26 °C Budapest
Brutális a túljelentkezés: ölre mennek ezekért az állásokért a munkanélküli magyarok

Brutális a túljelentkezés: ölre mennek ezekért az állásokért a munkanélküli magyarok

2020. július 17. 11:34

A koronavírus-járvány nyomán járó hirtelen változások felforgatták a munkaerőpiacot: érezhetően rengetegen keresnek munkát, bizonyos pozíciókra akár négyszer annyian is jelentkeznek, mint a pandémia előtt. 

A járvány kirobbanásakor igen erőteljes leépítésbe kezdtek a vállalatok Magyarországon, a korábbi alacsony számokhoz képest 2020. áprilisában már 330 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon. Májusban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 399 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 31 ezer fővel több, az egy évvel korábbihoz képest viszont 134 ezer fővel kevesebb - a KSH legfrissebb, június végi adatai szerint. Magyarországon nagyjából 400 ezer új munkanélkülit prognosztizáltak, de a jelek szerint csak év végén várható a munkanélküliségi csúcs, és 2021 negyedik negyedévére fogunk visszatérni a 2020 januári számokhoz.

Ez a hirtelen változás egyik pillanatról a másikra forgatta fel szinte mindannyiunk életét, nem csak az állásukat vesztettek kerültek bajba, de a toborzó cégek is érezték: baj van.

"A pandémia legelején az ügyfeleink jelezték, hogy álljunk le a toborzással, mert nem tudnak interjúztatni, nem akarják, hogy a jelentkezők tömegközlekedést használjanak, és egyébként sem tudják, hogy mi lesz" - emlékezett vissza Rönky Balázs, online toborzó, az RBL Marketing Kft. ügyvezetője.

Így telt el náluk az április, a majd a május, semmiféle kampányt nem folytattak, ám az ügyfeleik már ezekben a hónapokban jelezték, hogy megugrott a jelentkezők száma a weboldalukon a már régóta kint lévő hirdetéseikre.

Addig, ha kitettek egy hirdetést, szinte senki sem jelentkezett, vagy csak elvétve, azaz nem keresték a lehetőségeket. Azonban áprilisban már elkezdődött az aktív, mérhető munkakeresés, ugrásszerűen megugrott az egy-egy pozíció iránt érdeklődők száma. 

Ahogy a fenti grafikonon is látszik, 2020. júniusában volt olyan pozíció, amelyre négyszer anyian jelentkeztek, mint 2019 októberben. "Ez egy online toborzó cégnek, mint amilyenek mi is vagyunk, nem a legjobb hír, hiszen, ha az emberek maguktól jelentkeznek az állásokra, akkor ránk mi szükség van?" - összegezte Rönky Balázs.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fordult a kocka

Egy Pénzcentrumnak adott interjúban Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport HR igazgatója is hasonló képet festett le a magyar munkaerőpiacról, szerinte a pandémia érdekes helyzetet teremtett:

Korábban - a munkaerőpiaci trendeknek megfelelően - inkább nekünk kellett megküzdenünk a jó jelöltek eléréséért, most viszont jóval nagyobb az érdeklődés, mint március elején.


Van, ami nem változik

"Az élet aztán megmutatta, hogy azért továbbra van helyük a toborzóknakpiacon, hiszen a célzott keresés továbbra is fontos maradt, de vannak olyan pozíciók, például ahol 10-20 jelölt közül kell kiválasztani a leendő munkatársat, és a pozíció nem kíván meg extra kvalitásokat, ott nem feltétlenül van szükség a korábbi munkánkra" - mondta el a toborzócég vezetje.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?