7 °C Budapest

Ezek a legjobb munkalehetőségek, ha újra dolgoznál szülés után

2016. február 22. 05:55

Sok kismama tervezi, hogy nem használja ki a három évet, hanem - akár részmunkaidőben is - hamarabb visszamegy dolgozni. A Pénzcentrum megnézte, mik a legjobb lehetőségek, és a legmegfelelőbb pozíciók egy újdonsült anyuka számára.

A támogatások ellenére sok újdonsült anyuka tervezi, hogy nem használja ki a három évet, hanem - akár részmunkaidőben is - hamarabb visszamegy dolgozni a plusz pénz miatt. De vajon mennyire egyszerű a szülés után visszatérni a munkaerőpiacra, és mik a legjobb munkalehetőségek egy kisgyermekes anyuka számára?

Támogatással segítik a gyerekeseket

A kisgyermekesek számára kedvező támogatási feltételeket nyújt az állam. A fizetett szülési szabadságot tekintve például Magyarország egészen jó helyzetben van, ugyanis míg egyes országokban egyáltalán nincs, vagy csak pár hét a szülési szabadság, itthon akár három évig is otthon lehet az anyuka a picivel.

A kismama egyszeri juttatásként kaphat anyasági támogatást, ezen felül 2016-ban a CSED (csecsemőgondozási díj) azoknak jár, akik a terhességük előtti két évben minimum 365 nap munkaviszonnyal rendelkeztek. Ez a támogatás addig jár, amíg az újszülött be nem tölti a 169. napot. Ezt követően pedig lehet igényelni a GYED-et (gyermekgondozási díj), illetve felsőfokú tanulmányokat folytató anyukáknak a diplomás GYED-et. A baba harmadik életévének betöltéséig jogosult a GYES-re (gyermekgondozási segély), illetve a gyermek után jár a családi pótlék.

Bár a támogatások nagyon sokat segíthetnek egy családon, sokan megfontolják, hogy emellett plusz kereseti lehetőségként visszatérnek a munkaerőpiacra.

A munkaadók pozitívan állnak a kismamákhoz

A kismamáknak érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy visszamenjenek dolgozni. Az új szabályok szerint ugyanis akkor sem vonják meg a GYES-t, ha valaki a gyermek féléves kora után a GYES és a GYED folyósítása mellett visszamegy dolgozni. Javíthat az esélyeken, hogy a munkahelyek is pozitívan állnak a gyermekvállalás után munkaerőpiacra visszatérő anyukákhoz.

A munkaadóknak megéri kisgyermekes anyukákat foglalkoztatni, hiszen akik három-vagy többgyermekes kismamát foglalkoztatnak, jogosulttá válnak bizonyos adókedvezményekre. Bár itthon még nem általános, néhány munkahely már fontolgatja, hogy munkahelyi bölcsödével, napközivel, vagy teljes körű megoldásokkal (pl. egészségbiztosítás kiterjesztése) segítse a gyerekeseket.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a kisgyermekes anyukák jobban tudnak dolgozni a szülést követően, ugyanis könnyebben meg tudnak birkózni a stresszel, és a vezetői képességeik is sokat fejlődnek. Emellett a multi-tasking, azaz egyszerre több dolog elvégzése sem okoz olyan nehézséget, hiszen a gyerek mellett folyamatosan több dolgot kell egyszerre csinálniuk az anyukáknak. A határidők betartásában szintén jobbak a tanulmány szerint a kismamák, ugyanis megszokták, hogy otthon mindig mindennek - a reggeliztetéstől a délutáni mesén át az esti fürdetésig- megvan a maga ideje. Ráadásul, motiváltabbak is, hiszen egyrészt szeretnék biztosítani a kicsinek az anyagi biztonságot, másrészt pedig követhető szülői példát akarnak mutatni.

Mik a legjobb munkák egy kismamának?

Bár a legtöbb munkahely szívesen fogadja vissza az anyukákat, a szakértő szerint az alábbi pozíciókban van a legjobb esély a visszatérésre:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jó eséllyel tudnak visszatérni pozíciójukba például az adminisztrációs vagy pénzügyi területen dolgozók, a könyvelők, illetve az egészségügyben, gondozásban, nevelésben dolgozók. Emellett a kereskedelemben, és vendéglátásban is könnyebb a visszatérés

 - mondta a Pénzcentrumnak Huszka Ágnes, a Trenkwalder közvetítési csoportvezetője.

Ma Magyarországon jó üzlet lehet a magántanítás. Főképpen a gimnáziumi szintektől felfelé jó lehetőség a magánórák vállalása. A nyelvtanítás szintén jó ötlet lehet, a sok nyelviskola és a magántanítási lehetőség egészen jó kereseti lehetőséggé teszi.

Mivel az IT, és az informatikai szakemberek minden területen keresettek, a szülés után újra dolgozni vágyó anyukáknak sem nehéz újra elhelyezkedni. Fontos megemlíteni, hogy ezekben a pozíciókban - igaz kötetlen munkaidő mellett - általában minimum 40 órás munkavégzésre számíthatnak a munkavállalók.

A business területeken - főképp mivel a piacon lévő cégek javarészt nemzetközi háttérrel rendelkeznek - szintén egyre nagyobb a család - és anyukabarát munkahelyek aránya.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18