25 °C Budapest

Pályakezdő munkanélküliek: mi lesz velük az iskola után?

Pénzcentrum
2014. június 13. 14:00

Diákok tízezrei fejezik be a napokban középiskolai, egyetemi tanulmányaikat, és kezdenek el munkát keresni. Az álláskeresés azonban hónapokig is eltarthat, a tanulói jogviszony közben megszűnik, a diákigazolvány érvényessége pedig lejár. Mi történik akkor, ha a pályakezdő fiatalok nem találnak gyorsan állást? A Pénzcentrum.hu cikkéből az is kiderül, hogy mikor kell elkezdeni tb-t fizetni, és hogy meddig jogosultak kedvezményekre?

Nemcsak a középiskolákban, de az egyetemeken és a főiskolákon is befejeződik a hetekben a tanítás. A végzősök közül ezért sokan keresnek most munkát. Ugyanakkor az álláskeresés több hónapig is eltarthat, a nyári "uborkaszezon" alatt pedig különösen nehéz új, állandó munkahelyet találni. Sokakban éppen ezért fel is merül a kérdés, hogy meddig él a jogviszonyuk, és mikortól kellene tb-t fizetni? A Pénzcentrum.hu utánajárt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi adatai szerint a 15-24 éves korcsoport munkanélküliségi rátája 27,2 százalék, szemben a teljes, munkaképes korú (15-74) lakosság körében mért 10,2 százalékkal. Habár az elmúlt hónapokban csökkent a munkanélküliségi ráta, a fiatalok számára továbbra is komoly kihívást jelenthet munkát találni. Sokszor a tapasztalat hiánya az elutasítás oka, viszont ha senki nem alkalmazza ezért a tanulókat, akkor nehezen tudnak bármilyen kis gyakorlati tudásra is szert tenni.

Pedig idén is több tízezer végzős diák lép ki a munkaerőpiacra. Idén közel 77 ezren tettek érettségi vizsgát, felsőfokú képesítést pedig 52 ezren szereztek. És nem csak közülük kerülnek ki azok, akik befejezték tanulmányaikat. Sokan az egyetem első féléveiben jönnek rá, hogy nem nekik találták ki a felsőoktatást, és inkább gyakorlati ismeretekre szeretnének szert tenni, esetleg vállalkozást alapítani.

A diákok egészségügyi szolgáltatásra a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosultak. A diákigazolványok érvényessége

  • a (középiskolai) tanulói jogviszony megszűnése esetén a megszűnést követő október 31-ig áll fenn,
  • a hallgatói jogviszony (egyetemistáknál ez egybeesik a végbizonyítvány/abszolutórium megszerzésével) tavaszi félévben való megszűnését (júnis 30.) követően pedig szintén október 31-ig tart.

Tehát a diákok egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága nem a diákigazolvány tényleges meglétének, hanem az arra való jogosultságnak a függvénye. A diákkedvezményeket is a diákigazolvány érvényességéig tudják kihasználni.

A jogviszony megszűnését követően viszont még 45 nap türelmi idő következik (passzív jogon való jogosultság), így csak december 15. után kell a diákoknak saját maguk után fizetni a tb-t. Mivel a járulékfizetés minden hónap 12-ig, utólag esedékes, ezért a most végzetteknek csak akkor kell bejelentkezniük a NAV-hoz, ha év végéig nem találtak munkát, és január 12-ig befizetni csekken vagy átutalással a járulék összegét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fizetendő összeg az idei évben 6810 forint (azaz naponta 227 forint), de ahogyan a fenti táblázatban is látható, minden évben növekszik pár száz forinttal a havidíj. Így jövőre várhatóan 7000 forint körüli összeggel kalkulálhatnak azok, akiknek maguktól kell majd tb-t fizetniük.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal adatai szerint egyre növekszik azoknak a száma, akik maguktól kénytelenek fizetni a tb-t. 2012-ben átlagosan 195 ezren, havi átlagban 1,3 milliárd forintot, míg 2013-ban átlagosan 213 ezren, havi átlagban 1,5 milliárd forintot fizettek be egészségügyi szolgáltatási járulék címén - tájékoztatta lapunkat a NAV.

Pályakezdő vagyok, kaphatok-e valamilyen ellátást?
Pályakezdő státuszba tartoznak azok a nyilvántartott álláskeresők, akik a 25. életévüket - felsőfokú végzettség esetén a 30. életévüket - nem töltötték be, feltéve , ha álláskeresési járadékra a tanulmányaik befejezését követően nem szereztek jogosultságot. Álláskeresési járadék azt az álláskeresőt illeti meg, aki az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap - jogszabályban meghatározott - jogosultsági idővel rendelkezik. Ebből kifolyólag a pályakezdők ellátásra nem jogosultak - olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.


Aki nem számít biztosítottnak, szociális rászorultsága alapján a Járási Hivataltól kérheti a TB járulékfizetés átvállalását, melyhez ügyintézője hatósági bizonyítványt állít ki. Amennyiben a rászorultság feltételei fennállnak, a Járási hivatal 1 évre vállalja át a járulékfizetést, mely 1 alkalommal újabb 1 évvel meghosszabbítható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem