12 °C Budapest

Kávéfőzés és fénymásolás helyett: így válassz jól gyakornoki helyet

Pénzcentrum
2014. június 14. 16:00

Ma már szinte elképzelhetetlen bekerülni a munkaerőpiacra egy fiatalnak fél-egyéves szakmai tapasztalat nélkül. Ezt pedig a legkönnyebben gyakornokként lehet megszerezni. Habár egyre több cég kínál gyakornoki programokat, a fiatalok sokszor csak kávét főznek vagy fénymásolnak ingyen hosszú hónapokig. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött 6 szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a gyakornoki hely kiválasztása előtt.

A héten nemcsak az általános-és középiskolások számára ér véget a tanév, de lassan minden egyetemen véget ér a (záró)vizsgaidőszak is. Sok hallgató ilyenkor még nem rendelkezik elegendő munkatapasztalattal (esetleg néhány hét diákmunkát tudna feltüntetni a CV-ben), ezért gyakorlatszerzés és a tanultak hasznosítása céljából először gyakornoki pozíciók után néz. A hazai álláskereső portálokon számos lehetőséget találhatnak tanulmányaiknak megfelelően. A nagy multicégek is szívesen alkalmaznak gyakornokokat, egyrészt anyagi megfontolásokból (nemcsak az alacsonyabb fizetés, de a kedvezőbb adózás miatt is), másrészt pedig a fiatalok még könnyen taníthatóak, formálhatóak. Így azok a diákok, akik beváltak a jellemzően fél-egyéves időszak alatt, diplomaszerzés után akár teljes munkaidős ajánlatot is kaphatnak.

Sokat hallani ugyanakkor arról, hogy a gyakornokokat csak "kihasználják", ingyen dolgoztatják, miközben csak fénymásolásra és kávéfőzésre használják az egyébként kemény munkával megszerzett tudásukat. Elmondható viszont, hogy ma már igen nehéz belépni a munkaerőpiacra több hónapos szakmai tapasztalat nélkül, erre pedig a legjobb megoldás egy gyakornoki állás. Érdemes ezért mérlegelni, hogy mennyi áldozatot tudunk hozni a későbbi karrierünk érdekében. Hogy ingyen, vagy nagyon kevés pénzért, heti 20 vagy 40 órában fér bele a munka a diák életébe - ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Ugyanakkor senki sem szeretné feleslegesen pazarolni az idejét, ezért a Pénzcentrum.hu a Mashable.com portál segítségével összegyűjtötte azt a 6 jelet, ami azt mutatja, hogy a gyakornokságod még sokat érhet a jövőben és érdemes ott tapasztalatot szerezned.

1. Felelősségteljes munkát bíznak rád

Mivel a gyakornokok elsősorban tapasztalatszerzési céllal vannak egy cégnél, ezért fontos, hogy a fontos, nagy horderejű projektekbe is beleláthassanak. Ha behívnak a meetingekre, megkérdezik a véleményedet, önálló döntéseket is rád bíznak, akkor szinte biztos, hogy megéri maradni. Habár az adminisztratív és sziszifuszi munka is beletartozik sokszor a gyakornokok feladatkörébe, ha viszont egész nap csak a munkaidő végét várod, mert fénymásoláson, kávéfőzésen és aktatologatáson kívül nincs más feladatod, akkor érdemes lehet váltani.

2. Új dolgokat tanulsz

Egy gyakornoki pozícióból nem csak a cégeknek szabad profitálniuk. A diákként ott töltött idő célja az elméleti tudás átültetése a gyakorlatba, illetve annak a kiegészítése olyan dolgokkal, amikről az egyetemen nincs szó. Ha a választott szakterület és iparág rejtelmeibe is belelátsz, és az olyan képességeidet is fejleszted (problémamegoldás, kommunikációs, csapatmunka), amikre későbbi karriered során is szükséged lesz, akkor jó helyen vagy.

KATTINTS! Diploma sem kell a magyar álomfizetéshez: havi másfélmillió érettségivel

3. A munkatársaid egyben a mentoraid is

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindenképpen szerencsés, ha a főnököd és a közvetlen munkatársaid is hajlandóak időt szakítani arra, hogy részletesen elmagyarázzák a szakma csínját-bínját, hogy megosszák a tapasztalatukat és tudásukat veled. Ha van, aki folyamatosan figyelni a fejlődésedet, és visszajelzésekkel segíti a fejlődésedet, akkor sokkal gyorsabban fogsz fejlődni a szakmádban.

4. Tisztelettel bánnak veled

Magától értetődőnek tűnik, hogy valakit a keresztnevén szólítsák, de mégis vannak olyan helyek, ahol csak a "gyakornoklány" vagy a "gyakornoksrác"néven emlegetik a fiatalokat, a tisztelet legkisebb jelét sem mutatva feléjük. Ki szeretne olyan munkahelyi környezetben dolgozni a későbbiekben, ahol a felsőbb pozícióban lévők nem tisztelik a beosztottjaikat?


5. Lelkesedsz az új munkáért

Ha egész nap azt várod, hogy szabadulhass a munkahelyedről, unod a feladataidat, és nem érted, mit is keresel itt, akkor a kérdés valóban jogos lehet. Azonban, ha a munkaidő letelte után is szívesen ötletelsz tovább, örömmel mesélsz a barátaidnak és a családodnak a munkahelyeden töltött napról, vagy csak a saját fejlődésed érdekében olvasgatsz otthon a kollégáid által ajánlott szakmai könyveket, akkor érdemes továbbra is mindent beleadnod.

KATTINTS! Félmilliós havi fizetés: ők viszik haza a legtöbb pénzt

6. Kapsz valamilyen juttatást

Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy teljesen ingyen dolgozzanak gyakornokként. Habár az így megszerzett tudás és tapasztalat valóban nagyon sokat ér a későbbiekben, a cég által kínált kisebb-nagyobb juttatások sem elhanyagolhatóak. Legyen szó egy minimális fizetésről, ingyen teáról, kávéról és vízről, vagy exkluzív szakmai eseményeken való részvételről, az már biztosan egy jó jel, hogy a cég a gyakornokokat is megbecsüli.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem