24 °C Budapest

Kiderült: ennyi nyugdíjat kap a pápa

Pénzcentrum
2013. február 20. 09:32

Múlt hétfőn jelentette be XVI. Benedek, hogy február 28-án leköszön a pápai trónról. A pápa további életével, pozíciójával kapcsolatban egyelőre még sok a kérdőjel, az azonban kiderült, mennyi nyugdíjat fog kapni a 85 éves egyházfő.

Olasz lapértesülések szerint havi 2500 euró, azaz - a jelenlegi árfolyamon számolva - 727 ezer forint nyugdíjat fog kapni a tisztségéből február végén távozó XVI. Benedek pápa. Az összeg a magyar nyugdíjakhoz képest óriásinak tűnik (sőt, még az 1140 eurós olasz átlagnyugdíjhoz képest is jelentős), ugyanakkor a pontos számot megszellőztető La Stampa című lap két fontos részletre is felhívja a figyelmet. Egyrészt a leköszönő egyházfő nyugdíja így is csak fele lesz a nyugdíjas bíborosok (5 ezer eurós) juttatásának, másrészt Joseph Ratzinger hatvan éves egyházi szolgálata után kapja ezt az összeget.

Nem szenved hiányt új lakhelyén

Az ugyanakkor kérdés, hogy pontosan mire is költi majd a juttatást a visszavonuló egyházfő, hiszen új lakhelyén gyakorlatilag mindent megkap majd, amire csak szüksége lehet. Érdekes, hogy visszavonulása után csak néhány személyes dolgot, például a zongoráját, néhány privát levelét és a macskáit viheti majd magával új rezidenciájára.


Nagyobb térképre váltás

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen - ahogy az a magas tisztséget betöltők esetében lenni szokott szerte a világon - a pápát is megilleti egy kizárólag a számára fenntartott rezidencia, nem is akármilyen. A rendelkezésre álló információk szerint XVI. Benedek nyugdíjas éveit az egykori nyári rezidenciának helyet adó Castel Gandolfo településen töltheti. Új lakhelyére helikopter szállítja majd utolsó munkanapján, február 28-án a 85 éves főpapot, hogy élete utolsó szakaszát pálma- és magnóliafák árnyékában tölthesse el. A négy emeletes villából gyönyörű panoráma nyílik az Albanói-tóra, s ha még ez sem lenne elég, az egykori egyházfő nyugalmát titkárok és a kiszolgáló-személyzet (például kertészek) biztosítják majd.

Az új lakhely Vatikánváros közvetlen közelében van, így - a hírek szerint - Joseph Ratzingernek pompás kilátása lesz egykori munkahelyére is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15