Mi sül ki ebből? Szakmánként változhat a minimálbér jövőre?

Pénzcentrum
2012. november 26. 18:32

Csak a töredékét adnák meg a munkáltatók jövőre a szakszervezetek által elvárt minimálbér-emelésnek. A vállalkozások által javasolt 2,6 százalékos emelés révén a jelenlegi havi 93 ezer forintos legkisebb bért nagyjából 95 500 forintra, a garantált bérminimumot pedig 108 ezerről 111 ezer forintra növelnék. A szakszervezeti oldal viszont legalább a várható infláció mértékének megfelelő emelést szorgalmaz. Felmerült az is, hogy a nagyon bérérzékeny ágazatokban a munkahelyek megtartása érdekében ágazati minimálbért vezetnének be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Maximum 2,6 százalékkal emelnék a minimálbért és a szakmunkás bérminimumot 2013-ban a munkaadók - közölte az MTI érdeklődésére Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) mai ülését követően. Ez a jelenlegi 93 ezer forint helyett 95 418 forintos minimálbért, illetve a legalább középfokú végzettséghez kötött munkakörökben foglalkoztatottak esetén 108 ezer forint helyett 110 808 forintos garantált bérminimumot jelentene.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára kifejtette: a munkaadók szerint közgazdaságilag továbbra sem indokolt a béremelés, ugyanakkor mindenképpen szeretnének megállapodni a szakszervezetekkel, ezért minimális elmozdulásra lehetőséget látnak. Ez egy szerény mértékű, de érzékelhető emelés lenne - fogalmazott Dávid Ferenc.

A semmihez képest téynleg érzékelhető lenne a munkaadók által ajánlott minimálbér-emelés, valójában azonban egy hónapban mindössze 1 584 forintot nyernének nettóban a minimálbért keresők: ennyivel több maradna bruttó 95 418 forintból, mint 93 ezerből.

SZÁMOLD KI a Pénzcentrum.hu kalkulátorával, Mennyi lesz a fizetésed jövőre? Most megtudhatod!

Dávid Ferenc hozzátette: a VOSZ javasolni fogja, hogy a megállapodásba foglalják bele, hogy a munkaadók tárgyalási kötelezettséget vállalnak a bérrel kapcsolatban. Ennek keretében 2013-ban 5-6 hónap után - vagyis körülbelül a jövő év nyarán - ismét leülnének a szakszervezetekkel és a kormánnyal, és egy hiteles, gyors értékelést készítenének a gazdasági helyzetről. Ha itt pozitív elmozdulást látnak, akkor a bérekben "további előrelépés lehet munkavállalói szempontból".

Zs. Szőke Zoltán ehhez hozzátette: indítványozták, hogy a bérmegállapodásban ajánlják a munkaadók figyelmébe, az Erzsébet-utalványból jövőre a jelenlegi havi 5 ezerrel szemben 8 ezer forint adható kedvezményesen. Felmerült az is, hogy a nagyon bérérzékeny ágazatokra a munkahelyek megtartása érdekében ágazati minimálbért vezetnének be, és javasolnák a jobb helyzetben lévő munkaadóknak, hogy ha megtehetik, ne csak a törvényben meghatározott kötelező bért adják, hanem annál többet.

Az idén július elsejétől hatályos új munka törvénykönyve felhatalmazza a kormányt, hogy a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbért állapíítson meg. Annak meghatározásakor figyelembe kell venni az egyes nemzetgazdasági ágazatok és földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait is.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke nem optimista a megállapodás lehetőségével kapcsolatban. Hangsúlyozta: a szakszervezeti oldal továbbra is legalább az infláció mértékével történő béremelést szeretne, ezen mérték alatt "nincs megállapodás".

A tárgyalások jövő hétfőn folytatódnak. Zs. Szőke Zoltán szerint, ha akkor sem lesz megállapodás, a kormány határozza majd meg a minimálbért. Korábbi információk szerint a kormány által előterjesztett hatástanulmányokban 4,3 százalékos béremelés szerepel, aminek megfelelően a minimálbér 97 ezer forintra, a bérminimum pedig 112 600 forintra emelkedne. Ebben az esetben havonta 2 600-3 000 forinttal több maradna a nettóban a legkisebb bérekből, mint az idén.

Az MSZOSZ ezzel szemben eredetileg 100 ezer forintos minimálbért és 116 ezer forintos garantált bérminimumot javasolt. Ennél is nagyobbat álmodott a Munkástanácsok Országos Szövetsége, amely a minimálbért közel 13 százalékkal 105 ezer forintra, a szakmai bérminimumot pedig 11 százalékkal 120 ezer forintra emelné.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?