Ledobta a cafeteriabombát a Lidl: mit lépnek erre a többiek?

Ledobta a cafeteriabombát a Lidl: mit lépnek erre a többiek?

2018. február 16. 11:03

A bérfejlesztés mellett extra béren kívüli juttatásokat, például életbiztosítást is kapnak a román Lidl dolgozói - jött le a napokban a hír. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet itthon, hogy a béreken túl a cafeteria elemeknél is előzzük-e keleti szomszédunkat.

A Maszol.ro napokban megjelent tudósítása szerint Romániában is béreket emel a Lidl. A bérfejlesztést követően így egy pénztárosnak bruttó 3542 lej (~230 ezer forint), a raktári dolgozóknak pedig bruttó 3792 lej (~253 ezer forint) szerepel majd a havi bérszámfejtésében (furcsa, de a cikk szerint többet keresnek a raktárosok a pénztárosoknál a román Lidl-nél).

Ez persze önmagában még nem lenne érdekes, főként, hogy a lánc hazai bértáblája jóval erősebb a románnál. A cikkből viszont az is kiderült, hogy a román Lidl további juttatásokat is beígért: jár majd étkezési utalvány, illetve a meglévő magán-egészségbiztosítás mellett a jövőben életbiztosítást is kötnek a dolgozókra. Sőt, megnövelik a szabadnapok számát is.

Mivel a magyar láncok bérfejlesztési licitháborúval reagáltak a munkaerőhiányra, így kíváncsiak voltunk, a béren kívüli juttatások terén is előzi-e a Lidl a cégcsoport Romániában működő egységét. Nos, a Pénzcentrum megkeresésére a Lidl Magyarország elárulta: 2016 tavasza óta minden dolgozójuk számára biztosítanak élet- és balesetbiztosítást is. Emellett a vállalat, a Lidl Egészségprogram keretében komplex egészségügyi szolgáltatást biztosít minden munkavállalója számára, amely

országszerte magánklinikai környezetben kínál számukra prevenciós és a gyógyulást elősegítő kényelmes, gyors és ingyenes megoldásokat. Ennek keretében a munkavállalók ingyenesen jogosultak többek között járóbeteg-ellátásra, laborvizsgálatokra, diagnosztikai vizsgálatokra és ambuláns műtétekre is

- tették hozzá.

Egyre inkább felértékelődik a "company care" fogalomköre a felelős cégeknél Magyarországon, de van még hova fejlődni. Márton Katalin, a Praktiker HR-vezetője a Pénzcentrumknak adott interjújában például elárulta: "Ez is olyan terület, amit fel kell térképeznünk, újra kell gondolnunk. A jogszabály által előírt, kétévente esedékes munka-alkalmassági vizsgálatot az átlagnál komolyabban vesszük, és évente kérjük a szolgáltatót, hogy vizsgálja meg a kollégáinkat. Ugyanakkor tudjuk, hogy ebben van még potenciál. Nagyon komoly energiát fordítunk a munkabiztonságra, de hogy ebben pontosan hogyan lehet még továbbfejlődni, az még az elkövetkezendő hónapok feladata."

A fentiek mellett nem nagy meglepetés, de a magyar dolgozóknak is jár étkezési támogatás, melynek összege változó, a foglalkoztatás mértékétől függ. A példa kedvéért elárulták, az étkezési kártyára utalt összeg, egy 8 órás munkavállaló esetén meghaladja a 17 ezer forintot. Sőt, a dolgozók Erzsébet kártya keretében nyújtott támogatásra; a törvényi előírásoknál nagyobb mértékű, 100 százalékos munkába járási költségtérítésre; illetve a közel 50 partneres üzlethálózatban érvényesíthető, 5-50 százalékos kedvezményprogramra is számíthatnak. Romániával ellentétben ugyanakkor extra szabadnapok nem járnak a dolgozóknak. Megkeresésünkre leszögezték:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vállalat a szabadságokat a magyar jogszabályok alapján állapítja meg, mely 20 nap alapszabadságból és az életkor után járó pótszabadságból áll.

A hazai láncoknál elérhető béren kívüli juttatások kapcsán kerestük a nagyobb piaci szereplőket, amint reagálnak, beszámolunk róla. Körkérdésünk azért is nagyon aktuális, hiszen épp a héten cikkezet arról a sajtó, hogytöbb cég is bővíti, illetve megemeli a béren kívül adható juttatásokat. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint például általánosságban az a jellemző, hogy ahol a bérek emelkednek, ott a kafetériakeret is bővül, jellemzően a versenyszférában.

A legkapósabb támogatások kapcsán pedig az a tapasztalat, hogy egyre népszerűbb elem a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás, amely a dolgozók öngondoskodását segíti. Több cég a cafeteriakereten felül is ad ilyen jellegű juttatást. Szintén keresett a készpénzben adható évi 100 ezer forintos juttatás, vagy a rekreációs célokat is szolgáló Szép-kártya. A vállalatok idén jellemzően 200-500 ezer forintos éves kafetériakeretet nyújtanak dolgozóiknak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?