32 °C Budapest
Senior woman at home

Itt a sírig tartó munka: rengeteg magyar nyugdíjas kénytelen újra dolgozni, ennyit keresnek 2022-ben

2022. június 22. 05:32

A magas infláció sokakat ösztönöz arra, hogy kiegészítsék a jövedelmüket, így lépést tartva a folyamatosan emelkedő árakkal. Jelenleg itthon több területen is munkaerőhiány van, a piac bővítésének pedig egyik lehetséges módja a nyugdíjasok alkalmazása. Mivel jelenleg sok a nyitott pozíció, illetve a dráfulás érzékenyen érinti a nyugdíjasok, így nem meglepő, hogy egyre többen keresnek munkát az idősebb korosztály tagjai közül. A nyugdíjasok munkavállalási lehetőségeiről beszélgettünk Dolgos Attilával, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) alelnökével.

Idén a kormány július elejére már újabb nyugdíjemelést ígért, ugyanis a rekordmagas, májusban már 10,7%-os infláció mellett az év eleji 5%-os emelés után újabb, 3,9%-os korrekcióra van szükség. Azt viszont a két emelés egyszerre sem fogja fedezni, hogyha idén kétjegyű lesz az éves drágulás, már pedig sokan 10% körüli infláció prognosztizálnak 2022-re. Ráadásul ennél is nagyobb áremelkedést tapasztalhattunk az alapvető élelmiszereknél, ami a nyugdíjasokat különösen érzékenyen érintheti.

Ezek után nem meglepő, hogy ha most több nyugdíjas dönt amellett, hogy újra dolgozni kezd, vagy tovább  folytatja a munkáját. A nyugdíjasok számára az is előnyössé teszi a munkavállalást, hogy teljes járulékmentességben részesülnek , így jövedelmük után csak az SZJA-t kell befizetniük. Nem utolsósorban pedig a munkaerő-piac egyik rejtett tartalékát jelenthetik a munkába visszaálló nyugdíjasok, hiszen velükmég bővülhet a piac. A Pénzcentrum annak járt utána, mekkora most a nyugdíjas munkakeresők aránya, és milyen bérekre számíthatnak azok, akik a nyugdíj mellett újra dolgozni szeretnének.

Jelenleg itthon nagyjából 2,6 millió fő részesül nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban Magyarországon. Megkeresésünkre Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) alelnöke azt válaszolta, hogy közülük 150-200 ezren főre tehető azoknak a száma, akik megbízási szerződéses, munkaviszonyos, vagy szövetkezeti tagi foglalkoztatásban állnak. Ez nagyjából a nyugdíjban részesülők 7%-át jelenti.

A nyugdíjasok aktivitása a munkapiacon mindenképp érzékelhető trend, ennek viszont nem csak a pénzkeresés a motivációja:

A pandémiát követően abszolút látszik a növekvő munkavállalási kedv, ez természetesen a a pénzügyi helyzet javítása mellett a szociális kapcsolatok igényének is köszönhető"

– magyarázta Dolgos Attila, a Közész alelnöke a Pénzcentrumnak. A nyugdíjasok aktív munkakeresése Dolgos szerint akár novemberig is eltartó trend lehet a munkaerőpiacon.

A legkeresettebb nyugdíjas munkák

A szervezetnél azt tapasztalható, hogy szinte minden szektorban szeretnének tőlük munkát vállalni.

Jelenleg a rugalmas munkaidő beosztásban végezhető tevékenységek talán a legnépszerűbbek, ilyenek a kereskedelemben, vendéglátásban fellelhető álláslehetőségek, de sokan vállalnak munkát a feldolgozóiparban, könnyű fizikai munkát végezve.”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– válaszolta kérdésünkre Dolgos Attila a nyugdíjasok körében legkeresettebb munkákkal kapcsolatban. A magasabban kvalifikált szakmai pozíciók és szakmunkák is érdeklik az idősebb korosztályt, itt azonban Dolgos tapasztalatai szerint kisebb a választék a nyugdíjasok számára.

Fizetés és munkaidő

A Közész információi szerint a legalacsonyabb órabérek bruttó 1200 forint körül mozognak, ez alatt nem is vállalnak munkát a nyugdíjasok. A frekventált régiókban 1300–1400 forintos órabért is kifizetnek, míg a kiemelt, szakmai munkálnál már bruttó 2000 forinttól indulnak az órabérek.

Ami a heti ledolgozott óraszámokat illeti, átlagosan 16-40 óra között vállalnak munkát a nyugdíjasok, a legtöbb munkát kereső pedig 25-32 óra vállalását jelöli meg igényként a szervezetnél. Ahogyan azt korábban is említettük, fontos a rugalmas munkavégzés, illetve a nyugdíj mellett már érthető módon nem mindenki szeretne teljes munkaidőben dolgozni. Ez alapján ha valaki heti 20 órában dolgozik, akkor bruttó 120 ezer forintos fizetéssel egészítheti ki a nyugdíját, ha 1500 forintos órabérral számolunk. A szakmai munkáknál ez az összeg 160 ezer forint is lehet, illetve magasabb óraszám mellett természetesen ennél akár több is.

A legaktívabb korosztály?

A legtöbb munkát vállaló nyugdíjas a nők 40 programból nyugdíjazott hölgyek köréből kerül ki a Közész tapasztalatai szerint, de elmondható, hogy leginkább az egészségügyi állapot függvénye, mennyi idős korig vállal valaki folyamatosan vagy időszakosan munkát. A szövetkezet tagjainak legnagyobb része 60-75 év közti korosztályba esik.

Inflációs nyomás

Dobos Attila arról is beszélt lapunknak, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet indokolja az atipikus foglalkoztatási formák erőteljes bevonását, így például a nyugdíjas korúak alkalmazását, akik után a munkáltatónak nem kell 17,%5-os a szociális hozzájárulási adót kifizetnie.

A Közész alelnöke szerint rengeteg vállalkozás választja ezt a munkavállalók alkalmazását a feladatai ellátására. Az inflációs helyzet eddig kis mértékben motiválta a nyugdíjas munkavállalókat, azonban a munkaerőpiacon tapasztalható sok betöltetlen pozíció is felfelé mozdítja a béreket, ami jelenleg erős plusz motivációt jelent azoknak, akik fontolgatják, hogy újra munkába álljanak. A tavalyi évhez képest helyenként, mintegy 25-30 %-al növekedtek a megkereshető órabérek – tette hozzá Dolgos Attila.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?