29 °C Budapest

Vallott a magyar sztárhumorista: fillérekért dolgozott Fábry Sándor mellett

2020. augusztus 23. 16:02

Ha nem támogatta volna a családja, akkor nem vállalhatta volna el az asszisztensi állást Fábry Sándor mellett, nem lehetett volna sikeres humorista - emlékeztetett Aranyosi Péter, aki megjegyezte, abból a "hat fillérből", amit Fábry mellett keresett, nem tudott volna kifizetni egy pesti albérletet, nem koncentrálhatott volna a rádiókabaréra, a szórakoztatásra. A Karinthy-gyűrűs humorista korábban arról is beszélt, hogy miképpen segített neki édesapja.

A Dumaszínház előtti pályaívéről mesélt a Story magazinnak Aranyosi Péter: mint mondta, tanári pályára készült, de aztán végül a vendéglátás felé indult el, a szakközépiskolában szakácsnak tanult. A Karinthy-gyűrűs humorista már szüleitől is ellesett ezt-azt, úgyhogy szerette az ételkészítést, osztályából menő étteremtulajdonosok is kikerültek, és ő maga is ebben gondolkodot:

Volt idő, amikor mindig arról álmodoztam, hogy egy étterm kisfőnöke leszek. Arról viszont még csak nem is ábrándoztam, hogy a színpadon álljak

-mondta Aranyosi, aki egy ideig dolgozott is szakácsként, de tönkrement az étterem, úgyhogy nem tudott úgy, és annyit állni a konyhában, amennyit kellett volna. Végül, mivel már akkor is szerette a jó hangulatot, a humort, Fábry Sándor asszisztense lett.

Keresd a kedvezményes személyi kölcsönöket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ám a humorista élet sok lemondással jár, Aranyosi Péter szerint sok tényezőnek köszönhető, hogy végül eljutott a színpadig: ha nem lett volna megfelelő családi háttere, saját otthona, nem tudott volna kifizetni egy pesti albérletet.

Másképp kellett volna döntenem, nem vállalhattam volna el Fábry mellett az asszisztensi állást hat fillérért, el kellett volna mennem valamelyik helyi gyorsétterembe pénzt keresni

- mesélte a humorista, aki szerint inkább szerencse és a kitartás kérdése, hogy most ott tart, ahol. Hozzátette, lehet, hogy ez is csak egy állomás az életében, lehet, pár év múlva egészen mást fog csinálni.

Talán nem ragadok le a bohóckodásnál, és öt év múlva érkezik a hír, hogy egy csodálatos éttermet nyitottam. Vagy az is előfordulhat, hogy miniszterelnök leszek

- viccelődött Aranyosi Péter.

Nem herdálta el az apai segítséget

Korábban Aranyosi arról is beszámolt, hogy miképpen egyengették pályáját a szülei:

Amikor Miskolcról Nyíregyházára mentem továbbtanulni, apa adott egymillió forintot, és közölte: a jövőben már ne kérjek tőle pénzt, hanem ezt az összeget forgassam meg

- mondta a humorista, aki apjától tanult meg gazdálkodni a pénzzel, aki most már nyugdíjas, de korábban a pénzügyi szektorban dolgozott. "Az ajándékot egyébként nem költöttem el, az a mai napig kamatozik" - árulta el pár éve Aranyosi, hozzátéve: a mindennapi megélhetését már akkoriban is a munkájából finanszírozta: redőny- és reluxaügynökként dolgozott.

Így gondoskodhatsz gyermeked jövőjéről

Manapság könnyebb dolga van a szülőknek, mint 20-30 évvel ezelőtt, mert több pénzügyi megoldás közül is választhatnak, ha félre szeretnének tenni a gyerekeik számára. Jó megoldás lehet például a babakötvény. A legfrissebb adatok szerint nagyjából 212 ezer gyermek rendelkezik Kincstári Start-értékpapírszámlával. Az érdeklődés a koronavírus-járvány idején is töretlen, ezért volt szükség arra a kincstári fejlesztésre, amely online elérhetővé tette a számlanyitási szolgáltatást is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És, hogy miért is éri megy a babakötvény: kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó Kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek - ezt már online, ügyfélkapun keresztül is el lehet intézni. 2020-ban 6,4 százalékos kamat jár a megtakarításokra, plusz az állami rámogatás.

Mások is pályaváltók

Korábban a Pénzcentrumnak Litkai Gergely, a Dumaszínház művészeti igazgatója is megosztotta gondolatait azokkal, akik szintén úgy gondolják, nem egyetlen helyen fogják ledolgozni egész életüket - ő maga is többszörös pályaváltó ugyanis.

Litkai szerint fontos, hogy mindenki fogadja el azt, ha valami nem sikerül neki, de mindig tudja meg az okát. Ezek mellett alapvető képesség, hogy tudjunk jobbítani a dolgokon, valamint hogy minden munkának és munkakörnek lássuk meg az értelmét. Elengedhetetlen az is, hogy belássuk

az én elgondolásom az én gondolkodásom, mással csak elfogadtatni tudom, rákényszeríteni nem

- vallja Litkai, aki hozzátette azt is, hogy mielőtt azt mondanánk valakire, hogy utálom, merítsünk ki minden lehetőségünket az adott illetővel való jó kapcsolat kialakítására. A humorista elmondta azt is, ő hogyan váltott karriert, és bár ehet, hogy nem a tuti recept, annyi bizonyos, hogy működik.

Így váltott Litkai:

  • mindig előbb hagytam abba, mint, hogy végképp elment tőle a kedvem
  • semmit nem hagytam abba hirtelen, soha nem fordítottam teljesen hátat
  • mindig törekedtem arra, hogy az új helyen, egy újfajta látásmóddal alakítsak a dolgokon
  • mindig csak azokat az ajánlatokat fogadtam el, amik sok munkával és nagy lehetőséggek kecsegtettek, a többi kombináció nem jöhetett szóba
Az élet egy power point prezentáció, amit bármikor átírhatunk, de nem érdemes lementeni pdf-be

- zárta le gondolatait a humorista.

Címlapfotó: Bruzák Noémi / MTI

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem