18 °C Budapest
Őrületes fizetésért dolgozhatnak ezek a magyarok a Google-nál, Amazonnál, Facebook-nál

Őrületes fizetésért dolgozhatnak ezek a magyarok a Google-nál, Amazonnál, Facebook-nál

2020. április 8. 08:15

A Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Optimalizálás Tanszékén számos innováció látott már napvilágot a zenevilágtól kezdődően az állattartáson és az egészségügyön át egészen a közlekedésig, amelyek hasznossága esetenként konkrét számokban mérhető gazdasági hasznot hozott magával. Az egyetem berkein belül folyó kutatásokról a tanszék két oktatója, Dr. Bánhelyi Balázs és Dr. Csendes Tibor beszélt a HelloVidéknek.

Leggyakrabban egy külsős cégtől érkezik egy problémamegoldási, javítási feladatra vonatkozó megkeresés, ami sokszor nem igényel konkrét alapkutatást, helyette tudományos módszerekkel, akár az egyetemen falain belül oktatott és használt algoritmusokkal tudnak segíteni a fennakadáson. Az oktatási intézménynek egy pályázatra jelentkezve az előre meghatározott 1-3 éves intervallumban kell előállnia a végeredménnyel, de éppen ezen időtáv miatt az egyetemi hallgatók köre időközben folyamatosan cserélődik.

A tanszéken igyekeznek olyan hallgatókat maguk köré gyűjteni, akikben a tehetség mellett a kellő elhivatottság is megvan ahhoz, hogy a munkaerőpiac helyett a karon dolgozó kutatók táborát gyarapítsák. És ez nem könnyű feladat. A rendszerben lévő 2000 diák közül mindössze 10-20 fő az, aki ténylegesen alkalmas komoly alkalmazott kutatási feladatok elvégzésére, az ő fantáziájukat pedig meg is kell tudni ragadni, kritikus időszakban pedig nem szabad elengedni a kezüket, nehogy elcsábítsa őket még a diploma előtt egy-egy multi sok nullás fizetése.

A mai hallgatók nagyon könnyen elvesznek, kevésbé érettek. Nagyon sokáig mentorálni, pátyolgatni kell őket, ha elmegy a kedvük, akkor egy ideig tűrni kell, utána pedig valahogy visszaszipkázzuk, a jó irányba tereljük őket. Nyilván nemcsak nálunk, hanem országosan is probléma, hogy az informatikus hallgatók nagy része nem kap diplomát. Az egyetemre bekerült hallgatók feléből tudunk rendes informatikust faragni, sokan a nyelvvizsga, záróvizsga vagy munka miatt el se jutnak idáig, sokan pedig éppen hogy csak 2-essel végzik el a tantárgyakat. Mindazonáltal Szegeden 10-20 hallgatóval is büszkélkedhetünk, akik a képzést követően közvetlenül a világ vezető informatikai cégeihez, a Google-hoz, Facebookhoz, Amazonhoz vagy a Yahoo-hoz kerültek

- részletezte a hallgatói hozzáállást Csendes Tibor.

További részletek a HelloVidék cikkében

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?