Kávéfőzés és fénymásolás helyett: így válassz jól gyakornoki helyet

Pénzcentrum
2014. június 14. 16:00

Ma már szinte elképzelhetetlen bekerülni a munkaerőpiacra egy fiatalnak fél-egyéves szakmai tapasztalat nélkül. Ezt pedig a legkönnyebben gyakornokként lehet megszerezni. Habár egyre több cég kínál gyakornoki programokat, a fiatalok sokszor csak kávét főznek vagy fénymásolnak ingyen hosszú hónapokig. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött 6 szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a gyakornoki hely kiválasztása előtt.

A héten nemcsak az általános-és középiskolások számára ér véget a tanév, de lassan minden egyetemen véget ér a (záró)vizsgaidőszak is. Sok hallgató ilyenkor még nem rendelkezik elegendő munkatapasztalattal (esetleg néhány hét diákmunkát tudna feltüntetni a CV-ben), ezért gyakorlatszerzés és a tanultak hasznosítása céljából először gyakornoki pozíciók után néz. A hazai álláskereső portálokon számos lehetőséget találhatnak tanulmányaiknak megfelelően. A nagy multicégek is szívesen alkalmaznak gyakornokokat, egyrészt anyagi megfontolásokból (nemcsak az alacsonyabb fizetés, de a kedvezőbb adózás miatt is), másrészt pedig a fiatalok még könnyen taníthatóak, formálhatóak. Így azok a diákok, akik beváltak a jellemzően fél-egyéves időszak alatt, diplomaszerzés után akár teljes munkaidős ajánlatot is kaphatnak.

Sokat hallani ugyanakkor arról, hogy a gyakornokokat csak "kihasználják", ingyen dolgoztatják, miközben csak fénymásolásra és kávéfőzésre használják az egyébként kemény munkával megszerzett tudásukat. Elmondható viszont, hogy ma már igen nehéz belépni a munkaerőpiacra több hónapos szakmai tapasztalat nélkül, erre pedig a legjobb megoldás egy gyakornoki állás. Érdemes ezért mérlegelni, hogy mennyi áldozatot tudunk hozni a későbbi karrierünk érdekében. Hogy ingyen, vagy nagyon kevés pénzért, heti 20 vagy 40 órában fér bele a munka a diák életébe - ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Ugyanakkor senki sem szeretné feleslegesen pazarolni az idejét, ezért a Pénzcentrum.hu a Mashable.com portál segítségével összegyűjtötte azt a 6 jelet, ami azt mutatja, hogy a gyakornokságod még sokat érhet a jövőben és érdemes ott tapasztalatot szerezned.

1. Felelősségteljes munkát bíznak rád

Mivel a gyakornokok elsősorban tapasztalatszerzési céllal vannak egy cégnél, ezért fontos, hogy a fontos, nagy horderejű projektekbe is beleláthassanak. Ha behívnak a meetingekre, megkérdezik a véleményedet, önálló döntéseket is rád bíznak, akkor szinte biztos, hogy megéri maradni. Habár az adminisztratív és sziszifuszi munka is beletartozik sokszor a gyakornokok feladatkörébe, ha viszont egész nap csak a munkaidő végét várod, mert fénymásoláson, kávéfőzésen és aktatologatáson kívül nincs más feladatod, akkor érdemes lehet váltani.

2. Új dolgokat tanulsz

Egy gyakornoki pozícióból nem csak a cégeknek szabad profitálniuk. A diákként ott töltött idő célja az elméleti tudás átültetése a gyakorlatba, illetve annak a kiegészítése olyan dolgokkal, amikről az egyetemen nincs szó. Ha a választott szakterület és iparág rejtelmeibe is belelátsz, és az olyan képességeidet is fejleszted (problémamegoldás, kommunikációs, csapatmunka), amikre későbbi karriered során is szükséged lesz, akkor jó helyen vagy.

KATTINTS! Diploma sem kell a magyar álomfizetéshez: havi másfélmillió érettségivel

3. A munkatársaid egyben a mentoraid is

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindenképpen szerencsés, ha a főnököd és a közvetlen munkatársaid is hajlandóak időt szakítani arra, hogy részletesen elmagyarázzák a szakma csínját-bínját, hogy megosszák a tapasztalatukat és tudásukat veled. Ha van, aki folyamatosan figyelni a fejlődésedet, és visszajelzésekkel segíti a fejlődésedet, akkor sokkal gyorsabban fogsz fejlődni a szakmádban.

4. Tisztelettel bánnak veled

Magától értetődőnek tűnik, hogy valakit a keresztnevén szólítsák, de mégis vannak olyan helyek, ahol csak a "gyakornoklány" vagy a "gyakornoksrác"néven emlegetik a fiatalokat, a tisztelet legkisebb jelét sem mutatva feléjük. Ki szeretne olyan munkahelyi környezetben dolgozni a későbbiekben, ahol a felsőbb pozícióban lévők nem tisztelik a beosztottjaikat?


5. Lelkesedsz az új munkáért

Ha egész nap azt várod, hogy szabadulhass a munkahelyedről, unod a feladataidat, és nem érted, mit is keresel itt, akkor a kérdés valóban jogos lehet. Azonban, ha a munkaidő letelte után is szívesen ötletelsz tovább, örömmel mesélsz a barátaidnak és a családodnak a munkahelyeden töltött napról, vagy csak a saját fejlődésed érdekében olvasgatsz otthon a kollégáid által ajánlott szakmai könyveket, akkor érdemes továbbra is mindent beleadnod.

KATTINTS! Félmilliós havi fizetés: ők viszik haza a legtöbb pénzt

6. Kapsz valamilyen juttatást

Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy teljesen ingyen dolgozzanak gyakornokként. Habár az így megszerzett tudás és tapasztalat valóban nagyon sokat ér a későbbiekben, a cég által kínált kisebb-nagyobb juttatások sem elhanyagolhatóak. Legyen szó egy minimális fizetésről, ingyen teáról, kávéról és vízről, vagy exkluzív szakmai eseményeken való részvételről, az már biztosan egy jó jel, hogy a cég a gyakornokokat is megbecsüli.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?