1 °C Budapest
Orbán: kettős bérrendszer jöhet Magyarországon

Orbán: kettős bérrendszer jöhet Magyarországon

2016. március 10. 13:44

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitóján Varga Mihály és Matolcsy György mellett Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. A kormányfő elárulta: terveik szerint a Brüsszel által beszántott cafeteria rendszerét egy "nyílt kettős bérrendszer" váltja majd fel, úgy, hogy lényegében "készpénzesítik" a cafeteria összegét. A bérnek ez a része ugyan nem számít majd bele a nyugdíjba, de "minden hónapban megérkezik".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitóján Varga Mihály, Matolcsy György, és Parragh László mellett Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt.

Parragh László házigazda szerint két fő kihívással szembesülünk: egyrészt hogy hogyan lehet fenntartani a tőkevonzó képességünket, ami az utóbbi évtizedekben a munkaerő költségéhez kötődött, másrészt hogyan tudjuk itthon tartani a tehetségeinket.

Az MKIK elnöke elismerte, hogy

Magyarországon sok területen munkaerőhiány van, és ahhoz, hogy itthon lehessen tartani a munkaerőt, emelni kell a bérszínvonalat.

Elindult egy infláció feletti bérnövekedés, különösen a hiányszakmákat illetően - teszi hozzá Parragh.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem akadályozható meg, hogy elmenjenek a fiataljaink, ezzel jobb, ha gazdaságpolitikusként és szülőként is szembenézünk. A legmozgékonyabb, legbátrabb és legvállalkozóbbak el fognak menni, a magyar fiatalokban működik az a vágy, hogy a világot meg kell ismerni, próbálkozni kell - véli. Szerinte a kérdés az, hogy ezek a fiatalok haza fognak-e jönni, ehhez kell gazdaságpolitikát csinálni.

A kormányfő szerint a magánérdek mellett gazdaságpolitikai és demográfiai érdek is, hogy vissza lehessen csábítani a fiatalokat Magyarországra.

A miniszterelnök szerint mostanra létrejött a munka és az adócsökkentés melletti többség, végre nem kell azon gondolkodnunk, hogy vagy jót teszünk és megbukunk vagy nem teszünk jót és meg tudjuk tartani a hatalmunkat.

Mostanra lehetőség van adócsökkentésről beszélni, ezért merem mindig azt hangsúlyozni, hogy a személyi jövedelemadó minél alacsonyabb kell, hogy legyen, minden olyan szám rossz, ami magasabb a nullánál a jövedelemadóban

 - emeli ki.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A béremeléseknek mindig gazdasági fedezettel kell rendelkezniük - szögezi le a kormányfő. Orbán szerint ugyanis az egyensúly rovására nem lehet növekedni. Hozzáteszi: senki nem vitatja a béremelések szükségességét, de fontos, hogy emögött mindig hatékonyságjavulás, gazdasági teljesítmény legyen.

Én most úgy látom, hogy hagyományos eszközökkel nem fogunk tudni olyan béremelkedést elérni, ami a fiatalok hazacsábításához és a fogyasztás növekedési megalapozásához kell, lehet, hogy itt megint kreatív megoldásokra lesz szükségünk

 - hangsúlyozza Orbán.

A kormányfő szerint az aporopó megvan, hiszen az Európai Bizottság kifogásolta a magyar cafeteria-rendszert. Ez a rendszer gyakorlatilag egy burkolt kettős bérrendszer, a kérdés, hogy ezt érdemes-e egy nyílt kettős bérrendszerré tenni.

A jelenlegi cafeteria-rendszer januártól nem lesz fenntartható, júliusig ki kell találni, hogyan lehet kialakítani ezt a nyílt kettős bérrendszert, melynek keretében az állam a fizetés egy részének járulékrészéről lemondana. Ezzel gyakorlatilag azonnal készpénzesíteni kell a cafeteriát, oda kell adni készpénzben ezt az összeget. Tudomásul kell venni, hogy ez a bér nem számít majd bele a nyugdíjba, de minden hónap elején megérkezik. A kockázatokat is mérlegelni kell

 - beszélt a tervekről Orbán Viktor.

Mi is ez a nyílt kettős bérrendszer?

A Portfolio elemzői véleménye szerint a "nyílt kettős bérrendszer" annak a politikai narratívája, hogy

  • az Európai Unió a cafeteria jelenlegi, jobbára államosított formáját nem fogadta el, ezért változtatni kell rajta, illetve
  • az OECD által is sürgetett járulékcsökkentést elkezdi végrehajtani a kormány.

Többet bizonyára hamarosan majd megtudhatunk a részletekről, és akkor jobban fog majd látszódni a konstrukció lényege.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?