13 °C Budapest

Félmilliós havi fizetés: ők viszik haza a legtöbb pénzt

Pénzcentrum
2014. május 22. 16:33

Az év első három hónapjában átlagosan 1,8 százalékkal emelkedtek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban. A bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban az első negyedévben 230 ezer forint volt, a versenyszférában 246 ezer forint. Ugyanakkor a pénzügyi, gyógyszergyártási és az információs, kommunikációs szférában dolgozók az átlegfizetés több mint dupláját keresik havonta.

A nemzetgazdasági bruttó átlagbérek márciusban éves alapon 2,8 százalékkal emelkedtek, az első negyedév átlagában pedig 1,8 százalékkal. Közfoglalkoztatottak nélkül számítva ugyanezek az adatok 6,4 és 6,4 százalék. Látható, hogy a közfoglalkoztatottak növekvő aránya már olyan mértékben torzítja a fő adatokat, hogy ezeket nem is lehet e tényező nélkül értelmezni.

Statisztikailag a versenyszférában is elszámol (jóval kisebb számban) a KSH közfoglalkoztatottakat, így a versenyszférában a bruttó átlagkeresetek 5,3 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül 5,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A bruttó béren belül a rendszeres keresetek emelkedése 3,9 százalék volt, ami inkább alacsony bérdinamikának tekinthető.

A reálbér adatoknál is számolnunk kell a közmunka-hatással, hiszen a nettó keresetek emelkedése a bruttónak megfelelően ugyancsak alacsony volt nemzetgazdasági átlagban, és így még a zéró infláció mellett sem éri el a reálbérek emelkedése a két százalékot.


Az alábbi táblázatban az egyes ágazatokban jellemző átlagos bruttó bérváltozást tekintve is látható a közfoglalkoztatás hatása (pl. nagy számban számít be közfoglalkoztatottakat a statisztika a humán-, egészségügyi, szociális ellátás körbe).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?