28 °C Budapest
Így játszák ki a munkaerőhiányt az élelmes magyarok: többet árt, mint használ

Így játszák ki a munkaerőhiányt az élelmes magyarok: többet árt, mint használ

2019. szeptember 4. 05:40

Egyre szorongatóbb a munkaerőhiány az építőiparban, ma már szinte lehetetlen festőt, burkolót találni. Ezzel párhuzamosan egyre több olyan reklámba futunk bele, amelyben a festékgyártók arra buzdítanak, hogy saját magunk fessük ki otthonainkat. De vajon jó ötlet? Tűzoltás vagy tartós és jó eredményt is hozhat akár? A szakemberek szerint például nem, és adott esetben többet árthatunk vele, mint nyerünk.

Rengeteget olvashatunk arról, hogy milyen elképesztő méreteket öltött az építő ipar keretein belül (is) a munkaerőhiány, de még kétségbeejtőbb a helyzet, ha felújításra szorul az otthonunk és saját bőrünkön érzékeljük: lehetetlen olyan embert csinálni, aki egy szimpla falfestésért kiszáll.

Az építőipart érintő munkaerőhiány megoldódni nem fog, legfeljebb mérséklődni, de az ágazat technológiai fejlesztései segíthetik a magasabb termelési volumen elérését - mutatott rá Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője még áprilisban. Már csak azért sem oldódik meg magától egyelőre, mert egyre inkább kiapadóban vannak a magyar munkaerőpiac tartalékai, így a javulás is egyre lassabban megy végbe: az aktivitási ráta a 15-64 évesek körében az elmúlt egy évben mindössze 0,7 százalékkal nőtt a KSH szerint.

Élelmes gyártók

Itt jönnek a képbe a festékgyártók: látva az ágazat lehetetlen helyzetét, egyre több reklámban arra buzdítják a lakosságot, hogy fessék ki saját maguk a lakásukat, hiszen mi sem egyszerűbb ennél.A DIY piacok magyarországi kialakulása idején jellemző volt a trend, hogy a barkácsoló kedvű felhasználók számára könnyebben, egyszerűbben használható festékeket fejlesztettek ki az egyes gyártók.

"Ha kellően felkészülünk és utánaolvasunk, akkor gyorsan bele lehet tanulni a falfestésbe. Noha a falhibák javítása - azaz a glettelés - már igényel kisebb szakértelmet, teljesen egyedül is meg lehet oldani. Amennyiben repedéseket, apróbb falhibákat, néhány csavar nyomát kell eltüntetni hengerelés előtt, csak le kell utánozni a Youtube-on látható alkalmazástechnikai videókat" - mondta el a Pénzcentrumnak Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusa.

Ráerősítenek a gyártók is a trendre

Az 50-es évek Angliájában indult a trend, hogy a lakásokat nem a falak elhasználódásakor, elszennyeződésékor festették, hanem jóval gyakrabban megújították a színeket és hangulatokat, így a festés fokozatosan az önkifejezés eszközévé vált - mondta el a pénzcentrumnak Kovács Noémi, az Akzo Nobel kategóriamenedzsere. Ebben az időszakban kezdődött meg Nyugat-Európában a DIY igényeknek megfelelő festékek kifejlesztése és piacra a dobása. A Dulux lett ennek a piacnak az úttörője és számos versenytárs követte. 

A hazai fogyasztók megerősödével a 2000-es évek elején nálunk is fontossá vált az egyedi, különleges otthonok kialakítása. A külföldön már sikeres márkák és termékek ekkor jelentek meg, bátorítva és inspirálva mindenkit a környezete megújítására. A DIY szegmens, illetve a lakosságot célzó kommunikáció már a jelenlegi munkaerőhiány létrejöttét megelőzően, attól némileg függetlenül is kialakult. 

Természetesen a gyártók, forgalmazók a jelenlegi helyzetben ráerősítenek az saját kezű dekorációs festés előnyeire, és mindenkinek segítenek megtalálni az otthonához leginkább illő színeket, illetve szakértői támogatást nyújtanak a legnagyszerűbb eredmény eléréséhez.

Megerősítést erre vonatkozóan a gyártóktól, forgalmazóktól ugyan nem kaptunk, de összefüggés lehet az iparágban tapasztalható munkaerőhiány és a csináld magad falfestések elterjedése között.

Kezdők szerencséje?

Léteznek olyan termékek, amelyeket a gyártó kifejezetten saját kézzel festő vásárlóknak szán, mint a koncentráltabb állagú, csepegésmentes, egy rétegben is kiválóan fedő, gyorsan száradó, illatosított falfesték, amelyről nem a kellemetlen festékszag és a hosszas takarítás jut eszünkbe, vagy felhasználásra kész állapotban megvásárolható glett. Használatukkal rengeteg időt spórolhatunk meg, és profi végeredményt érhetünk el. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A ma kapható anyagokkal egy jó kézügyességű, jó színérzékkel rendelkező lakástulajdonos könnyedén megoldja egy átlagos állapotú, nem repedezett, korábban (4-5 éven belül) diszperziós falfestékkel festett falfelület megújítását, tisztasági festését - mondta el Kovács Noémi.

Egy fa- vagy fémkerítés frissítő festése is vállalható feladat a barkácsoló kedvűek számára. A szobafestők szakmai tudása viszont elengedhetetlen azokon a felületeken, ahol a meglévő bevonat degradálódott, repedezett, elkrétásodott, foltokban levált; vagy fémfelületeken esetén erősen korrodálódott. Ezekben az esetekben tanácsos kikérni a szakember tanácsát, illetve a gyakorlott kézre bízni a felület újraépítését és a helyes rétegrend kialakítását. 

Ez is egy szakma, nem?

De hiába a szuper termékek, laikusként azt gondolnánk, hogy a szobafestés egy szakma, amit nem véletlenül tanulnak a szakik hosszú éveken keresztül. Vajon tényleg el tudja végezni az is, aki nem szakember? Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke is találkozott már ezzel a jelenséggel, de nem tartja jó megoldásnak: 

A helyzet az, hogy egy jó festő-mázoló szakemberre várni kell adott esetben két-három hónapot is. Tudomásul kell venni a fennálló helyzetet, különösen, ha az ember Budapesten, az agglomerációs övezetben vagy egy vidéki nagyvárosban él, tehát olyan helyeken, ahol kapacitásproblémák vannak. Egy jó mesterre nem csak Ausztriában, Németországban, de a környező országokban, Lengyelországban, Szlovákiában is várni kell - ehhez lassan nekünk is hozzá kell szoknunk.

Az, hogy boldog-boldogtalan ecsetet fog, árthat a szakmának, és magának az anyagiparnak is - folytatta az elnökúr,  főkent ha nem szakszerűen, nem előírás szerint használják fel azokat az anyagokat és az eszközöket. Amennyiben nem szakszerűen készülnek el a munkák, nem tudnak időtállóak lenni. Persze vannak olyanok, akiknek az ilyenfajta munkákhoz van érzékük, de őket nem kell külön biztatni ezekre a munkákra.

6 havonta?

Egy festőket tömörítő szakmai csoportban tettük fel a kérdést, jó ez a DIY gyakorlat? Rengeteg komment érkezett, köztük megengedők és felháborodottak is: van, aki szerint falfelülettől függ, amatőr kéz is elvégezheti-e a festést.

Persze akadnak sarkosabb vélemények is: "Ez a csicska fogyasztói társadalom okossága semmi másé." szerintük jellemzően inkább igénytelenül festik le a falat a hozzá nem értő emberek.
Sándor, a jelenleg külföldön dolgozó fiatal 33 éves szakember foglalta össze: 

Amikor a festékgyárak azt mondjak, hogy elég egy réteg, az nem hazugság. Csak elfelejtik hozzátenni, hogy ebben az esetben 6 havonta újra kellene festeni, mert akkor meg nem olyan koszos a felület.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?