4 °C Budapest
Éledezik a munkaerőpiac: egyre több az álláshirdetés, vannak csúcsfizetések is

Éledezik a munkaerőpiac: egyre több az álláshirdetés, vannak csúcsfizetések is

2020. július 27. 12:06

A járványhelyzet első heteiben rengeteg ember veszítette el a munkáját, és megtorpant a toborzás, leszámítva az ételfutár és bolti eladó pozíciókat: rájuk akkor nagy szükség volt. Az elmúlt napok adataiból azonban az derül ki, koronavírus-válság mélypontjához képest nőtt a foglalkoztatottak száma. És persze egyre több az álláshirdetés.

Ahogy beköszöntött a járvány, szinte egyik pillanatról a másikra leállt a toborzás, a cégek felfüggesztették az éppen futó kampányaikat. Az élet azonban ha lassan is, de újraindult, és ugyan az álláskeresők száma még több mint 100 ezerrel haladja meg a válság előtti szintet, ma már valamivel jobb a helyzet. 

Júniusban 4 millió 457 ezer magyar dolgozott, vagyis egy hónap alatt 60 ezerrel, a koronavírus-válság mélypontjához képest pedig 90 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma - derült ki a KSH honlapján megjelent foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokból. Ez azt mutatja elemzők szerint, hogy a hazai gazdaságban munkahelyek tízezrei jöhettek létre az utóbbi hetekben, hónapokban. A hivatal értékelése szerint az áprilisi mélypont óta nő a foglalkoztatottak száma, júniusban már többen dolgoztak, mint márciusban,

Már van munka

Az álláshirdetések között szemezgetve is azt tapasztalhatjuk, hogy bőven több a lehetőség, mint áprilisban, májusban: már nem csak ételfutárokat és bolti eladókat keresnek, beindultak a szezonális munkák, és egyre több lehetőség van itthon is elhelyezkedni.

A Workania oldalán összesen 2200 állásajánlat közül leht választani, és igaz hogy ezek egyharmada a fővárosi pozíció, azért vidéken sem reménytelen a helyzet.

 

Komárom-Esztergomban, Baranyában és Pest megyében is vvan lehetőség bőven, és még Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is találni összesen 107 nyitott pozíciót - és ez csak egyetlen állásportál.

Érdekes lehet azt is megvizsgálni, hogy miképp oszlanak meg kategória szerint a meghirdetett pozíciók. A Profession.hu-n például összesen 41 vendéglátáshoz, turizmushoz kapcsolódó állás van, keresnek gyorséttermi dolgozókat, szakácsokat, pincéreket, recepcióst, üzletvezetőt. Adminisztratív, irodai állásból lényegesen többet, összesen 527 darabot találni: keresnek ügyvezetői asszisztenst, ügyfélszolgálatost, titkársági referenst az ország minden területére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fizikai, segéd, betanított munkából összesen 921 darabot lehet találni, gyártás-termelés területén 993-at. Olyan szakembereket is keresnek, akik szállításban, beszerzésben, logisztikában jártasak: összesen 474 ilyen hirdetést találni, értékesítés-kereskedelemben 830.

Konkrét lehetőségek, konkrét számok

Keresnek többek között takarítókat is a Szárnyas fejvadászon keresztül Törökbálintra. A váltott műszakos munkaidő 6:00-12:30-ig és 13:30-20:00-ig tart, és felhívják a figyelmet, hogy szombati munkavégzésre is kell számítani. Nettó 1150 Ft/óra. Hat és fél óra munkával egy nap tehát nettó 7475 forintot lehet keresni, ami 20 nappal számolva 149 500 forintot jelent.


Ennél lényegesen többet, nettó 1592 forintot kínálnak óránként a gépi áru-összekészítőknek Alsónémediben, azok számára akik rendelkeznek 3313-as jogosítvánnyal. Szintén két műszakos a munkarend, ám céges busszal szállítják az alkalmazottakat Budapestről és a környező településekről a telephelyre. Heti 40 órás munkarendben nettó 254 720 forintot lehet keresni ezzel a munkával.

Egy budaörsi lakberendezési üzletünkbe áruösszekészítőt, raktáros kollégát keresnek teljes munkaidőben, nettó 230 - 250 ezer forintos fizetéssel. Raktáros, árucsomagolóként, aki a beérkező rendelések feldolgozását végzi, számláz, valamint nyomon követi a logisztikai folyamatokat, 170 ezer forintot lehet megkeresni egy budapesti cégnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?