17 °C Budapest
Senior woman at home

Itt a sírig tartó munka: rengeteg magyar nyugdíjas kénytelen újra dolgozni, ennyit keresnek 2022-ben

2022. június 22. 05:32

A magas infláció sokakat ösztönöz arra, hogy kiegészítsék a jövedelmüket, így lépést tartva a folyamatosan emelkedő árakkal. Jelenleg itthon több területen is munkaerőhiány van, a piac bővítésének pedig egyik lehetséges módja a nyugdíjasok alkalmazása. Mivel jelenleg sok a nyitott pozíció, illetve a dráfulás érzékenyen érinti a nyugdíjasok, így nem meglepő, hogy egyre többen keresnek munkát az idősebb korosztály tagjai közül. A nyugdíjasok munkavállalási lehetőségeiről beszélgettünk Dolgos Attilával, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) alelnökével.

Idén a kormány július elejére már újabb nyugdíjemelést ígért, ugyanis a rekordmagas, májusban már 10,7%-os infláció mellett az év eleji 5%-os emelés után újabb, 3,9%-os korrekcióra van szükség. Azt viszont a két emelés egyszerre sem fogja fedezni, hogyha idén kétjegyű lesz az éves drágulás, már pedig sokan 10% körüli infláció prognosztizálnak 2022-re. Ráadásul ennél is nagyobb áremelkedést tapasztalhattunk az alapvető élelmiszereknél, ami a nyugdíjasokat különösen érzékenyen érintheti.

Ezek után nem meglepő, hogy ha most több nyugdíjas dönt amellett, hogy újra dolgozni kezd, vagy tovább  folytatja a munkáját. A nyugdíjasok számára az is előnyössé teszi a munkavállalást, hogy teljes járulékmentességben részesülnek , így jövedelmük után csak az SZJA-t kell befizetniük. Nem utolsósorban pedig a munkaerő-piac egyik rejtett tartalékát jelenthetik a munkába visszaálló nyugdíjasok, hiszen velükmég bővülhet a piac. A Pénzcentrum annak járt utána, mekkora most a nyugdíjas munkakeresők aránya, és milyen bérekre számíthatnak azok, akik a nyugdíj mellett újra dolgozni szeretnének.

Jelenleg itthon nagyjából 2,6 millió fő részesül nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban Magyarországon. Megkeresésünkre Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) alelnöke azt válaszolta, hogy közülük 150-200 ezren főre tehető azoknak a száma, akik megbízási szerződéses, munkaviszonyos, vagy szövetkezeti tagi foglalkoztatásban állnak. Ez nagyjából a nyugdíjban részesülők 7%-át jelenti.

A nyugdíjasok aktivitása a munkapiacon mindenképp érzékelhető trend, ennek viszont nem csak a pénzkeresés a motivációja:

A pandémiát követően abszolút látszik a növekvő munkavállalási kedv, ez természetesen a a pénzügyi helyzet javítása mellett a szociális kapcsolatok igényének is köszönhető"

– magyarázta Dolgos Attila, a Közész alelnöke a Pénzcentrumnak. A nyugdíjasok aktív munkakeresése Dolgos szerint akár novemberig is eltartó trend lehet a munkaerőpiacon.

A legkeresettebb nyugdíjas munkák

A szervezetnél azt tapasztalható, hogy szinte minden szektorban szeretnének tőlük munkát vállalni.

Jelenleg a rugalmas munkaidő beosztásban végezhető tevékenységek talán a legnépszerűbbek, ilyenek a kereskedelemben, vendéglátásban fellelhető álláslehetőségek, de sokan vállalnak munkát a feldolgozóiparban, könnyű fizikai munkát végezve.”

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– válaszolta kérdésünkre Dolgos Attila a nyugdíjasok körében legkeresettebb munkákkal kapcsolatban. A magasabban kvalifikált szakmai pozíciók és szakmunkák is érdeklik az idősebb korosztályt, itt azonban Dolgos tapasztalatai szerint kisebb a választék a nyugdíjasok számára.

Fizetés és munkaidő

A Közész információi szerint a legalacsonyabb órabérek bruttó 1200 forint körül mozognak, ez alatt nem is vállalnak munkát a nyugdíjasok. A frekventált régiókban 1300–1400 forintos órabért is kifizetnek, míg a kiemelt, szakmai munkálnál már bruttó 2000 forinttól indulnak az órabérek.

Ami a heti ledolgozott óraszámokat illeti, átlagosan 16-40 óra között vállalnak munkát a nyugdíjasok, a legtöbb munkát kereső pedig 25-32 óra vállalását jelöli meg igényként a szervezetnél. Ahogyan azt korábban is említettük, fontos a rugalmas munkavégzés, illetve a nyugdíj mellett már érthető módon nem mindenki szeretne teljes munkaidőben dolgozni. Ez alapján ha valaki heti 20 órában dolgozik, akkor bruttó 120 ezer forintos fizetéssel egészítheti ki a nyugdíját, ha 1500 forintos órabérral számolunk. A szakmai munkáknál ez az összeg 160 ezer forint is lehet, illetve magasabb óraszám mellett természetesen ennél akár több is.

A legaktívabb korosztály?

A legtöbb munkát vállaló nyugdíjas a nők 40 programból nyugdíjazott hölgyek köréből kerül ki a Közész tapasztalatai szerint, de elmondható, hogy leginkább az egészségügyi állapot függvénye, mennyi idős korig vállal valaki folyamatosan vagy időszakosan munkát. A szövetkezet tagjainak legnagyobb része 60-75 év közti korosztályba esik.

Inflációs nyomás

Dobos Attila arról is beszélt lapunknak, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet indokolja az atipikus foglalkoztatási formák erőteljes bevonását, így például a nyugdíjas korúak alkalmazását, akik után a munkáltatónak nem kell 17,%5-os a szociális hozzájárulási adót kifizetnie.

A Közész alelnöke szerint rengeteg vállalkozás választja ezt a munkavállalók alkalmazását a feladatai ellátására. Az inflációs helyzet eddig kis mértékben motiválta a nyugdíjas munkavállalókat, azonban a munkaerőpiacon tapasztalható sok betöltetlen pozíció is felfelé mozdítja a béreket, ami jelenleg erős plusz motivációt jelent azoknak, akik fontolgatják, hogy újra munkába álljanak. A tavalyi évhez képest helyenként, mintegy 25-30 %-al növekedtek a megkereshető órabérek – tette hozzá Dolgos Attila.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem