Mennyi lesz a fizetésed jövőre? Most megtudhatod!

Pénzcentrum
2012. november 20. 05:28

Számold ki a Pénzcentrum.hu összehasonlító kalkulátorával, mekkora lesz jövőre a fizetésed! A szuperbruttósítás eltörlése után - gyermekkedvezmény nélkül - mindenkit 16 százalékos adó terhel 2013-ban. A havi bruttó 202 ezer és 1 millió forint közötti jövedelműek a nyertesei a jövő évi adóváltozásoknak. A legjobban azok járnak, akiknek idén bruttó 660 ezer forint a fizetésük, és legfeljebb 3 gyermek után veszik igénybe a családi adókedvezményt. Nekik csaknem 20 ezer forinttal nő havonta a nettó bérük. A bruttó 202 ezer forint alatti jövedelműek viszont továbbra sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából. Számold ki te is a Pénzcentrum.hu összehasonlító kalkulátorával, mekkora lesz jövőre a fizetésed!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Elfogadta az Országgyűlés tegnapi ülésén a jövő évre vonatkozó adótörvény-módosítási csomagot. A változtatások egyik leglényegesebb eleme, hogy teljesen megszűnik a jövedelmek szuperbruttósítása, vagyis már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem terheli majd az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés. A másik fontos elem, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetési plafon, vagyis az évi 7 920 500 forint (havi nagyjából 660 ezer forint) fölötti jövedelemrészre is meg kell fizetni a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, illetve a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat.

A szuperbruttósítás eltörlése azoknak kedvez, akik havonta bruttó 202 ezer forintnál többet keresnek. Az ennél alacsonyabb jövedelműek viszont jövőre sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából, béremelés nélkül 2013-ban is ugyanannyi marad a borítékjukban, mint az idén. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával azt számolhatod ki, hogy mennyi lesz a nettód jövőre, ha nem emelkedik a fizetésed. Márpedig a bértárgyalások jelenlegi állása szerint a munkavállalók jelentős része jövőre sem számíthat arra, hogy növekszik a bruttó bére.

Jelenleg az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt - az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés miatt - 20,32 százalékos adó terheli. A szuperbruttósítás eltörlése lényegében azt jelenti, hogy a havi bruttó 202 ezer forint fölötti keresetrészt 4,32 százalékkal kevesebb adó terheli jövőre, mint az idén. Vagyis ennyivel több pénz marad a bruttó 202 ezer forintnál többet keresők zsebében.

Bruttó 300 ezer forintos jövedelem esetén például a 202 ezer forint fölötti 98 ezer forintos résznek a 4,32 százalékával, vagyis havi 4 234 forinttal nő a havi nettó bér. Ötszázezer forintból már havonta 12 874 forinttal több marad a munkavállalók zsebében. A legtöbbet azok nyerik, akiknek idén és jövőre is 660 ezer forint lesz a bruttó fizetésük: ők havonta nettó 19 786 forinttal gazdagodnak. A gyermektelenek melett ugyanez igaz az egy-, illetve kétgyermekesekre is.

A három-, illetve többgyermekeseknek viszont bruttó 530 ezer forint jövedelemig nem változik a nettó bérük. Nekik ugyanis már az idén sem kellett szja-t fizetniük, így a szuperbruttó eltörléséből adódó további könnyítésből már semmit nem éreznek. Jól járnak azonban azok a háromgyermekesek, akik bruttó 530 ezer forintnál többet keresnek.

A magasabb jövedelműek között is lesznek vesztesei a jövő évi adóváltozásoknak. Ennek oka, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetési plafon. Jelenleg napi 21 700 forint jövedelem fölött nem kell nyugdíjjárulékot fizetni. A jövedelemhatár éves szinten 7 920 500 forint, ami azt jelenti, hogy a nagyjából havi bruttó 660 ezer forintnál magasabb jövedelemrészre jár mentesség, ami viszont jövőre megszűnik. A tehernövekedés hatását azonban ellentételezi a szuperbruttó kivezetése, így csak bruttó 1 millió 8 ezer forint havi jövedelem fölött csökken a nettó összeg 2013-ban.

A legnagyobb meglepetés talán a négy vagy annál több gyermeket nevelőket érheti. Négy kedvezményezett eltartott esetén már bruttó 660 ezer és 730 ezer forint között is csökken a nettó fizetés, majd 730 ezer és 1 millió forint havi kereset között valamivel jobban járnak az adózók, mint az idén. Kalkulátorunkkal végzett számításunkból kiderül, hogy a négygyermekesek bruttó 830 ezer forintos jövedelem mellett nyerik a legtöbbet, havonta nettó 10 134 forintot.

Az ötgyermekesek viszont már semmilyen többletjövedelemre nem számíthatnak az adóváltozások révén. Havi bruttó 660 ezer forintig ugyanannyi lesz a nettó fizetésük, mint az idén, az ennél magasabb jövedelmekből viszont kevesebb marad 2013-ban az 5 gyermeket eltartó adózóknál. Havi 800 ezer forintos jövedelemből például 14 ezer forinttal kevesebb marad az ötgyermekesek zsebében.

Nem fogadta meg a kormány és a kétharmados többségű Országgyűlés az Európai Bizottság intelmét, miszerint csökkenteni kellene az alacsony jövedelműek adóját. A bizottság korábban levélben figyelmeztetett: az egykulcsos adó bevezetésével a minimálbéren foglalkoztatott, gyermektelen munkások adóterhe 4,8 százalékról 16 százalékra emelkedett, míg az általános adóteher a járulékokkal együtt 38,8 százalékról 48,8 százalékra nőtt, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. "Ez a reform több mint a GDP 2 százalékával növelte a hiányt, anélkül, hogy bármilyen hatással lett volna a foglalkoztatottságra" - írja a levél.

A bizottság szerint a családtámogatási rendszeren is változtatni kellene, mivel a szociális kiadások meglehetősen magasak, ugyanakkor nem kellően hatékonyan célzottak Magyarországon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?