13 °C Budapest

Így játszák ki a munkaerőhiányt az élelmes magyarok: többet árt, mint használ

2019. szeptember 4. 05:40

Egyre szorongatóbb a munkaerőhiány az építőiparban, ma már szinte lehetetlen festőt, burkolót találni. Ezzel párhuzamosan egyre több olyan reklámba futunk bele, amelyben a festékgyártók arra buzdítanak, hogy saját magunk fessük ki otthonainkat. De vajon jó ötlet? Tűzoltás vagy tartós és jó eredményt is hozhat akár? A szakemberek szerint például nem, és adott esetben többet árthatunk vele, mint nyerünk.

Rengeteget olvashatunk arról, hogy milyen elképesztő méreteket öltött az építő ipar keretein belül (is) a munkaerőhiány, de még kétségbeejtőbb a helyzet, ha felújításra szorul az otthonunk és saját bőrünkön érzékeljük: lehetetlen olyan embert csinálni, aki egy szimpla falfestésért kiszáll.

Az építőipart érintő munkaerőhiány megoldódni nem fog, legfeljebb mérséklődni, de az ágazat technológiai fejlesztései segíthetik a magasabb termelési volumen elérését - mutatott rá Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője még áprilisban. Már csak azért sem oldódik meg magától egyelőre, mert egyre inkább kiapadóban vannak a magyar munkaerőpiac tartalékai, így a javulás is egyre lassabban megy végbe: az aktivitási ráta a 15-64 évesek körében az elmúlt egy évben mindössze 0,7 százalékkal nőtt a KSH szerint.

Élelmes gyártók

Itt jönnek a képbe a festékgyártók: látva az ágazat lehetetlen helyzetét, egyre több reklámban arra buzdítják a lakosságot, hogy fessék ki saját maguk a lakásukat, hiszen mi sem egyszerűbb ennél.A DIY piacok magyarországi kialakulása idején jellemző volt a trend, hogy a barkácsoló kedvű felhasználók számára könnyebben, egyszerűbben használható festékeket fejlesztettek ki az egyes gyártók.

"Ha kellően felkészülünk és utánaolvasunk, akkor gyorsan bele lehet tanulni a falfestésbe. Noha a falhibák javítása - azaz a glettelés - már igényel kisebb szakértelmet, teljesen egyedül is meg lehet oldani. Amennyiben repedéseket, apróbb falhibákat, néhány csavar nyomát kell eltüntetni hengerelés előtt, csak le kell utánozni a Youtube-on látható alkalmazástechnikai videókat" - mondta el a Pénzcentrumnak Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusa.

Ráerősítenek a gyártók is a trendre

Az 50-es évek Angliájában indult a trend, hogy a lakásokat nem a falak elhasználódásakor, elszennyeződésékor festették, hanem jóval gyakrabban megújították a színeket és hangulatokat, így a festés fokozatosan az önkifejezés eszközévé vált - mondta el a pénzcentrumnak Kovács Noémi, az Akzo Nobel kategóriamenedzsere. Ebben az időszakban kezdődött meg Nyugat-Európában a DIY igényeknek megfelelő festékek kifejlesztése és piacra a dobása. A Dulux lett ennek a piacnak az úttörője és számos versenytárs követte. 

A hazai fogyasztók megerősödével a 2000-es évek elején nálunk is fontossá vált az egyedi, különleges otthonok kialakítása. A külföldön már sikeres márkák és termékek ekkor jelentek meg, bátorítva és inspirálva mindenkit a környezete megújítására. A DIY szegmens, illetve a lakosságot célzó kommunikáció már a jelenlegi munkaerőhiány létrejöttét megelőzően, attól némileg függetlenül is kialakult. 

Természetesen a gyártók, forgalmazók a jelenlegi helyzetben ráerősítenek az saját kezű dekorációs festés előnyeire, és mindenkinek segítenek megtalálni az otthonához leginkább illő színeket, illetve szakértői támogatást nyújtanak a legnagyszerűbb eredmény eléréséhez.

Megerősítést erre vonatkozóan a gyártóktól, forgalmazóktól ugyan nem kaptunk, de összefüggés lehet az iparágban tapasztalható munkaerőhiány és a csináld magad falfestések elterjedése között.

Kezdők szerencséje?

Léteznek olyan termékek, amelyeket a gyártó kifejezetten saját kézzel festő vásárlóknak szán, mint a koncentráltabb állagú, csepegésmentes, egy rétegben is kiválóan fedő, gyorsan száradó, illatosított falfesték, amelyről nem a kellemetlen festékszag és a hosszas takarítás jut eszünkbe, vagy felhasználásra kész állapotban megvásárolható glett. Használatukkal rengeteg időt spórolhatunk meg, és profi végeredményt érhetünk el. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A ma kapható anyagokkal egy jó kézügyességű, jó színérzékkel rendelkező lakástulajdonos könnyedén megoldja egy átlagos állapotú, nem repedezett, korábban (4-5 éven belül) diszperziós falfestékkel festett falfelület megújítását, tisztasági festését - mondta el Kovács Noémi.

Egy fa- vagy fémkerítés frissítő festése is vállalható feladat a barkácsoló kedvűek számára. A szobafestők szakmai tudása viszont elengedhetetlen azokon a felületeken, ahol a meglévő bevonat degradálódott, repedezett, elkrétásodott, foltokban levált; vagy fémfelületeken esetén erősen korrodálódott. Ezekben az esetekben tanácsos kikérni a szakember tanácsát, illetve a gyakorlott kézre bízni a felület újraépítését és a helyes rétegrend kialakítását. 

Ez is egy szakma, nem?

De hiába a szuper termékek, laikusként azt gondolnánk, hogy a szobafestés egy szakma, amit nem véletlenül tanulnak a szakik hosszú éveken keresztül. Vajon tényleg el tudja végezni az is, aki nem szakember? Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke is találkozott már ezzel a jelenséggel, de nem tartja jó megoldásnak: 

A helyzet az, hogy egy jó festő-mázoló szakemberre várni kell adott esetben két-három hónapot is. Tudomásul kell venni a fennálló helyzetet, különösen, ha az ember Budapesten, az agglomerációs övezetben vagy egy vidéki nagyvárosban él, tehát olyan helyeken, ahol kapacitásproblémák vannak. Egy jó mesterre nem csak Ausztriában, Németországban, de a környező országokban, Lengyelországban, Szlovákiában is várni kell - ehhez lassan nekünk is hozzá kell szoknunk.

Az, hogy boldog-boldogtalan ecsetet fog, árthat a szakmának, és magának az anyagiparnak is - folytatta az elnökúr,  főkent ha nem szakszerűen, nem előírás szerint használják fel azokat az anyagokat és az eszközöket. Amennyiben nem szakszerűen készülnek el a munkák, nem tudnak időtállóak lenni. Persze vannak olyanok, akiknek az ilyenfajta munkákhoz van érzékük, de őket nem kell külön biztatni ezekre a munkákra.

6 havonta?

Egy festőket tömörítő szakmai csoportban tettük fel a kérdést, jó ez a DIY gyakorlat? Rengeteg komment érkezett, köztük megengedők és felháborodottak is: van, aki szerint falfelülettől függ, amatőr kéz is elvégezheti-e a festést.

Persze akadnak sarkosabb vélemények is: "Ez a csicska fogyasztói társadalom okossága semmi másé." szerintük jellemzően inkább igénytelenül festik le a falat a hozzá nem értő emberek.
Sándor, a jelenleg külföldön dolgozó fiatal 33 éves szakember foglalta össze: 

Amikor a festékgyárak azt mondjak, hogy elég egy réteg, az nem hazugság. Csak elfelejtik hozzátenni, hogy ebben az esetben 6 havonta újra kellene festeni, mert akkor meg nem olyan koszos a felület.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem