14 °C Budapest

Nyugdíjra vágysz? Így húzhatod ki addig

Pénzcentrum
2012. december 3. 05:32

A Pénzcentrum.hu legújabb, a különféle kedvezményekkel frissített kalkulátorának segítségével most Te is megtudhatod, mennyit nyerhetsz, ha 55 éven felüli, 25 éven aluli, tartósan álláskereső, illetve kisgyermekes munkavállalót alkalmazol. Ideje elkezdeniük a cégeknek a számolgatást, hogyan élvezhetik ki a leginkább a munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett adókedvezményeket.

A kormányprogramban meghirdetett egymillió új munkahely helyett "közel egymillió munkavállaló állásának biztonságosabbá tételét" tűzte zászlajára Orbán Viktor miniszterelnök a munkahelyvédelmi akcióterv meghirdetésekor. A kormány a munkáltatók terheinek általános csökkentése helyett célzott kedvezményekkel próbálja meg vonzóvá tenni a munkanélküliség által leginkább sújtott rétegek, a fiatalok, az idősek, a kisgyermekesek, valamint a tartósan álláskeresők alkalmazását.

"A munkáltatói járulék (sic! - 2012. január elseje óta szociális hozzájárulási adóvá nevezte át a kormány - a szerk.) megfelezése azt jelenti, hogy a leginkább veszélyeztetett munkavállalók munkahelye biztonságosabbá válik, munkához juthatnak végre azok is, akik eddig tartósan nem tudtak elhelyezkedni" - fogalmaz Orbán Viktor az állampolgárokhoz eljuttatott levelében, amelyben az akcióterv részleteit ismerteti.

Pénzcentrum vélemény
Fennáll a veszélye annak, hogy a kedvezmények csak átrendezik a munkaerő-piacot, és a nem támogatottak állásait szép lassan a támogatottak tölthetik be, miközben új állások nem keletkeznek. Kérdéses, hogy a kisgyermekesek, illetve a tartósan álláskeresők alkalmazása az összesen három évig igénybe vehető szochokedvezmény lejárta után is vonzó lesz-e, vagy azt követően lecserélik-e őket. Egyes vélemények szerint a kedvezmények leginkább azt a célt szolgálhatják, hogy a korábban feketén alkalmazottakat - főként a szakképzetleneket - megérje bejelenteni, így ők láthatóvá válnak a munkaügyi statisztikákban.

A Pénzcentrum.hu a kihirdetett törvénymódosítás nyomán frissítette az oldalán elérhető bérkalkulátort, amelynek segítségével már az is kiszámolható, hogy a kormány által támogatott csoportokba tartozó munkavállalók alkalmazása esetén mennyivel kisebb bérköltség terheli a munkáltatókat, mint az ugyanakkora bruttó keresetű, nem kedvezményezett dolgozójuk esetében. A legalább bruttó 100 ezer forintot kereső munkavállalók esetében havonta minimum 16 000, de akár 28 500 forint bérköltség is megspórolható. Minél kevésbé haladják meg a fizetések a bruttó 100 ezer forintot, arányaiban annál többet lehet nyerni az újfajta járulékkedvezményekkel.

A január elsején hatályba lépő rendelkezések szerint a 25 év alatti, illetve az 55 éven felüli munkavállalók esetében a teljes munkabérre vetített 27 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával csökkenthetik a munkáltatók. Ez azt jelenti, hogy az érintett csoportokba tartozó dolgozók esetében bruttó 100 ezer forint munkabérig csak 12,5 százaléknyi szochot kell a munkaadóknak fizetni, s csak a 100 ezer forint fölötti jövedelemrészt terheli 27 százalékos adó.

Ugyanez vonatkozik a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók alkalmazására is. Számottevő változás, hogy korábban a legfeljebb alapfokú végzettségűek foglalkoztatását szolgálta célzott kedvezmény, januártól viszont már nem a végzettség, hanem a végzett munka számít. A támogatott munkaköröket a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről szóló, 2012. január 1-jén hatályos KSH közlemény (FEOR-08) 9. főcsoportja sorolja fel. Ide tartoznak például a takarítók, a rakodómunkások, az építőiparban és a mezőgazdaságban alkalmazott kisegítők. Az újfajta szabályozás veszélye, hogy kitermelheti a papíron takarítóként és segédmunkásként alkalmazott diplomások kasztját.

Pluszkedvezménnyel támogatja az állam a 25 évnél fiatalabb pályakezdők foglalkoztatását, akik összesen legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkeznek. Esetükben a foglalkoztatás első két évében bruttó 100 ezer forint jövedelemig egyáltalán nem kell a szochot megfizetni. Fontos kitétel, hogy azoknál a fiatal munkavállalóknál is igénybe lehet venni január 1-től a pályakezdők kedvezményét, akik idén december 31-én már alkalmazásban állnak, de az addig munkaviszonyban eltöltött idejük nem haladja meg a 180 napot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiemelt kedvezményt vehetnek igénybe a tartósan álláskereső személyt, valamint a gyedről, gyesről, gyermeknevelési támogatásról visszatérőt alkalmazók is. Tartósan álláskeresőnek az számít, akit a kedvezményezett foglalkoztatást megelőző 9 hónapon belül legalább 6 hónapig álláskeresőként tartották nyilván, a számításnál a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartamát figyelmen kívül kell hagyni. Az érintettek után a foglalkoztatás első két évében szintén nem kell szochót fizetni bruttó 100 ezer forint jövedelemig, a harmadik évben pedig 100 ezer forintig csökkentett mértékű, 27 helyett 12,5 százalékos a munkáltatói adóteher. 

A szochokedvezményhez képest ugyan elenyésző nagyságú, de mégiscsak számít, hogy a támogatott csoportokba tartozó munkavállalók esetében csökken a szakképzési hozzájárulási kötelezettség is. Januártól a kedvezménnyel érintett munkavállalónként havonta 100 ezer forinttal csökkenthető a szakképzési hozzájárulás alapja.

Nagyon fontos tudni, hogy az újfajta járulékkedvezményeket nem lehet sem a már életben lévő, különféle START-kártyás kedvezményekkel, sem az alacsonyabb keresetű dolgozók után érvényesíthető bérkompenzációval együtt igénybe venni. Mint azt nemrégiben megírtuk, a tapasztalatok szerint a munkáltatók figyelmét is elkerülte az a változás, hogy jövőre anélkül is igénybe lehet venni a bérkompenzációt, hogy teljesítették volna a kormány által 2012-re elvárt béremelést.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem