2 °C Budapest
Ez a 15 legrosszabbul fizetett szakma most Magyarországon

Ez a 15 legrosszabbul fizetett szakma most Magyarországon

2017. augusztus 25. 05:41

Ugyan akadnak luxusfizetést kínáló foglalkozások is szép számmal Magyarországon, minden ilyenre jut legalább 10 olyan, ahol még a bruttó 200 ezer forintot sem éri el a havi fix. Sőt, a negatív toplista tetején bőven 150 ezer forint bruttó alatt van az átlagfizetés. Mutatjuk a friss statisztikát és a korcsoportonkénti átlagokat is.

Mint arról nemrég beszámoltunk, közzétette honlapján az egyéni bérek és keresetek legfrissebb (2016-ra vonatkozó), foglalkozások (FEOR) szerinti bontásban is elérhető statisztikáit a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). Legutóbbi cikkünkben a legjobban fizető szakmákat mutattuk meg, ezúttal pedig arra voltunk kíváncsiak, kik viszik haza a legkevesebbet az országban.

Érdekesség, hogy - ellentétben a legjobban fizetett szakmákkal - a legkevésbé jövedelmező foglalkozások esetében csak néhány ezer forinton múlott, hogy melyik kerül fel a negatív toplistára. Több mint 150 olyan foglalkozás van ugyanis, amely esetében a bruttó fizetés nem haladja meg havi szinten a 200 ezer forintot, de sok közülük még a 150 ezres bruttó határt sem éri el.

Mint az fenti infografikánkon is látható, a "kádárok, bognárok" viszik haza jelenleg a legkevesebbet, de igencsak szűkre kell húzniuk a nadrágszíjat a takarítóknak, favágóknak, illetve a dajkáknak is. Jelentősen torzíthatják ugyanakkor az öszképet az olyan szakmák, amelyeknél köztudottan jelen van a zsebbe fizetés. A toplista élén ilyen például a "kozmetikus", a "manikűrös, pedikűrös"; de a 150 legrosszabbul fizetett foglalkozás között is akad hasonló szép számmal.

Karrierút? Felejtsd el!

Hasonlóan a legjobban fizetett foglalkozások toplistájához, ezúttal is érdemes korcsoport szerinti bontásban árnyalni a képet. Az például azonnal megállapítható, hogy a legrosszabbul fizetett foglalkozásoknál jóval jellemzőbb a 20 év alattiak foglalkoztatása, illetve az sem meglepetés, hogy többnyire fizikai munkák lévén 61 év felett több foglalkozásnak sincs már képviselője.

A statisztikák alapján továbbá az is nyomon követhető, hogy az alulfizetett szakmák közül több is kihalófélben van. Ilyen például a listavezető "kádár, bognár" FEOR-név alatt futó foglalkozás is, amelynél mindössze a 31-40 év közötti korosztályban van bejelentett munkavállaló jelenleg. A kézműves szakmák esetében ez a tendencia egyébként alátámasztja azt a előrejelzést, miszerint a következő 10 évben a szakmák 60 százaléka eltűnik majd, hogy egészen újak vegyék át a helyüket.

A foglalkozásonkénti korcsoportátlagok alapján továbbá az is megállapítható, hogy gyakorlatilag ugyanannyi fizetést visznek haza a fiatalaok, mint a középkorúak, vagy épp az idősebb korosztály. Csak emlékeztetőül, a legjobban fizetett szakmáknál az a trend, hogy míg az első 4 évtizedben folyamatosan és erőteljesen növekednek az átlagfizetések, addig az ötveneseknek, illetve hatvanasoknak már valamennyivel szerényebb havi bruttóval kell beérniük, mint a csúcson lévő 31-50 éves korcsoportnak. Ez az ellentét egyértelműen azt jelzi, hogy karrierútról aligha beszélhetünk a meglehetősen alulfizetett szakmák esetében.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?