Élesedett a kormány legújabb csodafegyvere: kismamákkal töltenék fel a munkahelyeket

Élesedett a kormány legújabb csodafegyvere: kismamákkal töltenék fel a munkahelyeket

2021. szeptember 10. 05:47

A munkaerőpiac már szinte teljesen helyreállt a koronavírus-válságból, egyre erőteljesebben jelenik meg újra a munkaerőhiány hazánkban, melynek enyhítésére számos kormányzati intézkedés született. Mostantól diák- és nyugdíjaszövetkezetek mellett megalakulhatnak a a kisgyermekkel otthon levők szövetkezetei is, melyek a fiatal édesanyákat igyekeznek megszólítani és visszaterelni a munkaerőpiacra.

Történelmi csúcson van Magyarországon a foglalkoztatottság: a május-júliusi időszakban összesen 4,476 millió ember dolgozott az elsődleges munkapiacon, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1 százalékon stagnál. A munkaerőpiac makrogazdasági szinten már szinte teljesen helyreállt a koronavírus-válságból, néhány részterületen még érezhető az alulfoglalkoztatottság, ugyanakkor egyre erőteljesebben jelenik meg újra a munkaerőhiány hazánkban.

Ennek enyhítésére számos kormányzati intézkedés született az elmúlt években, ennek része az inaktív társadalmi rétegek bevonása a munkaerőpiacra, mint ahogy történt és történik ez a diákok, a nyugdíjasok, vagy éppen a megváltozott munkaképességűek esetében is. Kis túlzással lassan már tényleg mindenkit megszólítanak, aki szóba jöhet, így azoknak is egyre több esélye van elhelyezkedni, akiknek korábban szinte esélyük sem volt.

Régóta terítéken van már a kisgyermeküket otthon nevelő édesanyák megszólításának kérdése, Novák Katalin már 2018-ban akkor még család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként beszélt egy interjúban a „kismama szövetkezetek” keretrendszerének megteremtéséről.

A diák- és a nyugdíjasszövetkezetekkel állította párhuzamba ezt a kezdeményezést: azért ez a három csoport, mert ők mind speciális élethelyzetben vannak, nem tudnak teljes mértékben elköteleződni egy munkahely mellett heti 40 órában, a részmunkaidős állások pedig Magyarországon még közel sincsenek a kívánt mértékben elterjedve, így esélyük sem lenne a nyílt munkaerőpiacon. A szövetkezeti forma ezzel szemben sokkal rugalmasabb feltételeket biztosít.

"A Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete elsősorban a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérését kívánja megkönnyíteni azzal, hogy a GYED-ben, illetve GYES-ben nem nagyszülőként részesülők számára rugalmas munkavégzési lehetőséget kínál, kedvező adózási feltételekkel. A jogszabály lehetővé teszi, hogy az érintettek a meglévő munkaviszonyuk mellett is dolgozhassanak, akár egy másik vállalatnál, de ha a munkáltatójuk nyitott rá, akkor a szövetkezet által a meglévő munkahelyükre is visszatérhetnek élvezve tagi munkavégzési jogviszony előnyeit" – mondta el a Pénzcentrumnak Csomai Eszter, a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezetének az elnöke, majd hozzátette,

a célok között szerepel továbbá, hogy közösséget teremtsen, elősegítse a tagok között a kisgyermekek gondozásához, neveléséhez kapcsolódó tapasztalatcserét, lehetőséget kínál tagjainak a meglévő ismereteik megtartására, kamatoztatására és továbbfejlesztésére.

Arra a kérdésre, hogy mekkora az érdeklődés, hány szövetkezet alakult eddig, Csomai Eszter felvázolta, hogy habár a szövetkezeti foglalkoztatás már sok éves múltra nyúlik vissza a nyugdíjas és a diák szövetkezeteket tekintve, ez a kisgyermekeseket érintő szövetkezeti forma még nagyon új a piacon, alig két és fél hónapja érhető el, így sokan még nem is hallottak erről a kedvező lehetőségről. Jelenleg négy Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete szerepel a cégjegyzékben, irodáik Budapesten és a Dunántúl nagyobb városaiban megtalálhatóak. Ugyan néhányan már dolgoznak az új szövetkezetek tagjaiként, de előzetes felmérésük alapján sokkal nagyobb igény lenne erre a kisgyermekes szülők körében. Elsődleges feladatunk most az, hogy mind vállalkozói mind a munkavállalói oldalt megismertettük az új szövetkezet létezésével és előnyeivel.

Kik lehetnek szövetkezeti tagok?

A szövetkezeti tagság feltétele az érvényes GYED vagy GYES határozat, így ez az esetek nagy részében a 3 év alatti gyermekkel otthon lévőkre vonatkozik, ha valaki ikergyermekekkel vagy tartósan beteg illetve fogyatékos gyermekkel részesül GYES ellátásban a szövetkezeti tagság értelemszerűen hosszabb ideig állhat fenn.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Munka van bőven

Az új szövetkezet egyik legnagyobb előnye, hogy részmunkaidőben, és akár csupán heti egy-két napot is dolgozhat a kisgyermekes szülő, szem előtt tartva, hogy ideje nagy részét a gyermekével tölthesse.

Ennek megfelelően az anyukák vagy apukák vállalhatnak könnyebb irodai, adminisztrációs munkákat, dolgozhatnak recepción, vagy a kiskereskedelemben, de egyéb más munkákat is végezhetnek a tapasztalataiktól és a szaktudásuktól függően.

Az elmúlt egy évben a járványhelyzet sok céget és munkavállalót kényszerített az otthoni munkavégzésre történő átállásra, ennek ellenére ez a munkavégzési forma sajnos továbbra sem elterjedt az országban. Bízunk benne, hogy a munkáltatói és munkavállalói réteg közös érdekei hamarosan előmozdítják majd az otthoni munkavégzés szélesebb körben való elterjedését” – mondta el az elnök.

Kiemelte azt is, hogy munkavállalói oldalról, a kisgyermekes szülőt csupán személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli, a szövetkezet által szerzett jövedelemnek nincs felső határa. Fontos tudni, hogy

a munkáltatót semmilyen munkáltatói adóteher nem terheli, illetve ez a szolgáltatás költségként elszámolható. Ezen felül a szövetkezet felelőssége a jogszabályi környezet betartása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18