21 °C Budapest

Kiderült: ennyi nyugdíjat kap a pápa

Pénzcentrum
2013. február 20. 09:32

Múlt hétfőn jelentette be XVI. Benedek, hogy február 28-án leköszön a pápai trónról. A pápa további életével, pozíciójával kapcsolatban egyelőre még sok a kérdőjel, az azonban kiderült, mennyi nyugdíjat fog kapni a 85 éves egyházfő.

Olasz lapértesülések szerint havi 2500 euró, azaz - a jelenlegi árfolyamon számolva - 727 ezer forint nyugdíjat fog kapni a tisztségéből február végén távozó XVI. Benedek pápa. Az összeg a magyar nyugdíjakhoz képest óriásinak tűnik (sőt, még az 1140 eurós olasz átlagnyugdíjhoz képest is jelentős), ugyanakkor a pontos számot megszellőztető La Stampa című lap két fontos részletre is felhívja a figyelmet. Egyrészt a leköszönő egyházfő nyugdíja így is csak fele lesz a nyugdíjas bíborosok (5 ezer eurós) juttatásának, másrészt Joseph Ratzinger hatvan éves egyházi szolgálata után kapja ezt az összeget.

Nem szenved hiányt új lakhelyén

Az ugyanakkor kérdés, hogy pontosan mire is költi majd a juttatást a visszavonuló egyházfő, hiszen új lakhelyén gyakorlatilag mindent megkap majd, amire csak szüksége lehet. Érdekes, hogy visszavonulása után csak néhány személyes dolgot, például a zongoráját, néhány privát levelét és a macskáit viheti majd magával új rezidenciájára.


Nagyobb térképre váltás

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen - ahogy az a magas tisztséget betöltők esetében lenni szokott szerte a világon - a pápát is megilleti egy kizárólag a számára fenntartott rezidencia, nem is akármilyen. A rendelkezésre álló információk szerint XVI. Benedek nyugdíjas éveit az egykori nyári rezidenciának helyet adó Castel Gandolfo településen töltheti. Új lakhelyére helikopter szállítja majd utolsó munkanapján, február 28-án a 85 éves főpapot, hogy élete utolsó szakaszát pálma- és magnóliafák árnyékában tölthesse el. A négy emeletes villából gyönyörű panoráma nyílik az Albanói-tóra, s ha még ez sem lenne elég, az egykori egyházfő nyugalmát titkárok és a kiszolgáló-személyzet (például kertészek) biztosítják majd.

Az új lakhely Vatikánváros közvetlen közelében van, így - a hírek szerint - Joseph Ratzingernek pompás kilátása lesz egykori munkahelyére is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?