18 °C Budapest

Megnehezíti a külföldi munkavállalást a Brexit: ezeket a könnyítéseket érdemes kihasználni

2021. február 22. 17:33

Az átmeneti időszak lejártával a britek idén már a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint utazhatnak be és vállalhatnak munkát Magyarországon - hívja fel a figyelmet dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Hajduk Gábor, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői. Számos olyan kedvezmény van azonban, amely jelentősen megkönnyíti a hazánkba érkező üzleti utazók helyzetét.

Az egyik ilyen kedvezmény a rövid időszakra érkező üzleti látogatókra vonatkozik. Ők bármely 180 napon belül 90 napot tartózkodhatnak Magyarországon előzetes megállapodás, munkavállalási engedély és munkaerőpiaci vizsgálat nélkül, részt vehetnek üzleti találkozókon, megbeszéléseken, és beszerzéseket vagy kereskedelmi ügyleteket is intézhetnek.

A gyakorlatban ez a kedvezmény praktikus lehet például a magyar cég brit állampolgárságú ügyvezetőjének, aki csak alkalmanként utazik be Magyarországra, és engedélymentesen végezheti az itteni tevékenységét

- mondta el dr. Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie munkajogi csoportjának vezető ügyvédje, és hozzátette: "Ha tisztában vagyunk azzal, ki jogosult igénybe venni a hasonló kedvezményeket, könnyen elkerülhetjük az esetleges hosszas engedélyezési procedúrát". Az üzleti látogató azonban nem vehet részt értékesítésben vagy szolgáltatásnyújtásban a lakosság számára, és nem részesülhet díjazásban ott, ahol ideiglenesen tartózkodik. Emellett nem nyújthat szolgáltatást olyan szerződés keretében sem, amely az ideiglenes tartózkodás helye szerinti fél területén nem letelepedett jogi személy és egy ott tartózkodó fogyasztó között jött létre.

Ugyancsak engedélymentesség vonatkozik a letelepedési céllal érkező üzleti látogatókra. Ebbe a kategóriába csak az a vezető beosztású személy tartozik, aki vállalkozást hoz létre, másra nem terjedhet ki a tevékenysége, és javadalmazást sem kaphat a letelepedés területéről. A vállalaton belül áthelyezett személyek összlétszámára nem vonatkoznak korlátozások, és számukra biztosított a kedvező elbánás elve.

Azoknak a brit állampolgároknak, akik esetében nem lehet alkalmazni az kedvezményeket, a jövőben a vízummentes időn felüli tartózkodásuk és munkavállalásuk jogcímhez és engedélyhez lesz kötött. A járvány hatására elterjedt otthoni munkavégzés miatt felmerülhet, milyen engedély szükséges akkor, ha a munkavállaló lakhelye nem a munkavégzés helye szerinti államban található. Ilyen lehet például az a Nagy-Britanniában élő brit, aki magyar céggel áll munkaviszonyban, és munkája során alkalmanként Magyarországra kell utaznia. Ő "határ menti ingázónak" minősül, ami ez esetben az Európai Unió határaival szomszédos országokat jelenti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fogalom megtévesztő lehet, hiszen joggal gondolunk a szó hétköznapi értelmében vett mindennapos vagy rendszeres munkavállalási célú határátkelésre. Ugyanakkor más tagállam gyakorlata alapján - amelyet véleményünk szerint a magyar hatóság is követni fog - a kedvezményekhez egyáltalán nem szükséges, hogy a munkavállaló meghatározott időközönként belépjen Magyarország területére

- tette hozzá dr. Hajduk Gábor. Bár erre az esetre nincs egységes szabályozás, de a tagállamok feltételei kisebb eltérésekkel megegyeznek. Magyarországon a külföldi munkavállalónak a határ menti ingázókra vonatkozó kedvezmény érvényesítéséhez négy dolgot kell igazolnia: egyesült királyságbeli állampolgárságát, azt, hogy 2020. december 31-e előtt Magyarországon munkaviszonnyal rendelkezett, jogállása a kérelmezés időpontjában fennáll és lakóhelye vagy szálláshelye Magyarország területén kívül van.

Ha ezek a feltételek fennállnak, összevont eljárás keretében kérhet munkavállalás célú tartózkodási engedélyt, úgy, hogy nem kell igazolnia lakhatását, megélhetését és egészségügyi biztosítását, illetve a foglalkoztatásához munkavállalási engedély sem szükséges.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm