15 °C Budapest
Élesedett a kormány legújabb csodafegyvere: kismamákkal töltenék fel a munkahelyeket

Élesedett a kormány legújabb csodafegyvere: kismamákkal töltenék fel a munkahelyeket

2021. szeptember 10. 05:47

A munkaerőpiac már szinte teljesen helyreállt a koronavírus-válságból, egyre erőteljesebben jelenik meg újra a munkaerőhiány hazánkban, melynek enyhítésére számos kormányzati intézkedés született. Mostantól diák- és nyugdíjaszövetkezetek mellett megalakulhatnak a a kisgyermekkel otthon levők szövetkezetei is, melyek a fiatal édesanyákat igyekeznek megszólítani és visszaterelni a munkaerőpiacra.

Történelmi csúcson van Magyarországon a foglalkoztatottság: a május-júliusi időszakban összesen 4,476 millió ember dolgozott az elsődleges munkapiacon, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1 százalékon stagnál. A munkaerőpiac makrogazdasági szinten már szinte teljesen helyreállt a koronavírus-válságból, néhány részterületen még érezhető az alulfoglalkoztatottság, ugyanakkor egyre erőteljesebben jelenik meg újra a munkaerőhiány hazánkban.

Ennek enyhítésére számos kormányzati intézkedés született az elmúlt években, ennek része az inaktív társadalmi rétegek bevonása a munkaerőpiacra, mint ahogy történt és történik ez a diákok, a nyugdíjasok, vagy éppen a megváltozott munkaképességűek esetében is. Kis túlzással lassan már tényleg mindenkit megszólítanak, aki szóba jöhet, így azoknak is egyre több esélye van elhelyezkedni, akiknek korábban szinte esélyük sem volt.

Régóta terítéken van már a kisgyermeküket otthon nevelő édesanyák megszólításának kérdése, Novák Katalin már 2018-ban akkor még család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként beszélt egy interjúban a „kismama szövetkezetek” keretrendszerének megteremtéséről.

A diák- és a nyugdíjasszövetkezetekkel állította párhuzamba ezt a kezdeményezést: azért ez a három csoport, mert ők mind speciális élethelyzetben vannak, nem tudnak teljes mértékben elköteleződni egy munkahely mellett heti 40 órában, a részmunkaidős állások pedig Magyarországon még közel sincsenek a kívánt mértékben elterjedve, így esélyük sem lenne a nyílt munkaerőpiacon. A szövetkezeti forma ezzel szemben sokkal rugalmasabb feltételeket biztosít.

"A Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete elsősorban a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérését kívánja megkönnyíteni azzal, hogy a GYED-ben, illetve GYES-ben nem nagyszülőként részesülők számára rugalmas munkavégzési lehetőséget kínál, kedvező adózási feltételekkel. A jogszabály lehetővé teszi, hogy az érintettek a meglévő munkaviszonyuk mellett is dolgozhassanak, akár egy másik vállalatnál, de ha a munkáltatójuk nyitott rá, akkor a szövetkezet által a meglévő munkahelyükre is visszatérhetnek élvezve tagi munkavégzési jogviszony előnyeit" – mondta el a Pénzcentrumnak Csomai Eszter, a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezetének az elnöke, majd hozzátette,

a célok között szerepel továbbá, hogy közösséget teremtsen, elősegítse a tagok között a kisgyermekek gondozásához, neveléséhez kapcsolódó tapasztalatcserét, lehetőséget kínál tagjainak a meglévő ismereteik megtartására, kamatoztatására és továbbfejlesztésére.

Arra a kérdésre, hogy mekkora az érdeklődés, hány szövetkezet alakult eddig, Csomai Eszter felvázolta, hogy habár a szövetkezeti foglalkoztatás már sok éves múltra nyúlik vissza a nyugdíjas és a diák szövetkezeteket tekintve, ez a kisgyermekeseket érintő szövetkezeti forma még nagyon új a piacon, alig két és fél hónapja érhető el, így sokan még nem is hallottak erről a kedvező lehetőségről. Jelenleg négy Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete szerepel a cégjegyzékben, irodáik Budapesten és a Dunántúl nagyobb városaiban megtalálhatóak. Ugyan néhányan már dolgoznak az új szövetkezetek tagjaiként, de előzetes felmérésük alapján sokkal nagyobb igény lenne erre a kisgyermekes szülők körében. Elsődleges feladatunk most az, hogy mind vállalkozói mind a munkavállalói oldalt megismertettük az új szövetkezet létezésével és előnyeivel.

Kik lehetnek szövetkezeti tagok?

A szövetkezeti tagság feltétele az érvényes GYED vagy GYES határozat, így ez az esetek nagy részében a 3 év alatti gyermekkel otthon lévőkre vonatkozik, ha valaki ikergyermekekkel vagy tartósan beteg illetve fogyatékos gyermekkel részesül GYES ellátásban a szövetkezeti tagság értelemszerűen hosszabb ideig állhat fenn.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Munka van bőven

Az új szövetkezet egyik legnagyobb előnye, hogy részmunkaidőben, és akár csupán heti egy-két napot is dolgozhat a kisgyermekes szülő, szem előtt tartva, hogy ideje nagy részét a gyermekével tölthesse.

Ennek megfelelően az anyukák vagy apukák vállalhatnak könnyebb irodai, adminisztrációs munkákat, dolgozhatnak recepción, vagy a kiskereskedelemben, de egyéb más munkákat is végezhetnek a tapasztalataiktól és a szaktudásuktól függően.

Az elmúlt egy évben a járványhelyzet sok céget és munkavállalót kényszerített az otthoni munkavégzésre történő átállásra, ennek ellenére ez a munkavégzési forma sajnos továbbra sem elterjedt az országban. Bízunk benne, hogy a munkáltatói és munkavállalói réteg közös érdekei hamarosan előmozdítják majd az otthoni munkavégzés szélesebb körben való elterjedését” – mondta el az elnök.

Kiemelte azt is, hogy munkavállalói oldalról, a kisgyermekes szülőt csupán személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli, a szövetkezet által szerzett jövedelemnek nincs felső határa. Fontos tudni, hogy

a munkáltatót semmilyen munkáltatói adóteher nem terheli, illetve ez a szolgáltatás költségként elszámolható. Ezen felül a szövetkezet felelőssége a jogszabályi környezet betartása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15