Tízezer embert károsított meg, milliárdos kárt okozott egy bűnszervezet

MTI
2013. szeptember 4. 16:32

Tízezer embert károsított meg és több milliárdos kárt okozott egy bűnszervezet, amelynek tagjaira kedden csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a rendőrség munkatársai - közölte a két szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országos rajtaütésben 14 megyében, 320 helyszínen vettek részt nagyjából ezren. Elfogták a bűnszervezet irányítóit és tagjait, akiket egyebek mellett költségvetési csalással, pénzmosással, közokirat-hamisítással, sikkasztással, csődbűncselekménnyel és számvitel rendjének megsértésével gyanúsítanak.

Őrizetbe vettek 23 gyanúsítottat, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Balázs Zsolt, a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetője szerint több további gyanúsított kihallgatása várható.

Nagy Zsolt, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének bűnügyi helyettese az ügy előzményeiről elmondta: 2010-ben indult ügyészségi kezdeményezés alapján a nyomozás, akkor ugyanis feltűnt, hogy egy Heves megyei településen azonos helyszínre több céget jelentettek be, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak. A nyomozás egyre több megyét érintett, ezért a megyei rendőr-főkapitányság átvette az ügy nyomozását, majd 2012 januárjában a NAV-val közös nyomozócsoportot hoztak létre.

Balázs Zsolt pénzügyőr őrnagy ismertette, hogy a csoport alapvetően kétféle tevékenységet végzett. Eleinte egy cégtemetőt működtettek, sorra buktattak be egyébként tényleges tevékenységet végző cégeket. Helyükre nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek. A bűnszervezet a feketegazdaság jelentős szereplője volt, mintegy félezer cég ment át az irányítók kezén. Az ügyvezetők a folyamat végén gyakran külföldi "strómanok" voltak, jellemzően ukrán, román és szerb állampolgárok.

A csoport másik tevékenysége illegális munkaerő-kölcsönzés volt. Ebben az esetben a pénzmozgásban rejlik a bűncselekmény lényege - mondta az őrnagy. Olyan tevékenységeket kerestek a csoport tagjai, amelyek sok munkaerőt igényelnek, így például őrzővédő, takarító-, fuvarozócégeket. A munkavállalókat kiszervezték a munkaerő-kölcsönző cégekbe, de a járulékokat nem fizették a dolgozók után. Ezzel az államnak és az érintett munkavállalóknak is kárt okoztak. A kár több milliárd forintra tehető, 51 cégnél 443 millió forint az adóhiány. Kifejezetten erre a célra létesített könyvelőirodák is segítették a rendszer működtetését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Balázs Zsolt - aki a keddi rajtaütést a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb akciójának nevezte - elmondta még, hogy mintegy 100 millió forintnyi készpénzt, például eurót és dollárt foglaltak le, továbbá ingó és ingatlan vagyontárgyakat: 16 ingatlant, 80 személyautót, valamint "befagyasztottak" mintegy 200 bankszámlát. A házkutatásokon a bűnszervezet egyik vélt irányítójának otthonában valóságos fegyverraktárt találtak a nyomozók.

A keddi akcióban a rendőrség és a NAV mellett részt vett a Merkúr Bevetési Egység és a Terrorelhárítási Központ is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem