Electrical powerlines on cloudy day

Kifakadtak az MVM dolgozói: ennél sokkal izmosabb béremelést szeretnének elérni

2022. november 24. 10:31

MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség aggodalommal tekint az MVM Zrt. képviselőivel történő bértárgyalásokra, mert nem látja azt a szándékot, hogy a munkáltató a korábbi megállapodás szellemének megfelelően a munkavállalók helyzetét érdemben kívánná rendezni. A bértárgyalás eredményét több mint 15 ezer munkavállaló kíséri figyelemmel, mindeddig csalódottan - írja a LIGA Szakszervezetek közleménye.  

Az MVM TSZSZ javaslata szerint a  2021-2022-2023. évekre szóló MVM csoportszintű bérmegállapodásban rögzítésre került a bérmegállapodás évenkénti tartalmi felülvizsgálata.  Rögzítésre került, hogy a bérmegállapodás felülvizsgálatánál figyelembe kell venni a gazdasági mutatók alakulását és meg kell állapodni a következő év bérfejlesztés szabályairól.

Továbbá mind a VKF keretein belül megkötött megállapodás a minimálbérről és garantált bérminimumról, mind a Villamosenergia-ipari Ágazati Bérmegállapodás arra szólítja fel a szociális partnereket, hogy legalább a bérek reálértékét garantáló bérmegállapodásokat kössenek - olvasható a közleményben.

Ebben az évben a korábbi szerződés felülvizsgálata, illetve a bérmegállapodás megkötése különösen nagy jelentőségű az árszínvonal romlás és a megélhetési költségek emelkedése miatt

- írja a közlemény, amely kiemeli:

Ugyanis a jelenlegi infláció alatti bérmegállapodás szerinti bérintézkedés nem teljesíti a hivatkozott két megállapodásban rögzített bérajánlást.

Az MVM TSZSZ tagszakszervezetei véleménye alapján a 2023. évre rögzített 3% alapbéremelési mérték módosítása is feltétlenül szükséges legalább kétszámjegyű százalékos mértékre, amely biztosítja legalább a bérek reálértéken tartását, és figyelembe veszi a munkaerőpiaci folyamatokat.

Megítélésünk szerint az MVM Csoport felett a tulajdonosi jogot gyakorló nem határozta meg a bértárgyalás lefolytatásához és annak eredményes lezárásához szükséges mozgásteret, ezért kérik, hogy a legfőbb tulajdonosi jog gyakorlója segítsen feloldani a kialakult feszültséget, és segítse elő, hogy érdemi felhatalmazással rendelkező tárgyalópartnerek érdemi tárgyalásokon valós eredményt érhessenek el - zárul a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19