-2 °C Budapest
Business people wearing face masks working in office. People back to work post pandemic lockdown, wearing face masks and maintaining social distance at workplace.

Pofátlanság: 10-ből 6 cég olyasmit tud a dolgozóiról, amit nem lenne szabad

2021. december 3. 20:05

Mára a cégek több mint fele rendelkezik adatokkal a koronavírussal diagnosztizált foglalkoztatottakról, ötödük pedig megosztotta a fertőzött munkatársak nevét más kollégákkal vagy kormányzati szervekkel – derült ki az EY és az adatvédelmi szakértők nemzetközi szövetségének (IAPP) közös kutatásából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A világjárvány miatti technológiai átállás kapcsán egyre gyakoribbak a kibertámadások, amelyeknek a fő célpontjai a vállalatok, miközben az IT-biztonság mellett az adatvédelem, és a munkavállalók egészségi állapotának nyomon követése is kiemelt jelentőségű területté vált. Mára a cégek több,mint fele rendelkezik adatokkal a koronavírussal diagnosztizált munkavállalóikról, ötödük pedig meg is osztotta ezeket az adatokat más kollégákkal, kormányzati szervekkel.

A kutatásból az is kiderült, hogy a szervezetek csaknem fele (45 százalék) kezdett el új technológiákat alkalmazni a világjárvány miatt, hogy lehetővé tegye a távmunkát. Ez az arány a jogi szolgáltatók, az oktatási, egészségügyi és kormányzati szervek esetében 60 százalék.

Az új megoldásokat bevezető vállalatok majdnem kétharmada (60 százalék) kihagyta vagy felgyorsította azok adatvédelmi és biztonsági ellenőrzését, ami miatt fokozott kiberveszélynek vannak kitéve.

A kutatás szerint a vállalatokat a pandémia kezdete óta egyre több kibertámadás éri. Ezzel kapcsolatban a szakemberek közel fele szerint a legnagyobb kihívás a távmunkából adódó IT-biztonsági kockázatok minimalizálása.

A krízis során a biztonsági szempontok sokszor háttérbe szorultak. Ezeket a problémákat minél előbb kezelni kell és a vállalatoknak mindenképpen ki kell dolgozniuk a megfelelő eljárásokat és módszereket, hogy elkerüljék a súlyos anyagi és reputációs károkat.

– hangsúlyozta Zala Mihály, az EY Technológiai Tanácsadásért felelős vezetője.

Az egészségügyi adatok védelme az előtérben

A munkavállalók egészségi állapotának nyomon követését, valamint az információk harmadik féllel való megosztását érintő adatvédelmi szempontokat a kutatás válaszadóinak 39 százaléka tartotta a legfontosabb információbiztonsági szempontnak.

Ugyanakkor számos cég nyilvántartja, hogy tapasztaltak-e a kollégák a koronavírusra jellemző tüneteket (58 százalék), utaztak-e az elmúlt időben (53 százalék) vagy a háztartásukban élők közült tapasztalt-e valaki tüneteket (35 százalék). A munkáltatók közel negyede (23 százalék) mérte a munkavállalók hőmérsékletét is a járvány alatt. A kutatásban kérdezett vállalatok 60 százaléka rendelkezik adatokkal arról, hogy mely munkavállalókat diagnosztizálták koronavírussal, és majdnem ötödük (19 százalék) osztotta meg ezeket az információkat harmadik féllel.

Arra a kutatás nem terjedt ki, adatgyűjtésük és -kezelésük során miként feleltek meg a cégek az adatvédelmi jogi követelményeknek. Tapasztalataink szerint az információbiztonság javítása mellett célszerű ezen a téren is fokozni az erőfeszítéseket a jogi megfelelés érdekében.

– javasolta dr. Jagicza Gábor, az EY adatvédelmi jogi csoportjának ügyvédje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.20 09:24
Nem tudod, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Vagy már nagy vagy, és még mindig nem tudod? A szen...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?