13 °C Budapest
Orbán: kettős bérrendszer jöhet Magyarországon

Orbán: kettős bérrendszer jöhet Magyarországon

2016. március 10. 13:44

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitóján Varga Mihály és Matolcsy György mellett Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. A kormányfő elárulta: terveik szerint a Brüsszel által beszántott cafeteria rendszerét egy "nyílt kettős bérrendszer" váltja majd fel, úgy, hogy lényegében "készpénzesítik" a cafeteria összegét. A bérnek ez a része ugyan nem számít majd bele a nyugdíjba, de "minden hónapban megérkezik".

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitóján Varga Mihály, Matolcsy György, és Parragh László mellett Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt.

Parragh László házigazda szerint két fő kihívással szembesülünk: egyrészt hogy hogyan lehet fenntartani a tőkevonzó képességünket, ami az utóbbi évtizedekben a munkaerő költségéhez kötődött, másrészt hogyan tudjuk itthon tartani a tehetségeinket.

Az MKIK elnöke elismerte, hogy

Magyarországon sok területen munkaerőhiány van, és ahhoz, hogy itthon lehessen tartani a munkaerőt, emelni kell a bérszínvonalat.

Elindult egy infláció feletti bérnövekedés, különösen a hiányszakmákat illetően - teszi hozzá Parragh.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem akadályozható meg, hogy elmenjenek a fiataljaink, ezzel jobb, ha gazdaságpolitikusként és szülőként is szembenézünk. A legmozgékonyabb, legbátrabb és legvállalkozóbbak el fognak menni, a magyar fiatalokban működik az a vágy, hogy a világot meg kell ismerni, próbálkozni kell - véli. Szerinte a kérdés az, hogy ezek a fiatalok haza fognak-e jönni, ehhez kell gazdaságpolitikát csinálni.

A kormányfő szerint a magánérdek mellett gazdaságpolitikai és demográfiai érdek is, hogy vissza lehessen csábítani a fiatalokat Magyarországra.

A miniszterelnök szerint mostanra létrejött a munka és az adócsökkentés melletti többség, végre nem kell azon gondolkodnunk, hogy vagy jót teszünk és megbukunk vagy nem teszünk jót és meg tudjuk tartani a hatalmunkat.

Mostanra lehetőség van adócsökkentésről beszélni, ezért merem mindig azt hangsúlyozni, hogy a személyi jövedelemadó minél alacsonyabb kell, hogy legyen, minden olyan szám rossz, ami magasabb a nullánál a jövedelemadóban

 - emeli ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A béremeléseknek mindig gazdasági fedezettel kell rendelkezniük - szögezi le a kormányfő. Orbán szerint ugyanis az egyensúly rovására nem lehet növekedni. Hozzáteszi: senki nem vitatja a béremelések szükségességét, de fontos, hogy emögött mindig hatékonyságjavulás, gazdasági teljesítmény legyen.

Én most úgy látom, hogy hagyományos eszközökkel nem fogunk tudni olyan béremelkedést elérni, ami a fiatalok hazacsábításához és a fogyasztás növekedési megalapozásához kell, lehet, hogy itt megint kreatív megoldásokra lesz szükségünk

 - hangsúlyozza Orbán.

A kormányfő szerint az aporopó megvan, hiszen az Európai Bizottság kifogásolta a magyar cafeteria-rendszert. Ez a rendszer gyakorlatilag egy burkolt kettős bérrendszer, a kérdés, hogy ezt érdemes-e egy nyílt kettős bérrendszerré tenni.

A jelenlegi cafeteria-rendszer januártól nem lesz fenntartható, júliusig ki kell találni, hogyan lehet kialakítani ezt a nyílt kettős bérrendszert, melynek keretében az állam a fizetés egy részének járulékrészéről lemondana. Ezzel gyakorlatilag azonnal készpénzesíteni kell a cafeteriát, oda kell adni készpénzben ezt az összeget. Tudomásul kell venni, hogy ez a bér nem számít majd bele a nyugdíjba, de minden hónap elején megérkezik. A kockázatokat is mérlegelni kell

 - beszélt a tervekről Orbán Viktor.

Mi is ez a nyílt kettős bérrendszer?

A Portfolio elemzői véleménye szerint a "nyílt kettős bérrendszer" annak a politikai narratívája, hogy

  • az Európai Unió a cafeteria jelenlegi, jobbára államosított formáját nem fogadta el, ezért változtatni kell rajta, illetve
  • az OECD által is sürgetett járulékcsökkentést elkezdi végrehajtani a kormány.

Többet bizonyára hamarosan majd megtudhatunk a részletekről, és akkor jobban fog majd látszódni a konstrukció lényege.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?