0 °C Budapest

Itt az igazság: nem csak a lóvé miatt lépnek le a magyarok külföldre

2017. december 6. 12:08

A fiatalok több mint 80 százaléka opciónak tartja a külföldi munkavégzést, de 38 százalékuk biztosan nem itthon tervezi jövőjét. A fiatal generáció ráadásul nem kér a hagyományos munkamódszerekből, szívesen dolgozna otthonról és leginkább a jófej munkatársak miatt dönt egy munkahely mellett.

Ez a generáció szereti, ha vezetik, de nem tűri, ha megvezetik... ráadásul 100-szor többet kérdeznek, mint elődeik, de ez így is van jól

- mondta el Bence Róbert, a PWC Magyarország HR tanácsadási szektor igazgatója, a Codecool hétfő esti sajtóeseményén, ahol a fiatalok munkavállalási és váltási hajlandósága mellett az IT szakma jövője is szóba került. A legfrissebb kutatási eredményekből kiderül, hogy az új nemzedéknek (16 - 26 éves korosztály) egy friss munkalehetőségnél leginkább a munka-magánélet egyensúlya a legfontosabb, amit a munkakörnyezet és munkatársak személye követ. A sort pedig a dobogó harmadik fokáról az alapbér, azaz a javadalmazás zárja.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a rangsor egyből megváltozik, akkor, ha olyan fiatalokról van szó, akik már belekóstoltak a munka világába. Őnáluk ugyanis rögvest a munkabér ugrik az első helyre. A 36 megkérdezett fontossági szempont közül egyébként rendkívül fontosak a fejlődés lehetőségéhez, illetve a karrier úthoz kapcsolódó potenciálok. A leendő munkahely márkája azonban nagyon hátul, csupán a 30. helyen végzett. Ezért az óriási cégérekkel expókra kivonuló vállalatok stratégiája minimum megért a továbbgondolásra.

A 16 ezer fiatal válaszaiból kiderül továbbá, hogy a leendő munka legfontosabb elemei között szerepel, hogy mekkora a benne rejlő kihívás, mennyire változatos és, hogy mennyire innovatív. A munkakörnyezetben viszont már toronymagasan a munkatársak személye a legfontosabb, ezt követi a fizikai munkakörnyezet, majd jócskán lemaradva a vállalati struktúra.

Lehangoló adat ugyanakkor, hogy a megkérdezett fiatalok 87 százaléka opciónak tartja a külföldi munkát, sőt 38 százalékuk biztosan nem Magyarországon tervezi a jövőjét. Bence Róbert ugyanakkor kitér arra is, hogy a leendő munkáltatók fejében is rendet kellene tenni. Véleménye szerint ugyanis

sok magyar vezető zsigerből képtelen megengedni munkavállalói számára a kívánt szabadságot, például az otthoni munkavégzést (még akkor sem, ha egyébként lehetősége lenne rá).

Ez pedig nem jó irány, hiszen a mai fiatalokat egyre nehezbb lesz ilyesféle határok közé szorítani. A szakember elmondta azt is, hogy véleménye szerint a magyar munkaerőpiac már csak fölfelé nyitott, ám ennek hazánban komoly korlátai vannak.

Magyarországon az 50 felettieket leírják, ezt a hozzáállást azonban céges szinten kell megváltoztatni. Azaz rugalmasnak kell lenni, mert bár lehet, hogy az idősebbek nehezen váltanak, a szakértelem ugyanakkor mégiscsak az ő oldalukon áll. A legnagyobb előnyük pedig talán az, hogy ők biztosan nem akarnak majd külföldre menni

- hívja fel a figyelmet Bence Róbert, aki halkan jegyzi meg, hogy Norvégiában még 70 évesen is vannak akik dolgoznak, hiszen ők élvezik és fontosnak érzik magukat. A hasznosságérzés pedig rendkívül fontos.

Humor az egész világ

Bödőcsnek nem mondhatom meg, hogy mit csináljon... a Dumaszínháznál mindenki autonóm

- mondta el előadásában Litkai Gergely, a majd 700 millió forintos bevételű Dumaszínház művészeti igazgatója. A humorista, aki maga is többszörös pályaváltó, ennek apropóján pedig megosztotta gondolatait azokkal, akik szintén úgy gondolják, nem egyetlen helyen fogják ledolgozni egész életüket.

Litkai szerint fontos, hogy mindenki fogadja el azt, ha valami nem sikerül neki, de mindig tudja meg az okát. Ezek mellett alapvető képesség, hogy tudjunk jobbítani a dolgokon, valamint hogy minden munkának és munkakörnek lássuk meg az értelmét. Elengedhetetlen az is, hogy belássuk

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az én elgondolásom az én gondolkodásom, mással csak elfogadtatni tudom, rákényszeríteni nem

- vallja Litkai, aki hozzátette azt is, hogy mielőtt azt mondanánk valakire, hogy utálom, merítsünk ki minden lehetőségünket az adott illetővel való jó kapcsolat kialakítására. A humorista elmondta azt is, ő hogyan váltott karriert, és bár ehet, hogy nem a tuti recept, annyi bizonyos, hogy működik.

Így váltott Litkai:

  • mindig előbb hagytam abba, mint, hogy végképp elment tőle a kedvem
  • semmit nem hagytam abba hirtelen, soha nem fordítottam teljesen hátat
  • mindig törekedtem arra, hogy az új helyen, egy újfajta látásmóddal alakítsak a dolgokon
  • mindig csak azokat az ajánlatokat fogadtam el, amik sok munkával és nagy lehetőséggek kecsegtettek, a többi kombináció nem jöhetett szóba
Az élet egy power point prezentáció, amit bármikor átírhatunk, de nem érdemes lementeni pdf-be

- zárta le gondolatait a humorista.

Voltaképpen bármit le lehet programozni

Előző év augusztusától most márciusig olyan átrendeződésen ment át a munkaerőpiac, mint még soha. Nagyon gyors és nagyon radikális változások következtek be

- mondta el Szabó M. István, az allas.hu kommunikációs vezetője, aki hozzátette 10-15 éve múlva a mostani munkák nagy részétől valószínűleg búcsút inthetünk, éppen ezért ideje lenne átkapcsolni az agyunkat és tanulni megtanulni, hiszen a jövőben leginkább erre lesz majd szükség. Ennek az egésznek a letéteménye azonban nem valószínű, hogy a közoktatás lesz:

a közoktatás ezt nem fogja tudni végrehajtani, ezért majd a piac fogja kikényszeríteni azt, hogy a piacképes munka találkozzon az elvárásokkal és mindenki boldog legyen

- tette hozzá a szakember.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Codecool alapítója, Boda József is, aki szerint a magán úton alapított " it iskolák" sokkal gyorsabban képesek reagálni a világ történéseire és a tudományos innovációkra, mint a tradicionális intézmények.

Nem értem egyébként, hogy miközben azt látjuk, hogy van itt egy szakma (IT), aminek biztosan tudjuk, hogy hatalmas felfutása lesz a jövőben és biztos, jól fizető állásokat kínál szerte a világban... miért nem ebbe öntik az összes pénzt, amit csak lehet?

- teszi fel a költői kérdést Boda.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?