is javíthatja a dolgozói jólétet

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 – fejtette ki Markos András. A Hesse Robot vezetője végezetül hozzáfűzte, mivel az ember-robot együttműködés idehaza is egyre meghatározóbb lesz, érdemes lenne az oktatásba is minél inkább beépíteni az ezzel kapcsolatos tudás fejlesztését.

Mindez jelentős kihívás, hisz a legnagyobb, kínai gyártópartnerünk például évente kétszer végez komolyabb fejlesztéseket a robotjain, az ilyesmit pedig szinte lehetetlen lekövetni sztenderd tananyagokkal. Az oktatásnak így az alapok lerakásában, az ember-robot kollaboráció természetessé tételében lehet szerepe, a naprakész tudás átadása pedig a vállalatok feladata, egyben érdeke lesz.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem