3 °C Budapest

Elárulta, mire költi sokmilliós nyereményét a Séfek séfe sztárja

2019. november 10. 15:03

Bánszki Bence egy kéthetes franciaországi szakmai továbbképzésen vehet részt, és 10 millió forinttal lett gazdagabb, miután megnyerte a TV2 Séfek séfe idei évadát. A győztes kiskorától kezdve a vendéglátásban képzelte el a jövőjét, mégsem volt biztos benne, hogy megnyerheti a műsort.

Mielőtt jelentkezett a műsorba Bánszki Bence két évig nem is szakácsként dolgozott, hanem árubeszerző volt a Michelin-csillagos Costes étteremben - írja a Bors.

Két évvel ezelőtt megszűnt a konyhás pozícióm, de felajánlották az árubeszerzőit, én pedig örömmel elfogadtam. De persze főzni imádok jobban, amit szerintem nem lehet munkaként csinálni

- mondta el a nyertes, aki nem is gondolta volna, hogy van esélye a műsorban. Viszont már a 10 millió forintnak is megvan a helye: az idei séfek séfe arra tartalékolja majd ezt az összeget, hogy tanuljon, gyarapítsa gasztronómiai tudását. Szavaiból kiderült, hogy a szakmai előre lepéshez milyen fontosnak tartja a tanulást:

Egy percig sem gondoltam, hogy megnyerhetem, az elődöntők környékén fogtam csak fel, talán nekem is van esélyem. Most pedig már nem is tudok másra gondolni, csak, hogy mekkora lehetőség a kéthetes francia tanulmányút, óriási élményre számítok. A francia konyha minden konyha alapja, aki kicsit is komolyabban szeretne a konyhaművészettel foglalkozni, az biztos, hogy találkozik vele.

Bánszki Bence jövőbeli tervei között egy saját étterem nyitása is szerepel, bár erre valószínűleg kevés lesz a 10 millió forint. Azonban feltehetősen nem kell aggódnia a jövője miatt, hiszen a vendéglátóipar, főként mióta tart a fine dining gasztroforradalom, folyamatosan keresi a munkaerőt, is nem is kis összegeket kínálnak.

Nem ritka az 1 milliós fizetés, mégis vadászni kell a szakácsokat

Ahogy korábban megírtuk, a vendéglátóipar - főként a nyári szezonban, a turisták által kedvelt helyeken, mint pl. a Balaton - folyamatos munkaerőhiánnyal küzd. Hiába ígérnek több százezres, olykor milliós fizetéseket, képtelenség embert találni.

Szakértők szerint viszont pusztán a magas bérajánlatok nem oldják meg a problémát: szemléletváltásra lenne szükség a vendéglátóiparban. A Balatonnál például évek óta tart a harc a munkaerőért: az elmúlt években több vendéglátóegység a szezon közepén kénytelen volt bezárni, mert nem volt, aki dolgozzon a partmenti büfékben, éttermekben, de még a szállodák is komoly bajban voltak a szezon kezdetén. Ennek egyik oka, hogy

a képzett vendéglátóipari munkások egy jelentős hányada már elhagyta az országot a jobb fizetés és jobb munkakörülmények reményében.

Tavaly volt olyan étterem, amely az interneten legalább húsz helyen hirdette az üres állásokat, mégsem akadt jelentkező. A nagyobb éttermek akár havi 800 ezer-1,2 millió forintot is kínáltak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak havonta - plusz szállást és ellátást -, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhattak jobb helyeken. Sőt, papírt sem kértek, csak a tapasztalatot: Balatonfüreden tavaly akad olyan egység, ahol 2000 forintot kapott óránként egy több szezonban bizonyított pultos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha nem a pénz, akkor mi a megoldás?

A szakember szerint elsősorban még tovább kell emelni a béreket, hiszen hiába az egy-egy kiugróan sok pénzt ígérő hirdetés, összességében a vendéglátósok még mindig az átlag alatt keresnek. A vendéglátásban és a szállásadás ágazatban a KSH adatai alapján az átlagkeresetek a nemzetgazdasági átlag kétharmada körül vannak.

Nyilvánvalóan van munkaerő probléma a tó környékén, annyiban árnyalnám a képet, hogy véleményem szerint két hónapos nyitvatartásra nem lehet üzleti modellt építeni, tehát egy strandbüfébe ne várjuk azt, hogy képzett, Michelin-csillagos séfeket fogunk tudni felvenni éhbérért. A titok annyi, hogy hosszútávú, átlátható és normális munkakörülményeket kell biztosítani, és aki így tesz, az meg fogja találni a saját munkaerejét. Fontos látni, hogy a két hónapos Balatoni szezon ez elképesztően sokat árt nem csak a vendéglátósoknak, de a vendégeknek is. Szezonhosszabbításra lenne szükség, hiszen a télen külföldön dolgozó szakképzett magyar munkaerőnek májustól szeptember végéig, 4-5 hónapra már érdemes lenne hazajönnie

- mondta el Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke, és így folytatta: "Én csak nyárrablásnak szoktam nevezni azt a fajta hozzáállást, hogy kinyitunk 2 hónapra, amikor ténylegesen rengeteg vendég van, és teljesen mindegy, mit rakunk elé, mert úgyis ott van, úgyis megeszi... ha meg nem, akkor jön a következő. Ezt a hozzáállást el kell felejteni, így nem lehet Balaton marketinget építeni. De vannak jó kezdeményezések, és azt gondolom, kifejezetten jó irányba halad a Balaton ügye, hiszen ahogy a legutóbbi példánk is mutatja, gasztronómiával meg lehet mozgatni 4 ezer embert még egy esős hétvégén is."

Vagyis a vendéglátásban jelentkező munkaerőhiányt nem lehet megoldani pusztán a fizetések feltornászásával: szemléletváltásra is szükség lenne. Magas fizetéssel ugyan a figyelmet fel lehet kelteni, de a hosszú távú, sikeres együttműködéshez már kevés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.12.11 09:48
Eláruljuk, hogyan oldható meg, hogy az ünnepek közeledtével legalább a munkahelyi problémák ne okozz...
laskainelli  |  2024.12.07 20:01
Ami majdnem jó, az nem jó. Elengedni valakit, akit még mindig szeretsz, az egyik legfájdalmasabb dön...
perfekt  |  2024.12.04 15:22
Az önálló tanulás elsajátítása tinédzserkorban meghatározó lépés a fiatalok életében. Ez nemcsak a t...
coachco  |  2024.11.06 21:56
Mert igenis, minden mindennel összefügg. Az olvasás a körmökkel, Nápoly Budapesttel, Máddal... [......
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. december 15. vasárnap
Valér
50. hét
December 15.
Advent (3.)
December 15.
A tea világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33