19 °C Budapest

Itt a kormány legújabb adócsökkentési programja

Pénzcentrum
2012. július 9. 11:35

Havonta 90-100 ezer munkavállaló foglalkoztatásához veszik igénybe jelenleg is a munkáltatók a különböző Start-kártyákhoz kötődő szociális hozzájárulási adókedvezményeket, így április végéig öszesen 6,7 milliárd forinttal csökkentették adókötelezettségüket - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A kormány elképzelése szinte percről percre változik a miniszterelnök által meghirdetett munkahelyvédelmi akció részletkérdéseiben. Orbán Viktor eddig a munkáltatói járulék (ami valójában szociális hozzájárulási adó) felezéséről beszélt 100 ezer forintos bérig, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig olyan program meghirdetésére készül, amely a minimálbér kétszereséig a teljes bérköltség átvállalását ígéri.

"Első munkahely garancia" néven 3 milliárd forintos munkaerő-piaci programot indít a pályakezdő fiatalok álláshoz juttatása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A program célcsoportja a fiatal álláskeresők, ezen belül a pályakezdők, kiemelten a szakképzetlenek és a tartósan munkanélküliek. A konstrukció keretében a munkaadók 2012. szeptember 1-jétől 2012. december 31-ig foglalkoztatott regisztrált pályakezdő álláskeresők után támogatásként megkapják a bér és szociális hozzájárulási adó költségeit a minimálbér kétszereséig. A kért forrás felhasználása előreláthatólag 3000-3500 fő pályakezdőnek biztosít munkalehetőséget - jelentette be kora délutáni sajtótájékoztatójánCzomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. Magyarországon jelenleg 220 ezer 25 éven aluli fiatal dolgozik, és ebben a korcsoportban körülbelül 86 ezren regisztrált munkanélküliek. Ebből 58 ezer pályakezdő, ezen belül a szakképzetlenek száma több mint 24 ezer - ecsetelte az államtitkár a programban érintettek helyzetét.

Orbán Viktor miniszterelnök július 2-án közölte parlamenti felszólalásában, hogy a kormány munkahelyvédelmi akciót indít, amelynek keretében öt kiemelt munkavállalói csoport (a 25 évnél fiatalabbak, az 55 évnél idősebbek, a szakképzetlenek, a tartósan munkanélküliek és a gyesről, gyedről visszatérő kismamák) esetében csökkentené a munkavállalói terheket, azaz a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást 100 ezer forintos bruttó bérig. A kormányfő a 25 év alattiaknál azt ígérte, hogy a felére csökkentik a munkáltatói járulékot.

Mint arra a Pénzcentrum.hu több ízben felhívta a figyelmet, a miniszterelnök által meghirdetett kedvezmények 2 év távlatában - a kismamák kivételével - valójában minden csoportban tehernövekedést eredményeznének a jelenleg hatályos adócsökkentési lehetőségekhez képest. Eleve kisebb támogatást jelentene, ha bruttó 100 ezer forintban szabnák meg a kedvezmény mértékét. Jelenleg például a pályakezdők esetében a minimálbér kétszereséig jár a kedvezmény, ami alap- és középfokú végzettségűek után az első évben 63 százalék, szemben az ígért 50 százalékkal.

A részletekről korábbi cikkeinkben OLVASHATSZ:

Vajon ki jár jól az új adókedvezményekkel?
Jön a többkulcsos járulék az egykulcsos adó mellé?

Mi a helyzet jelenleg?

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy héttel később rálicitál a miniszterelnök által bejelentettekre, és már a teljes bérköltségnek megfelelő összegű támogatást ígér az év utolsó harmadára a munkáltatóknak a pályakezdő, főként szakképzetlenek foglalkoztatásához.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adóhivatalhoz beérkezett, 2012. január-áprilisi, havi munkáltatói adatszolgáltatásokból az derül ki, hogy havonta összesen 90-100 ezer, különféle Start kártyákra jogosult munkavállaló után veszik igénybe jelenleg a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményt. Az érintett foglalkoztatók áprilisban 91 342 munkavállaló után, összesen 1,7 milliárd forinttal csökkentették az adófizetési kötelezettségüket, s négy hónap alatt összesen 6,7 milliárd forint kedvezményt vettek igénybe. Ez egy év alatt megközelítően 21 milliárd forintos kedvezmény lehet, ami nagyon messze van attól a 300 milliárd forinttól, amit a kormány a munkahelyvédelemre meghirdetett.

Mint a táblázatokból is kiderül, legnagyobb a sikere a munkáltatók körében az 50 évnél idősebbek, illetve a legfeljebb alapfokú iskolai végzettségűek, vagy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult álláskeresők esetében igénybe vehető adókedvezménynek. Áprilisra felfedezték a munkáltatók a Start Bónusz kártyában rejlő plusz lehetőséget, így a márciusihoz képest csaknem dupla összegben vettek igénybe ezen címszó alatt kedvezményt. Ezzel egyidejűleg csökkent a 25, illetve diplomások esetében 30 éven aluliak foglalkoztatását megkönnyítő Start kártya, a kisgyermekesek anyákat, illetve az ápolási díj folyósításának lejártát követően munkát vállalókat támogató Start Plusz kártya, valamint az 50 évnél idősebbek, illetve a legfeljebb alapfokú iskolai végzettségűek foglalkoztatását segítő Start Extra kártyával foglalkoztatottak száma és az igénybe vett kedvezmény összege.

Idén december 31-ig Start Bónusz kártyát is lehet igényelni azoknak, akik az igénylést megelőzően legalább 3 hónapig álláskeresőként folyamatosan nyilvántartottak, illetve azok, akik a gyes, gyed, gyet, ápolási díj megszűnését követő egy éven (365 napon) belül kívánnak dolgozni, vagy aki a gyermek egyéves korának betöltését követően, a gyes folyósítása mellett kívánnak munkát vállalni, feltéve, hogy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem állnak, és nem rendelkeznek érvényes Start, Start Plusz vagy Start Extra kártyával. Azért éri meg kiváltani a Bónusz kártyát, mert ahhoz a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér, legfeljebb a minimálbér másfélszerese 27 százalékának megfelelő kedvezmény jár, vagyis az esetek nagy részében egyáltalán nem kell megfizetni a szochót.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM