Félmilliós havi fizetés: ők viszik haza a legtöbb pénzt

Pénzcentrum
2014. május 22. 16:33

Az év első három hónapjában átlagosan 1,8 százalékkal emelkedtek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban. A bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban az első negyedévben 230 ezer forint volt, a versenyszférában 246 ezer forint. Ugyanakkor a pénzügyi, gyógyszergyártási és az információs, kommunikációs szférában dolgozók az átlegfizetés több mint dupláját keresik havonta.

A nemzetgazdasági bruttó átlagbérek márciusban éves alapon 2,8 százalékkal emelkedtek, az első negyedév átlagában pedig 1,8 százalékkal. Közfoglalkoztatottak nélkül számítva ugyanezek az adatok 6,4 és 6,4 százalék. Látható, hogy a közfoglalkoztatottak növekvő aránya már olyan mértékben torzítja a fő adatokat, hogy ezeket nem is lehet e tényező nélkül értelmezni.

Statisztikailag a versenyszférában is elszámol (jóval kisebb számban) a KSH közfoglalkoztatottakat, így a versenyszférában a bruttó átlagkeresetek 5,3 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül 5,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A bruttó béren belül a rendszeres keresetek emelkedése 3,9 százalék volt, ami inkább alacsony bérdinamikának tekinthető.

A reálbér adatoknál is számolnunk kell a közmunka-hatással, hiszen a nettó keresetek emelkedése a bruttónak megfelelően ugyancsak alacsony volt nemzetgazdasági átlagban, és így még a zéró infláció mellett sem éri el a reálbérek emelkedése a két százalékot.


Az alábbi táblázatban az egyes ágazatokban jellemző átlagos bruttó bérváltozást tekintve is látható a közfoglalkoztatás hatása (pl. nagy számban számít be közfoglalkoztatottakat a statisztika a humán-, egészségügyi, szociális ellátás körbe).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20