4 °C Budapest
Ezek a legjobb munkalehetőségek, ha újra dolgoznál szülés után

Ezek a legjobb munkalehetőségek, ha újra dolgoznál szülés után

2016. február 22. 05:55

Sok kismama tervezi, hogy nem használja ki a három évet, hanem - akár részmunkaidőben is - hamarabb visszamegy dolgozni. A Pénzcentrum megnézte, mik a legjobb lehetőségek, és a legmegfelelőbb pozíciók egy újdonsült anyuka számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A támogatások ellenére sok újdonsült anyuka tervezi, hogy nem használja ki a három évet, hanem - akár részmunkaidőben is - hamarabb visszamegy dolgozni a plusz pénz miatt. De vajon mennyire egyszerű a szülés után visszatérni a munkaerőpiacra, és mik a legjobb munkalehetőségek egy kisgyermekes anyuka számára?

Támogatással segítik a gyerekeseket

A kisgyermekesek számára kedvező támogatási feltételeket nyújt az állam. A fizetett szülési szabadságot tekintve például Magyarország egészen jó helyzetben van, ugyanis míg egyes országokban egyáltalán nincs, vagy csak pár hét a szülési szabadság, itthon akár három évig is otthon lehet az anyuka a picivel.

A kismama egyszeri juttatásként kaphat anyasági támogatást, ezen felül 2016-ban a CSED (csecsemőgondozási díj) azoknak jár, akik a terhességük előtti két évben minimum 365 nap munkaviszonnyal rendelkeztek. Ez a támogatás addig jár, amíg az újszülött be nem tölti a 169. napot. Ezt követően pedig lehet igényelni a GYED-et (gyermekgondozási díj), illetve felsőfokú tanulmányokat folytató anyukáknak a diplomás GYED-et. A baba harmadik életévének betöltéséig jogosult a GYES-re (gyermekgondozási segély), illetve a gyermek után jár a családi pótlék.

Bár a támogatások nagyon sokat segíthetnek egy családon, sokan megfontolják, hogy emellett plusz kereseti lehetőségként visszatérnek a munkaerőpiacra.

A munkaadók pozitívan állnak a kismamákhoz

A kismamáknak érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy visszamenjenek dolgozni. Az új szabályok szerint ugyanis akkor sem vonják meg a GYES-t, ha valaki a gyermek féléves kora után a GYES és a GYED folyósítása mellett visszamegy dolgozni. Javíthat az esélyeken, hogy a munkahelyek is pozitívan állnak a gyermekvállalás után munkaerőpiacra visszatérő anyukákhoz.

A munkaadóknak megéri kisgyermekes anyukákat foglalkoztatni, hiszen akik három-vagy többgyermekes kismamát foglalkoztatnak, jogosulttá válnak bizonyos adókedvezményekre. Bár itthon még nem általános, néhány munkahely már fontolgatja, hogy munkahelyi bölcsödével, napközivel, vagy teljes körű megoldásokkal (pl. egészségbiztosítás kiterjesztése) segítse a gyerekeseket.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a kisgyermekes anyukák jobban tudnak dolgozni a szülést követően, ugyanis könnyebben meg tudnak birkózni a stresszel, és a vezetői képességeik is sokat fejlődnek. Emellett a multi-tasking, azaz egyszerre több dolog elvégzése sem okoz olyan nehézséget, hiszen a gyerek mellett folyamatosan több dolgot kell egyszerre csinálniuk az anyukáknak. A határidők betartásában szintén jobbak a tanulmány szerint a kismamák, ugyanis megszokták, hogy otthon mindig mindennek - a reggeliztetéstől a délutáni mesén át az esti fürdetésig- megvan a maga ideje. Ráadásul, motiváltabbak is, hiszen egyrészt szeretnék biztosítani a kicsinek az anyagi biztonságot, másrészt pedig követhető szülői példát akarnak mutatni.

Mik a legjobb munkák egy kismamának?

Bár a legtöbb munkahely szívesen fogadja vissza az anyukákat, a szakértő szerint az alábbi pozíciókban van a legjobb esély a visszatérésre:

Jó eséllyel tudnak visszatérni pozíciójukba például az adminisztrációs vagy pénzügyi területen dolgozók, a könyvelők, illetve az egészségügyben, gondozásban, nevelésben dolgozók. Emellett a kereskedelemben, és vendéglátásban is könnyebb a visszatérés

 - mondta a Pénzcentrumnak Huszka Ágnes, a Trenkwalder közvetítési csoportvezetője.

Ma Magyarországon jó üzlet lehet a magántanítás. Főképpen a gimnáziumi szintektől felfelé jó lehetőség a magánórák vállalása. A nyelvtanítás szintén jó ötlet lehet, a sok nyelviskola és a magántanítási lehetőség egészen jó kereseti lehetőséggé teszi.

Mivel az IT, és az informatikai szakemberek minden területen keresettek, a szülés után újra dolgozni vágyó anyukáknak sem nehéz újra elhelyezkedni. Fontos megemlíteni, hogy ezekben a pozíciókban - igaz kötetlen munkaidő mellett - általában minimum 40 órás munkavégzésre számíthatnak a munkavállalók.

A business területeken - főképp mivel a piacon lévő cégek javarészt nemzetközi háttérrel rendelkeznek - szintén egyre nagyobb a család - és anyukabarát munkahelyek aránya.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35