25 °C Budapest
Trükköznek az iskolák a jobb eredményért

Trükköznek az iskolák a jobb eredményért

2015. június 2. 19:02

Többféle módszerrel próbálnak az iskolák jobb eredményt elérni az országos kompetenciamérésnél - mondta az InfoRádiónak a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. munkatársa. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint az Oktatási Hivatal kiszűri a torz adatokat.

2001 óta töltik ki Magyarországon a diákok az országos kompetenciamérés feladatlapjait. A 6. ,8. és 10.évfolyamos tanulók matematikából és szövegértésből adnak számot. 2009 óta pedig tanulói azonosítót használnak, így az évente megismételt mérés során egy-egy hallgató fejlődését is nyomon követhetik - ismertette a kompetenciamérés részleteit a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. munkatársa.

Lannert Judit szerint a tanárok olykor segítenek a teszt kitöltésében, de előfordul, hogy megkérik a gyenge képességű tanulókat: ne menjenek iskolába a vizsgálat napján. A szakember azt mondja: torzíthatja a valós képet az is, hogy a pedagógusok harmada bevallottan - a korábbi teszteket használva - készíti fel a diákokat a megmérettetésre.

Van kutatás és a pedagógusok be is vallják, hogy a kompetenciamérés tesztjeit használják az órákon, ezt beveszik a tanítási folyamatba. A megkérdezettek harmada használja így a teszteket.

- mondta Lannert Judit.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint helyénvaló, hogy a tanárok tudatosan készítik fel a diákokat a mérésre. Sipos Imre hangsúlyozta: a szabályzatot és az etikai elveket tekintve is elfogadhatatlanok az említett trükkök, ám az Oktatási Hivatal ezeket jórészt ki tudja szűrni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Abban az esetben, ha bizonyos adatok elemzésénél a hivatal olyan kilengéseket vagy hiányzásokat érzékel, akkor azt statisztikai eszközökkel országos adatok vizsgálatánál tudja kezelni.

Múlt héten írták meg a diákok az idei kompetenciamérést, amelynek kiértékelését jövő áprilisban hozzák nyilvánosságra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?