7 °C Budapest

Mi a CEO rövidítés jelentése? Tudd meg, mi az a CEO és mi a CEO jelentősége egy szervezet életében!

2021. március 24. 21:02

Az egyéni vagy társas vállalkozóktól eltekintve a legtöbb magyar ember valamilyen cég, szervezet részét képezi, ahol az alkalmazottak egy meghatározott ranglétra fokain állnak. Mondanunk sem kell, minél nagyobb egy cég, annál több a fokozat, különböző szegmenseket különböző vezetők irányítanak, így könnyen előfordulhat, hogy egy beosztottnak akár 3-4 főnöke is lehet. A céges tápláléklánc csúcsán rendszerint a CEO áll, egy olyan személy, aki nélkülözhetetlen a sikeres vállalkozás életében. Na de mégis, mi a CEO rövidítés jelentése, ki a CEO és mi a CEO tisztségének a lényege?

Cikkünkben utánajárunk, milyen fontos, kiemelt felelősségű pozíciók találhatók egy cég hierarchiájában, ezen belül eláruljuk, ki a CEO nevű pozíciót betöltő személy és hol helyezkedik el a CEO a munkahelyi ranglétrán. Amellett, hogy megtudhatod, mi az a CEO, avagy mi a CEO jelentése (és mi a CEO rövidítés jelentése), azt is eláruljuk, mik a CEO feladatai, hogyan lehet valakiből CEO és milyen szinten kell felelősséget vállalnia a CEO nevezetű vezetőnek!

Mi az a CEO?

A CEO az egyik legfontosabb dolgozó egy cég életében: a CEO nem más, mint a vezérigazgató, kisebb vállalkozás esetén az ügyvezető igazgató. A vezérigazgató, másnéven a CEO a vállalat legmagasabb szintű operatív vezetője, döntéseivel személyesen felel a vállalat sikerességéért, az egyes területek működéséért. A CEO az egyik legtöbb felelősséggel járó pozíció - mivel vezérigazgatóként a vállalat lépéseiért neki kell kiállnia és felelősséget vállalnia –, így rendszerint a CEO jutalma magas fizetés és egyéb kiemelt értékű juttatások.

Mi a CEO rövidítés jelentése?

A sokat emlegetett mozaikszóra visszatérve, nézzük, pontosan mi az a CEO, mi a CEO jelentése! A CEO rövidítés jelentése angolul „chief executive officer” – ennek a kifejezésnek nálunk nincs igazán értelme, magyar megfelelője szimplán a vezérigazgató.

Ki a CEO és milyen feladatokat lát el?

Ahogy a fentiekben is írtuk a CEO jelentése kapcsán: a CEO a vállalat első embere, egyben fő döntéshozója – éppen ezért, a fontos döntések kapcsán őt terheli a legnagyobb felelősség is, hiszen a CEO az, aki a szervezet életében pontot tesz a mondat végére. Mivel a CEO felel a vállalat sikerességéért, őt vonják felelőségre a vállalat sikertelen lépései és azok negatív következményei (pl. bevételek visszaesése) kapcsán. Ahhoz, hogy a CEO döntést hozhasson, képesnek kell lennie az egész szervezet működését átlátni: mi a helyzet a vállalat pénzügyeivel, a munkaerőkiválasztással, hogyan működik a szervezet marketingterve, mi történik a kutatási, fejlesztési részlegen, hogyan áll a cég belső kommunikációs struktúrája.

Milyen munkát végez a CEO?

A CEO pozíciója természetéből adandóan a vezető testület részét képezi, fontos szerepet tölt be az igazgatóságban és a management terén is. A CEO nem feltétlenül az igazgatóság elnöke, de betöltheti mindkét pozíciót egyszerre, így lehet elnök-vezérigazgató megnevezése is. A CEO munkáját a funkcionális területek vezetői támogatják, akik sokkal inkább részesei a cég mindennapi, gyakorlati működésének. Minél nagyobb a vállalat (pl. multinacionális vállalat) és minél több az alkalmazott, annál több egységre bomlik a szervezet, amelyekben mind kisebb, mind nagyobb vezetők irányítják a dolgozókat – ők is hozhatnak döntéseket, ám minden egyes munkafolyamattal felelnek a fölöttük állónak, végül a ranglétra tetején elhelyezkedő CEO-nak.

Hogyan lehet valakiből CEO, azaz vezérigazgató?

A vállalat első embere a CEO (a CEO rövidítés jelentése: chief executive officer, azaz vezérigazgató) – mivel minden fontos döntésért és sikerért ő felel, a pozíció betöltéséhez nem mindennapi képességű személyre van szükség, aki átlátja a vállalat működését és képes releváns döntéseket hozni bármilyen fontos, sokszor az összes dolgozó életét befolyásoló ügyben. Ha egy alkalmazott kitűzi céljául, hogy CEO szeretne lenni (márpedig sokan vágynak a CEO pozíciójára), el kell árulnunk, hogy csak kivételes esetben, kivételes dolgozók jutnak a ranglétrán ilyen magasra – sőt, még egy felsővezetői karrier is könnyen derékba törhet, ha a munkavállaló rosszul választja meg a lépéseit.

A vállalati előrelépés során az sem mindegy, hogy mekkora a szervezet és milyen az alkalmazottak pozicionálása – inkább vertikális (több lépcsőfok, sok külön fokozatú vezető, pl. egy nemzetközi nagyvállalatnál) vagy horizontális (az alkalmazottak nagyrésze egyenrangú, kevesebb külön fokozatú vezetővel - ilyen pl. egy kisebb magyar cég) a vállalat berendezkedése? Mindemellett a különféle szervezetek életében esetenként változó, hogy a vezetőség hogyan biztosítja a dolgozók előrelépését: egyes munkahelyeken van lehetőségünk feljebb lépni a ranglétrán, máshol, főleg a horizontálisan pozícionált, kislétszámú szervezetek életében erre kisebb az esélyünk.

Hangsúlyozzuk, hogy CEO, azaz vezérigazgató egy – mondhatni univerzális jelleggel - minden vállalat esetében fellelhető vezető (mindig kell valaki, aki összefogja és irányítja a folyamatokat)! Konklúzióként azt tanácsolnánk, hogy ha valaki CEO szeretne lenni, tűzze ki nyugodtan ezt a hosszú távú célt, de mindenképpen hangsúlyozzuk, hogy a CEO pozíciója mögött rengeteg vezetői tapasztalat és meghatározó vezetői képességek rejlenek, amelyeket birtokolnunk kell egy CEO poszt betöltéséhez.

A világ leghíresebb CEO-i

A médiában számtalan alkalommal találkozhatunk olyan multinacionális vállalatok vezetőivel, akik valamilyen CEO, azaz vezérigazgatói pozíciót töltenek be, akár több cég esetében egyszerre. Hogy csak a leghíresebb személyiségeket említsük: a világ legismertebb CEO személyiségei közé tartozik pl. Elon Musk (SpaceX, Tesla, Twitter/X) vagy Jeff Bezos (Amazon).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem