1 °C Budapest
Ez a 15 legrosszabbul fizetett szakma most Magyarországon

Ez a 15 legrosszabbul fizetett szakma most Magyarországon

2017. augusztus 25. 05:41

Ugyan akadnak luxusfizetést kínáló foglalkozások is szép számmal Magyarországon, minden ilyenre jut legalább 10 olyan, ahol még a bruttó 200 ezer forintot sem éri el a havi fix. Sőt, a negatív toplista tetején bőven 150 ezer forint bruttó alatt van az átlagfizetés. Mutatjuk a friss statisztikát és a korcsoportonkénti átlagokat is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint arról nemrég beszámoltunk, közzétette honlapján az egyéni bérek és keresetek legfrissebb (2016-ra vonatkozó), foglalkozások (FEOR) szerinti bontásban is elérhető statisztikáit a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). Legutóbbi cikkünkben a legjobban fizető szakmákat mutattuk meg, ezúttal pedig arra voltunk kíváncsiak, kik viszik haza a legkevesebbet az országban.

Érdekesség, hogy - ellentétben a legjobban fizetett szakmákkal - a legkevésbé jövedelmező foglalkozások esetében csak néhány ezer forinton múlott, hogy melyik kerül fel a negatív toplistára. Több mint 150 olyan foglalkozás van ugyanis, amely esetében a bruttó fizetés nem haladja meg havi szinten a 200 ezer forintot, de sok közülük még a 150 ezres bruttó határt sem éri el.

Mint az fenti infografikánkon is látható, a "kádárok, bognárok" viszik haza jelenleg a legkevesebbet, de igencsak szűkre kell húzniuk a nadrágszíjat a takarítóknak, favágóknak, illetve a dajkáknak is. Jelentősen torzíthatják ugyanakkor az öszképet az olyan szakmák, amelyeknél köztudottan jelen van a zsebbe fizetés. A toplista élén ilyen például a "kozmetikus", a "manikűrös, pedikűrös"; de a 150 legrosszabbul fizetett foglalkozás között is akad hasonló szép számmal.

Karrierút? Felejtsd el!

Hasonlóan a legjobban fizetett foglalkozások toplistájához, ezúttal is érdemes korcsoport szerinti bontásban árnyalni a képet. Az például azonnal megállapítható, hogy a legrosszabbul fizetett foglalkozásoknál jóval jellemzőbb a 20 év alattiak foglalkoztatása, illetve az sem meglepetés, hogy többnyire fizikai munkák lévén 61 év felett több foglalkozásnak sincs már képviselője.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A statisztikák alapján továbbá az is nyomon követhető, hogy az alulfizetett szakmák közül több is kihalófélben van. Ilyen például a listavezető "kádár, bognár" FEOR-név alatt futó foglalkozás is, amelynél mindössze a 31-40 év közötti korosztályban van bejelentett munkavállaló jelenleg. A kézműves szakmák esetében ez a tendencia egyébként alátámasztja azt a előrejelzést, miszerint a következő 10 évben a szakmák 60 százaléka eltűnik majd, hogy egészen újak vegyék át a helyüket.

A foglalkozásonkénti korcsoportátlagok alapján továbbá az is megállapítható, hogy gyakorlatilag ugyanannyi fizetést visznek haza a fiatalaok, mint a középkorúak, vagy épp az idősebb korosztály. Csak emlékeztetőül, a legjobban fizetett szakmáknál az a trend, hogy míg az első 4 évtizedben folyamatosan és erőteljesen növekednek az átlagfizetések, addig az ötveneseknek, illetve hatvanasoknak már valamennyivel szerényebb havi bruttóval kell beérniük, mint a csúcson lévő 31-50 éves korcsoportnak. Ez az ellentét egyértelműen azt jelzi, hogy karrierútról aligha beszélhetünk a meglehetősen alulfizetett szakmák esetében.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?