Kiszoríthatják a multik a magyar boltokat: így tesz be nekik a béremelés

Kiszoríthatják a multik a magyar boltokat: így tesz be nekik a béremelés

2016. november 14. 12:02

Jelentős minimálbér emelésnek örülhetnek a magyar munkavállalók, azonban a kisebb boltoknak nehéz kitermelnie az emiatt felmerülő plusz költségeket. 2015-ben 3 ezer kisbolt zárt be, amiben a minimálbér emelésének is szerepe lehetett, így a nagy kérdés az, hogy jövőre hány üzlet zárhat majd be.

A minimálbér 15 százalékkal, a garantált minimálbér 25 százalékkal emelkedhet 2017-ben. Ez a minimálbér emelés azért jókora teher a cégeknek, cserébe viszont kaphatnak 4 százalék járulékcsökkentést 2017-ben, 2018-ban pedig további 2 százalékot. 2019-től (csak akkor, ha a reálbérek legalább 6 százalékkal emelkednek) négy éven keresztül további 2-2 százalékkal csökkenhet a bérjárulék. Ez összesen 14 százalék lefaragása a jelenlegi 27 százalékos céges járulékteherből - írja a Blokkk.com

Minimálbér eddig: nem fukarkodtak vele

Első pillantásra is szépen gyarapodott a minimálbér az elmúlt években. 2010 óta a GDP 10 százalékkal nőtt, értéke 27 ezer milliárd forintról 2015-re 35 ezer milliárd forintra ugrott. A minimálbér értéke 2011-2015. között 35 százalékkal bővült, az ebben az időszakban együtt mért 10 százalékos infláció mellett. A garantált bérminimum is közel hasonló ütemben gyarapodott az elmúlt években, tehát reálértéken hozzávetőleg a negyedével ugrott meg a legalsó bérszint, öt év alatt együttesen.

Friss minimálbér javaslatok: sóhajok hídja

Nagyot akar lépni a kormány, hiszen a 2017-re és 2018-ra bejelentett minimálbér emelési szándék közel negyedével dobná meg a legkisebb kereseteket. A bérminimumnál pedig nagyobb ugrás várható, mivel ebben a két esztendőben együtt számolva összejönne a 40 százalékos emelés.

Figyelemmel arra, hogy 2017-ben és 2018-ban a gazdaság teljesítménye visszafogott lesz, jelentős - a kevesebb bért fizető, elsősorban kisvállalkozói körben - feszültség hordozója a kormány javaslata. A vállalkozások versenyképessége, termelékenysége ugyanis nem képes ekkora béremeléssel lépést tartani, ahhoz sok-sok technológiafejlesztő beruházás kellene, ráadásul a munkaerőhiány miatt eddig is jóval teljesítmény felett nőttek a bérek, 2016-ban 2 százalék alatti GDP emelkedés mellett 7-8 százalékkal.

Kis boltban nagy a baj: nem tudnak ennyit kifizetni

2016-ban eddig 10 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók bére a boltokban, áruházakban, miközben a kiskereskedelmi forgalom 5 százalékkal emelkedett. A cégek egyébként bértömegben számolnak, így lesz ez a jövőben is, előre véve a kötelezőket, a minimálbéreket és a béreket terhelő közterheket: megnézik, mennyire futja a bevételeikből, ha pedig nem megy, lehúzzák a redőnyt.

2015-ben 3 ezerrel csökkent a boltok száma, ennyinek nem jött ki a lépés.

Kétszer is meggondolják a cégek, hogy mennyi legyen a cafeteria, a jutalom, a prémium, sokan pedig bővítik a részmunkaidősek körét (ami egyébként ésszerű is lehet). A feketézés sem ritka jelenség, nem csak a kereskedelemben, így lehet, lesz, aki majd a szürkében tapogatózik, ez eddig is így volt. Nyomasztó lesz a minimálbér természete annyiban is, hogy felfelé nyomja a többiek bérét is, tehát az egész bérrendszerre hat.

A képhez hozzátartozik, hogy az eladók egy része szakmai bérminimum-köteles, így a kereskedelemben OKJ szakképzettséget igénylő szakmák a következő termékek eladói: élelmiszer, hús, hentesáru, hal, kozmetika, háztartási vegyiáru, jármű, járműalkatrész, kertészeti cikk, gépek, gépi berendezések, épületgépészeti berendezések, villamossági cikkek, építőanyag, üzemanyag, gázpalack, sportszer, játék, óra, ékszer, állat, állateledel, zálogház, aukció, régiség, műtárgy.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nem kötelező a szakképzettség az árufeltöltő, pénztáros, takarító, de minden, az előbbi listában nem szereplő áru eladása esetében sem, így például a zöldséges, ruházati eladó, könyvárus is csak minimálbéres. A számok azonban kíméletlenek, amelyekből kitűnik, hogy a kisboltosok közül sokan nem bírnak majd el ekkora minimálbér emelést. Néhány példa.

Mi lesz a termelékenységgel?

Ismerve az érdekegyeztetés működési rendjét, nem lenne meglepetés, ha a javasolthoz valamilyen hasonló megállapodásra jutnának a munkavállalók és a munkaadók képviselői. Megállapodás hiányában legfeljebb a kormány dönthet, de azért elegánsabb valamilyen megállapodásfélére jutni. Kiderülhet a végén persze, hogy azért a kormány némi alkulehetőséget is belefészkelt a javaslatába.

A 2017-re javasolt járulékcsökkentés nyilván kevés ellentételnek, tehát itt többet kell kérniük a vállalkozásoknak. A szakszervezeteknek túl sok szavuk nem lehet, legfeljebb bólogathatnak a kormány javaslatára, hiszen ők kisebb béremeléssel nyitottak a tárgyalásokon.

Némi homály övezi a bejelentésnek azt a részét, hogy a következő hatéves ciklusban, mivel a kormány ilyen hosszú távon számol, a béremelések mértéke reálérteken akár a 40 százalékot is elérheti. Ez azért nem csak szándék kérdése, hiszen például az infláció erősen függ a nemzetközi környezettől (elég csak például az energiahordozókra, vagy a mezőgazdasági alapanyagokra gondolni, a különböző pénzpiaci tényezőket nem is említve). A gazdaság várható növekedése is döntő tényező, hiszen a vállalkozások több bért csak növekvő teljesítmény mellett tudnak fizetni, mozgásterük nem végtelen.

A béremelés költséget is jelent. Az exportra termelő, korszerű technológiával dolgozó iparágak előnyösebb helyzetben vannak, de nagyon fog hiányozni a többiek technológiai hátránya: azt is gyors ütemben kellene javítani, de ahhoz is pénzre lenne szükség.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?