1 °C Budapest
400 ezres fizetés, kényelmes munkarend: légiutas-kísérőket keresnek

400 ezres fizetés, kényelmes munkarend: légiutas-kísérőket keresnek

Pénzcentrum
2017. október 24. 05:30

Rengeteg utazás, repterek, csinos uniformis - sokak számára vonzó és izgalmas a légiutas-kísérők munkája, ráadásul a fizetés sem rossz. Legalábbis ez él a köztudatban. Utánajártunk, mi a valóság, és annak is, mennyit tesznek zsebre a pilóták.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Légiutas-kísérőnek lenni bár vonzó, valójában cseppet sem egyszerű munka. Megterhelő lehet a szervezetnek, és mint általában a vendéglátás területén, itt is szükség van jó adag türelemre, kedvességre, és mosolyra. Na meg nyelvtudásra. Mindezt sok esetben meg is fizetik, de messze nem annyira, mint ahogy azt sokan gondolják. Hogy pontosan mennyi a fizetés, arról csak nagyon keveset tudunk. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kereseti listáján sincs információ róla (az adatok nem értékelhetők), és erről a légitársaságok sem szívesen nyilatkoznak.

Jelenleg hatalmas toborzási kampányt bonyolít a Wizz Air, 1300 új munkavállalót keres, pilóták és első tisztek mellett légiutas-kísérőket is. A felhívásuk szerint: a légiutas-kísérőnek jelentkezők felvétel esetén kiváló képzésben részesülnek, ingyen kapnak egyenruhát és lehetőségük van szülőhelyükön dolgozni, ráadásul a dolgozói utazási lehetőségeket is igénybe vehetik a Wizz hálózatában a kontinensen és azon túl is.

Megkérdeztük a légitársaságot, hogy ha valaki megfelel a feltételeknek (életkor, magasság, tanulmányi háttér, nyelvtudás, egészségi állapot), hogy zajlik a kiválasztás.

A WIZZ olyan jelölteket keres, akik pozitív hozzállással rendelkeznek és képesek minden WIZZ-járaton kiváló szolgáltatásokat biztosítani utasainknak. A felvételi folyamat során a légiutaskísérő-jelöltek képességeit kifejezetten erre szabott Assessment Center segítségével mérjük fel. A jelöltek bemutatkoznak, majd számos gyakorlaton vesznek részt, melyek során bizonyíthatják, hogy képesek megoldani a tipikus fedélzeti helyzeteket, illetve hogy képesek csapatban dolgozni. A gyakorlati rész után személyes interjú következik. A sikerest felvételt követően a légiutas-kísérők 6 hetes ingyenes képzésben részesülnek, mielőtt szolgálatba állnak a Wizz Air járatain.

Rákérdeztünk arra is, hogy milyen kezdő fizetésre, illetve egyéb juttatásra számíthatnak az új kollégák. A térítésmentes képzés, egyenruha, kényelmes munkarend és remek karrierlehetőségen felül a béreket illetően azt válaszolták: iparági benchmarkok alapján versenyképes fizetést biztosítanak. Nem hivatalos forrásból azonban megtudtuk, hogy

a Wizz Air légiutas-kísérőinek a kezdő fizetése nettó 200 ezer forint körül alakul, ezt azonban nagyban befolyásolja a repült órák száma, így akár a 250 ezres nettó is elérhető. Ha azonban nem repül, akkor csak a minimálbért kapja. Idővel persze emelkednek a fizetések, és a senior légiutas-kísérők 300-400 ezret is megkereshetnek. Piaci források szerint azonban a hazai piacon a Wizz Airnél keresnek a legjobban a légiutas-kísérők.

Megkerestünk több légitársaságot is, hogy milyen bérekért foglalkoztatják a légiutas-kísérőket. Amint megérkezik tőlük is a válasz, közöljük.

Pilótákat és első tiszteket is keresnek

A Wizz Air pilótáinak csapata is bővül, az év elején közölt adatok szerint 900 pilótát alkalmaznak, közülük több mint 200 magyar. A tervek szerint 2025-re a mai kétszeresére nő a cég, mintegy 100 új Airbus repülőgép érkezésével. Idén 13 repülőgéppel növelik a flottát, ezáltal közvetlenül 150 újabb pilóta számára biztosítanak munkahelyet. Ennek köszönhetően folyamatosan toboroz munkatársakat kapitányi és elsőtiszti pozíciókba egyaránt.

A légitársaság sokszínű pilótaközösségében vannak sokat próbált kapitányok több évtizedes tapasztalattal és fiatal tehetségek egyaránt, mindent összevetve azonban a WIZZ pilóták átlagos életkora körülbelül 40 év

- tudta meg korábban a Pénzcentrum a légitársaság kommunikációs osztályától.

Bekerülni persze nem túl könnyű, több körös a kiválasztási folyamat. Az EU szabályozásának megfelelően minden jelentkezőnek rendelkeznie kell az Európai Repülésbiztonsági Hatóság (EASA) CPL engedélyével, azaz a kereskedelmi pilóta szakszolgálati engedéllyel és légitársasági pilóta szakszolgálati engedéllyel. Ha ennek, valamint a légitársaság egyéb alapkövetelményeinek megfelel a jelentkező, akkor 3 napos értékelésen tesztelik a képességeit. Ezt tesztrepülés követi Airbus repülőgép-szimulátoraink egyikében.

A frissen képzett pilóták 500 óra repülés (a képzéseken repült órákkal együtt) készen állnának az önálló elsőtiszti munkára. Innentől karrierjük repülési tapasztalatuk és további képzési teljesítményük szerint fejlődik.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?