Mennyi lesz a fizetésed jövőre? Most megtudhatod!

Pénzcentrum
2012. november 20. 05:28

Számold ki a Pénzcentrum.hu összehasonlító kalkulátorával, mekkora lesz jövőre a fizetésed! A szuperbruttósítás eltörlése után - gyermekkedvezmény nélkül - mindenkit 16 százalékos adó terhel 2013-ban. A havi bruttó 202 ezer és 1 millió forint közötti jövedelműek a nyertesei a jövő évi adóváltozásoknak. A legjobban azok járnak, akiknek idén bruttó 660 ezer forint a fizetésük, és legfeljebb 3 gyermek után veszik igénybe a családi adókedvezményt. Nekik csaknem 20 ezer forinttal nő havonta a nettó bérük. A bruttó 202 ezer forint alatti jövedelműek viszont továbbra sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából. Számold ki te is a Pénzcentrum.hu összehasonlító kalkulátorával, mekkora lesz jövőre a fizetésed!

Elfogadta az Országgyűlés tegnapi ülésén a jövő évre vonatkozó adótörvény-módosítási csomagot. A változtatások egyik leglényegesebb eleme, hogy teljesen megszűnik a jövedelmek szuperbruttósítása, vagyis már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem terheli majd az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés. A másik fontos elem, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetési plafon, vagyis az évi 7 920 500 forint (havi nagyjából 660 ezer forint) fölötti jövedelemrészre is meg kell fizetni a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, illetve a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat.

A szuperbruttósítás eltörlése azoknak kedvez, akik havonta bruttó 202 ezer forintnál többet keresnek. Az ennél alacsonyabb jövedelműek viszont jövőre sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából, béremelés nélkül 2013-ban is ugyanannyi marad a borítékjukban, mint az idén. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával azt számolhatod ki, hogy mennyi lesz a nettód jövőre, ha nem emelkedik a fizetésed. Márpedig a bértárgyalások jelenlegi állása szerint a munkavállalók jelentős része jövőre sem számíthat arra, hogy növekszik a bruttó bére.

Jelenleg az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt - az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés miatt - 20,32 százalékos adó terheli. A szuperbruttósítás eltörlése lényegében azt jelenti, hogy a havi bruttó 202 ezer forint fölötti keresetrészt 4,32 százalékkal kevesebb adó terheli jövőre, mint az idén. Vagyis ennyivel több pénz marad a bruttó 202 ezer forintnál többet keresők zsebében.

Bruttó 300 ezer forintos jövedelem esetén például a 202 ezer forint fölötti 98 ezer forintos résznek a 4,32 százalékával, vagyis havi 4 234 forinttal nő a havi nettó bér. Ötszázezer forintból már havonta 12 874 forinttal több marad a munkavállalók zsebében. A legtöbbet azok nyerik, akiknek idén és jövőre is 660 ezer forint lesz a bruttó fizetésük: ők havonta nettó 19 786 forinttal gazdagodnak. A gyermektelenek melett ugyanez igaz az egy-, illetve kétgyermekesekre is.

A három-, illetve többgyermekeseknek viszont bruttó 530 ezer forint jövedelemig nem változik a nettó bérük. Nekik ugyanis már az idén sem kellett szja-t fizetniük, így a szuperbruttó eltörléséből adódó további könnyítésből már semmit nem éreznek. Jól járnak azonban azok a háromgyermekesek, akik bruttó 530 ezer forintnál többet keresnek.

A magasabb jövedelműek között is lesznek vesztesei a jövő évi adóváltozásoknak. Ennek oka, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetési plafon. Jelenleg napi 21 700 forint jövedelem fölött nem kell nyugdíjjárulékot fizetni. A jövedelemhatár éves szinten 7 920 500 forint, ami azt jelenti, hogy a nagyjából havi bruttó 660 ezer forintnál magasabb jövedelemrészre jár mentesség, ami viszont jövőre megszűnik. A tehernövekedés hatását azonban ellentételezi a szuperbruttó kivezetése, így csak bruttó 1 millió 8 ezer forint havi jövedelem fölött csökken a nettó összeg 2013-ban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legnagyobb meglepetés talán a négy vagy annál több gyermeket nevelőket érheti. Négy kedvezményezett eltartott esetén már bruttó 660 ezer és 730 ezer forint között is csökken a nettó fizetés, majd 730 ezer és 1 millió forint havi kereset között valamivel jobban járnak az adózók, mint az idén. Kalkulátorunkkal végzett számításunkból kiderül, hogy a négygyermekesek bruttó 830 ezer forintos jövedelem mellett nyerik a legtöbbet, havonta nettó 10 134 forintot.

Az ötgyermekesek viszont már semmilyen többletjövedelemre nem számíthatnak az adóváltozások révén. Havi bruttó 660 ezer forintig ugyanannyi lesz a nettó fizetésük, mint az idén, az ennél magasabb jövedelmekből viszont kevesebb marad 2013-ban az 5 gyermeket eltartó adózóknál. Havi 800 ezer forintos jövedelemből például 14 ezer forinttal kevesebb marad az ötgyermekesek zsebében.

Nem fogadta meg a kormány és a kétharmados többségű Országgyűlés az Európai Bizottság intelmét, miszerint csökkenteni kellene az alacsony jövedelműek adóját. A bizottság korábban levélben figyelmeztetett: az egykulcsos adó bevezetésével a minimálbéren foglalkoztatott, gyermektelen munkások adóterhe 4,8 százalékról 16 százalékra emelkedett, míg az általános adóteher a járulékokkal együtt 38,8 százalékról 48,8 százalékra nőtt, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. "Ez a reform több mint a GDP 2 százalékával növelte a hiányt, anélkül, hogy bármilyen hatással lett volna a foglalkoztatottságra" - írja a levél.

A bizottság szerint a családtámogatási rendszeren is változtatni kellene, mivel a szociális kiadások meglehetősen magasak, ugyanakkor nem kellően hatékonyan célzottak Magyarországon.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?