Komoly jogsértés a magyar cégnél? Szankciókat követel a szakszervezet

Komoly jogsértés a magyar cégnél? Szankciókat követel a szakszervezet

2020. május 11. 11:00

Adatvédelmi eljárást kezdeményez a Vasutasok Szakszervezete a TS Hungária Kft. ellen, mert a cégvezetés törvénysértő módon kötelezte a munkavállalókat egy sajátságos kérdőív kitöltésére. A különféle vasúti teherkocsik gyártására és javítására szakosodott cégnél ugyanis a dolgozókkal teljes nevük és adataik feltüntetésével szavaztatták meg a munkaidőkeret 6 hónapra emelését és annak korlátlan ideig való fenntartását. Négyszáz munkavállalóból mindössze tíz merte megtagadni a nyilatkozatot. A VSZ az üggyel az Európai Üzemi Tanácshoz is fordul, s elvárja a jogsértő gyakorlat megszüntetését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Enyhén szólva is aggályos előzmények után vezetik be az osztrák tulajdonú, főként különféle vasúti teherkocsik gyártására és javítására szakosodott TS Hungaria Kft.-nél a korlátlan határidőre szóló 6 hónapos munkaidőkeretet - jelezte a Vasutasok Szakszervezete. A TSH vezetése ugyanis közvélemény kutatásnak álcázva olyan nyilatkozatot íratott alá a dolgozókkal, amelyen az állt, hogy maguk kérik az egyhavi helyett 6 hónapra emelt munkaidőkeretben való részvételt, amely a jelenlegi 40 helyett hetente akár 56 órás munkaidővel is járhat: "a 6 havonta megújuló véglegesen bevezetett munkaidőkeretben szeretnék részt venni". Igaz, a nyilatkozaton - választási lehetőségként - egy, a dolgozók számára még rosszabb megoldás, a 24 hónapos keret is szerepelt, ezt az ésszerűtlen lehetőséget is lehetett volna választani - magyarázta Zlati Róbert.

A VSZ alelnöke a dolgozók egybehangzó állítása és egy sokak által aláírt feljegyzés alapján állítja, a félrevezető dokumentumot a nyomaték kedvéért a főnökök irodájában kellett aláírni az adatvédelmi törvényt sértő módon: teljes névvel, s minden olyan adattal, amivel tökéletesen be lehet azonosítani a nyilatkozókat, s ki lehet szűrni azokat is, akik jogukkal élve megtagadták azt. Igaz, ezt ilyen körülmények között a 400 érintettből mindössze tíz merte vállalni, holott a szakszervezet többször is megerősítette: senkit nem kötelezhetnek az aláírásra sem azonnal, sem máskor. Zlati szerint a főnökök többször is kijelentették: azok, akik nem töltik ki a "kérdőívet", automatikusan a rosszabb verziót, a 24 hónapos munkaidőkeretet támogatják.

Legalábbis a cégvezetés így értékeli - mondták. Mint ismert, ez utóbbi verziót a nagypénteki rabszolgatörvényként elhíresült kormányhatározat teszi lehetővé, s az a lényege, hogy a vészhelyzet ideje alatt kiesett munkanapokat és órákat a következő két évben bármikor ledolgoztathatja a munkáltató, ám plusz pénz, pótlék nem jár érte. A "kérdőívet" egyébként nem lehetett kihozni az irodából, nem lehetett senkivel sem egyeztetni róla. Ijesztő helyzet volt - állítják az érintett munkavállalók.

A VSZ többször is tárgyalt a munkáltatóval, tiltakozott a módszer ellen, s különösen aggályosnak tartotta a munkaidőkeret korlátlan határidejű bevezetését. A szakszervezet erre legfeljebb két évet tartott elfogadhatónak.

A Vasutasok Szakszervezete szerint a "közvélemény-kutatásnak" ez a módja nemcsak végtelenül felháborító és félrevezető, hanem adatvédelmi jogokat, valamint a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot is sérti, sőt a Munka törvénykönyve ide vonatkozó passzusaival is ellenkezik. Zlati leszögezte: a szakszervezet belső vizsgálatot kezdeményez, s az Európai Üzemi Tanács elé is viszi az ügyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
perfekt  |  2022.01.17 12:31
  Az Országgyűlés a 2021. június 8-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?