Waitress washing dish in the kitchen of restaurant

Fusi melók, amivel még részmunkaidőben is rommá keresheted magad 2022-ben

2022. június 14. 05:35

A folyamatosan növekvő inflációt és az elélmiszerek óriási drágulását mindenki megérzi a pénztárcáján, így nem meglepő, hogy egyre több diák, nyugdíjas vagy kisgyerekes édesanya veszi fontolóra a részmunkaidős állás vállalását. Ugyan itthon lényegesen kevesebb ilyen munkakört hirdetnek meg, mint teljes foglalkoztatásban, de ez a tendencia változóban van az utóbbi hónapokban tapasztalt munkaerőpiaci változások miatt. Aki csak 4 vagy 6 órában tud dolgozni, annak is sok lehetősége van most válogatni: lehet ügyélszolgálatos, könyvelő, IT, de gyártással foglalkozó munkát is találni részmunkaidőben. Összegyűjtöttük, hol és milyen állást érdemes keresni azoknak, akik szeretnék így szeretni kiegészíteni a jövedelmüket.

Az utóbbi egy évben az infláció elkerülhetetlenül is része lett a mindennapoknak: hónapról hónapra egyre többet hagyunk ott a boltban ugyanazért, miközben a statisztikák alapján a drágulás még mindig tovább nő, azt pedig nem tudni, mikor lassulhat az árnövekedés üteme. Mindenki érzi a pénztárcáján, hogy egyre kevesebbre elég a pénze, így ebben a helyzetben sokakban merülhet fel, hogy kiegészítő jövedelem után nézzen. A Pénzcentrumnál annak jártunk utána, mekkora most az érdeklődés a részmunkaidős állásokra, illetve milyen munkakörökbe lehet jelentkezni, ha valaki csak napi 4 órában tud dolgozni.

Ugyan a munkaerőpiac egyre feszesebb, ettől függetlenül például a turizmus-vendéglátásban továbbra is nagyon sok a szabad hely, úgyhogy aki pluszbevételt szeretne, annak itt érdemes körülnézni. A Trenkwalder viszont kérdésünkre a témában azt válaszolta, hogy sok a jelentkező is ezekre a munkákra, ugyanis hagyományosan sok diák ezen területen keres nyári munkát.

A legkeresettebb részmunkaidős állások

Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója arról számolt be a Pénzcentrumnak, hogy viszonylag sok részmunkaidős állás van irodai munkakörökben, ezek főleg az adminisztráció és az ügyfélkiszolgálás területén jelennek meg. Ilyenek például a telefonos operátor, a recepciós, az adminisztrátor, a bérszámfejtő, a kiskereskedelmi eladó vagy a banki ügyintéző, illetve a különböző értékesítési munkakörök is. Náluk jelenleg a legnépszerűbb részmunkaidős állások a call centeres és az ügyfélszolgálatos pozíciók. Ilyen munkaköröknél jól jön az idegen nyelvek ismerete, ugyanis a multik hajlandóak magas fizetést kínálni a különleges tudásért.

Milyen állásokat keresnek a legjobban?

Az irodai részmunkaidős állások a jelentkezők körében is népszerűek. Tüzes Imre például arról számolt be nekünk, hogy a legtöbben a részmunkaidős állások közül a marketing, média és PR kategória hirdetéseire jelentkeznek, ezt követi az adminisztráció, az asszisztens és irodai munka. Ezen kívül népszerűek még a szállítás, beszerzés, logisztika munkaterületek, valamint a jog és jogi tanácsadás, az értékesítés és kereskedelem, majd az ügyfél- és vevőszolgálat. Jól látható, hogy elég sokszínű, milyen típusú munkakörök iránt érdeklődnek a négyórás munkát kerespk.

A legnépszerűbb területek

Aki most nyárra keres plusz bevételi forrást, az jó helyzetben van, ugyanis a kereskedelemben és a vendéglátóiparban sok a munkalehetőség. Idén ráadásul két év Covid miatti kényszerszünet után újra ígéretes nyár elé néz a turizmus, úgyhogy érdemes ezeken a területeken körülnézni. Az euJOBS-nál az öt legnépszerűbb ágazat a kereskedelem, a vendéglátás, a turizmus-rendezvényszervezés, a logisztika és a gyártás. Ezek közül a rendezvényszervezésben vannak a legjobb fizetések, itt akár 1500–2000 forintos órabért is lehet kapni.

Mennyire éri meg?

A legnagyobb fizetési igényekkel és fizetésekkel továbbra is az IT szektor büszkélkedhet, de a kereskedelemben is elég versenyképesek a bérek, ha a jutalékokat is figyelembe vesszük. Az IT mellett egyébként sok helyre keresnek részmunkaidőben asszisztenst vagy gyakornokot, de szintén nagy az igény a HR toborzókra is. A diákmunkások órabére 1500-2500Ft/óra között mozognak jellemzően attól függően, milyen a végzettség a tapasztalat szükséges az adott munkakörben, illetve melyik szektorról beszélünk. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sok esetben többet kereshet óradíjra vetítve a részmunkaidős foglalkoztatottak, mint a teljes foglalkoztatásban lévők egy-egy hiányszakma esetében mivel a jelöltek száma alacsonyabb mint a teljes munkaidős foglalkoztatásra jelentkezők esetében”

– árulta el Rudi Péter a Trenkwaldertől a Pénzcentrum megkeresésére.

A sokat emlegetett munkaerőhiány egyébként jobb alkupozíciót biztosít azoknak, akik most szeretnének kiegészítő állást keresni: „A munkaerőhiány a központi régióban sajnos egyre jobban előtérbe kerül minden szektorban, a munkavállalók pedig az infláció és a gazdasági helyzet miatt egyre erősebb igényeket támasztanak a munkáltatók felé” – reagált az euJOBS erre a kérdésünkre. Érdemes a hiányszakmák között körülnézni, hiszen itt jobb helyzetben vannak az álláskeresők, hogy magasabb fizetést vagy rugalmasabb munkafeltételeket alkudjanak ki maguknak.

Részmunkaidős álláskeresők

Egyelőre a munkaközvetítők tapasztalatai alapján a részmunkaidős állások iránt a diákok, a kismamák, a nyugdíjasok és a megváltozott munkaképességűek érdeklődnek. Az ő foglalkoztatásukban nagy potenciál rejlik, ugyanis a jelenlegi munkaerőhiány, valamint a munkaerőpiac növelésében kulcsszerepük lehet. Ehhez viszont a foglalkoztatói oldalról kompromisszumkészségre van szükség, hogy minél több részmunkaidőben is elvégezhető munkakört alakítsanak ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm