5 °C Budapest

Pályakezdő munkanélküliek: mi lesz velük az iskola után?

Pénzcentrum
2014. június 13. 14:00

Diákok tízezrei fejezik be a napokban középiskolai, egyetemi tanulmányaikat, és kezdenek el munkát keresni. Az álláskeresés azonban hónapokig is eltarthat, a tanulói jogviszony közben megszűnik, a diákigazolvány érvényessége pedig lejár. Mi történik akkor, ha a pályakezdő fiatalok nem találnak gyorsan állást? A Pénzcentrum.hu cikkéből az is kiderül, hogy mikor kell elkezdeni tb-t fizetni, és hogy meddig jogosultak kedvezményekre?

Nemcsak a középiskolákban, de az egyetemeken és a főiskolákon is befejeződik a hetekben a tanítás. A végzősök közül ezért sokan keresnek most munkát. Ugyanakkor az álláskeresés több hónapig is eltarthat, a nyári "uborkaszezon" alatt pedig különösen nehéz új, állandó munkahelyet találni. Sokakban éppen ezért fel is merül a kérdés, hogy meddig él a jogviszonyuk, és mikortól kellene tb-t fizetni? A Pénzcentrum.hu utánajárt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi adatai szerint a 15-24 éves korcsoport munkanélküliségi rátája 27,2 százalék, szemben a teljes, munkaképes korú (15-74) lakosság körében mért 10,2 százalékkal. Habár az elmúlt hónapokban csökkent a munkanélküliségi ráta, a fiatalok számára továbbra is komoly kihívást jelenthet munkát találni. Sokszor a tapasztalat hiánya az elutasítás oka, viszont ha senki nem alkalmazza ezért a tanulókat, akkor nehezen tudnak bármilyen kis gyakorlati tudásra is szert tenni.

Pedig idén is több tízezer végzős diák lép ki a munkaerőpiacra. Idén közel 77 ezren tettek érettségi vizsgát, felsőfokú képesítést pedig 52 ezren szereztek. És nem csak közülük kerülnek ki azok, akik befejezték tanulmányaikat. Sokan az egyetem első féléveiben jönnek rá, hogy nem nekik találták ki a felsőoktatást, és inkább gyakorlati ismeretekre szeretnének szert tenni, esetleg vállalkozást alapítani.

A diákok egészségügyi szolgáltatásra a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosultak. A diákigazolványok érvényessége

  • a (középiskolai) tanulói jogviszony megszűnése esetén a megszűnést követő október 31-ig áll fenn,
  • a hallgatói jogviszony (egyetemistáknál ez egybeesik a végbizonyítvány/abszolutórium megszerzésével) tavaszi félévben való megszűnését (júnis 30.) követően pedig szintén október 31-ig tart.

Tehát a diákok egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága nem a diákigazolvány tényleges meglétének, hanem az arra való jogosultságnak a függvénye. A diákkedvezményeket is a diákigazolvány érvényességéig tudják kihasználni.

A jogviszony megszűnését követően viszont még 45 nap türelmi idő következik (passzív jogon való jogosultság), így csak december 15. után kell a diákoknak saját maguk után fizetni a tb-t. Mivel a járulékfizetés minden hónap 12-ig, utólag esedékes, ezért a most végzetteknek csak akkor kell bejelentkezniük a NAV-hoz, ha év végéig nem találtak munkát, és január 12-ig befizetni csekken vagy átutalással a járulék összegét.

A fizetendő összeg az idei évben 6810 forint (azaz naponta 227 forint), de ahogyan a fenti táblázatban is látható, minden évben növekszik pár száz forinttal a havidíj. Így jövőre várhatóan 7000 forint körüli összeggel kalkulálhatnak azok, akiknek maguktól kell majd tb-t fizetniük.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal adatai szerint egyre növekszik azoknak a száma, akik maguktól kénytelenek fizetni a tb-t. 2012-ben átlagosan 195 ezren, havi átlagban 1,3 milliárd forintot, míg 2013-ban átlagosan 213 ezren, havi átlagban 1,5 milliárd forintot fizettek be egészségügyi szolgáltatási járulék címén - tájékoztatta lapunkat a NAV.

Pályakezdő vagyok, kaphatok-e valamilyen ellátást?
Pályakezdő státuszba tartoznak azok a nyilvántartott álláskeresők, akik a 25. életévüket - felsőfokú végzettség esetén a 30. életévüket - nem töltötték be, feltéve , ha álláskeresési járadékra a tanulmányaik befejezését követően nem szereztek jogosultságot. Álláskeresési járadék azt az álláskeresőt illeti meg, aki az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap - jogszabályban meghatározott - jogosultsági idővel rendelkezik. Ebből kifolyólag a pályakezdők ellátásra nem jogosultak - olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.


Aki nem számít biztosítottnak, szociális rászorultsága alapján a Járási Hivataltól kérheti a TB járulékfizetés átvállalását, melyhez ügyintézője hatósági bizonyítványt állít ki. Amennyiben a rászorultság feltételei fennállnak, a Járási hivatal 1 évre vállalja át a járulékfizetést, mely 1 alkalommal újabb 1 évvel meghosszabbítható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16