3 °C Budapest

Zűrös napokon vannak túl a boltosok

Pénzcentrum
2013. augusztus 26. 12:33

Kapkodhatták a fejüket az elmúlt másfél hétben a magyar boltosok. Augusztus 16-a óta ugyanis több, egymásnak ellentmondó hír is megjelent arról, pontosan meddig is kell lecserélniük pénztárgépüket. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) hétfő reggel egy teljesen új dátumot is bedobott. A Pénzcentrum.hu mutatja, mi minden történt az elmúlt tíz napban.

A kassza vásárlásának menete a következő:
1. A boltos kérvényezi a NAV-kódot és az állami támogatást.

2. A NAV elbírálja (5-8 napon belül), majd küld egy egyedi kódot, amivel fel tudja használni a támogatást. A legfrissebb közlés szerint ennek a kódnak a meglétét kell igazolni szeptembertől.

3. A boltos kereskedőt, pénztárgépet választ. Az új kassza megvásárlása előtt, a kereskedő leellenőrzi, hogy valóban jogosult-e a támogatásra. Októbertől ezt a megrendelést is igazolni kell, ha a NAV ellenőre kéri.

4. A (támogatás összegével) csökkentett árat kifizeti a kasszáért.

5. A kereskedő visszaigényli az államtól a támogatást (a boltosnak ezzel már nincs tennivalója).


Augusztus 16.

A hosszú hétvége előtti pénteken, az esti órákban a NAV kiadott egy közleményt - amit azóta nem találni az adóhatóság honlapján - az online pénztárgépek bevezetésének határidejéről. A közleményből a figyelmes olvasó számára az derülhetett ki, hogy szeptembertől nem bünteti a hatóság azokat a boltosokat, akik kérvényezték és meg is kapták NAV-regisztrációs kódjukat.

A közlemény szerint a pénztárgépátállás első ütemének (kiskasszák) határideje változatlanul augusztus 31., ám az új ütemezés szerint az adóalanyoknak addig csak regisztrálniuk kell a NAV-nál vagy az ügyfélkapun, és egy üzembe helyezési kódot kell kérniük. A hagyományos pénztárgépek december 31-ig használhatók, aki új üzletet indít, az is vásárolhat vagy bérelhet ilyet. A lényeg, hogy nyugtát mindenképpen adjon, s persze a már említett kód is kell. Akkor azonban még úgy tűnt, hogy online gépet még minden kereskedő ráér kasszát rendelni.

Augusztus 21.

Az ünnepi hétvége után újabb közleményt adott ki a NAV. Ebben azt írták, hogy nem változott az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje, ez a jogszabályi előírások szerint továbbra is 2013. augusztus 31.

Ugyanakkor a második közleményben is csak az adóhivatali regisztrációt tették kötelezővé, a kassza megrendelését nem. Mint fogalmaztak, a NAV szeptember elsejét követően megkezdi annak ellenőrzését, hogy az érintettek online pénztárgép hiányában rendelkeznek-e az online pénztárgép üzembe helyezéséhez elengedhetetlenül szükséges, az adóhivataltól igényelhető üzembe helyezési kóddal. A regisztráció határidejének elmulasztása esetén a NAV mulasztási bírságot szabhat ki.

Augusztus 22.

Az NGM csütörtöki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozóknak legkésőbb augusztus 31-éig meg kell tenniük az átállás érdekében előírt lépéseket, tehát valamennyi érintettnek rendelkeznie kell érvényes pénztárgép-megrendeléssel.

Mint írták, az adóhatóság elsősorban az üzembe helyezési kód meglétét ellenőrzi, a hatósági eljárás során azonban az online pénztárgép beszerzése érdekében tanúsított adózói magatartás is fontos mérlegelési szempont. Ennek megfelelően valamennyi érintettnek augusztus 31-éig gondoskodnia kell érvényes pénztárgép-megrendelés leadásáról, illetve az ehhez kapcsolódó gyártói visszaigazolás beszerzéséről - figyelmeztetett a tárca.

Augusztus 23.

A boltosokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményben jelezte, hogy ellentmondás van az ellenőrző hatóság, vagyis a NAV és a szaktárca közlései között, mivel az NGM a pénztárgép megrendelését és az üzembehelyezési kódot együtt, míg a NAV csak az üzembehelyezési kód igénylését kéri az augusztus 31-i határidőig.

Augusztus 24.

Szombaton az NGM bejelentette, hogy két újabb, online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már hat engedélyezett gép közül választhatnak.

A tárca közleménye szerint a LA Pénztárgép Kft. egy "Sento" típusú gépre, a Micra-Metripond Kft. pedig egy új "Mini" típusú pénztárgépre kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH), és további kérelmek elbírálása van folyamatban. Jelenleg öt forgalmazó, az LA Pénztárgép Kft., az Alt Cash Kft., a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. kínál pénztárgépeket - összegezte a minisztérium.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanebben a kommünikében arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozóknak legkésőbb augusztus 31-ig meg kell tenniük az átállás érdekében előírt lépéseket, tehát a jövő hét végére valamennyi érintettnek rendelkeznie kell érvényes pénztárgép-megrendeléssel is.

Augusztus 26.

Új dátumot dobott be a NAV hétfőn: harminc nap türelmi időt kapnak ugyanis az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje augusztus 31.; ez a kereskedők 70 százalékát - főként kiskasszás kereskedőket és vendéglátósokat - érinti.

A 30 napos türelmi időt annak érdekében alkalmazzák, hogy minden érintett a számára mind árban, mind szolgáltatásban legmegfelelőbb pénztárgépet tudja megrendelni, beszerezni. A NAV ennek megfelelően szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők - mondta Pankucsi Zoltán. A helyettes államtitkár az m1 ma reggel című műsorában hozzáfűzte: október elsejétől a NAV azt is ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

A legutóbbi közlés szerint tehát a boltosoknak szeptember végéig kell megrendelniük új pénztárgépüket, szeptember 30-ig csak azt kell igazolniuk, hogy elindították a folyamatot, azaz regisztráltak a NAV-nál, és megkapták a kódjukat. Érdemes azonban sietni, mivel a NAV 5-8 napon belül bírálja el a kérvényt! Októbertől azt is bizonyítaniuk kell, hogy az új pénztárgépet is megrendelték. Bár nem biztos, hogy eddig a határidőig le tudják majd szállítani az új kasszát, szakértők szerint nem érdemes várni a rendeléssel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?