18 °C Budapest

Itt a kormány legújabb adócsökkentési programja

Pénzcentrum
2012. július 9. 11:35

Havonta 90-100 ezer munkavállaló foglalkoztatásához veszik igénybe jelenleg is a munkáltatók a különböző Start-kártyákhoz kötődő szociális hozzájárulási adókedvezményeket, így április végéig öszesen 6,7 milliárd forinttal csökkentették adókötelezettségüket - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A kormány elképzelése szinte percről percre változik a miniszterelnök által meghirdetett munkahelyvédelmi akció részletkérdéseiben. Orbán Viktor eddig a munkáltatói járulék (ami valójában szociális hozzájárulási adó) felezéséről beszélt 100 ezer forintos bérig, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig olyan program meghirdetésére készül, amely a minimálbér kétszereséig a teljes bérköltség átvállalását ígéri.

"Első munkahely garancia" néven 3 milliárd forintos munkaerő-piaci programot indít a pályakezdő fiatalok álláshoz juttatása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A program célcsoportja a fiatal álláskeresők, ezen belül a pályakezdők, kiemelten a szakképzetlenek és a tartósan munkanélküliek. A konstrukció keretében a munkaadók 2012. szeptember 1-jétől 2012. december 31-ig foglalkoztatott regisztrált pályakezdő álláskeresők után támogatásként megkapják a bér és szociális hozzájárulási adó költségeit a minimálbér kétszereséig. A kért forrás felhasználása előreláthatólag 3000-3500 fő pályakezdőnek biztosít munkalehetőséget - jelentette be kora délutáni sajtótájékoztatójánCzomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. Magyarországon jelenleg 220 ezer 25 éven aluli fiatal dolgozik, és ebben a korcsoportban körülbelül 86 ezren regisztrált munkanélküliek. Ebből 58 ezer pályakezdő, ezen belül a szakképzetlenek száma több mint 24 ezer - ecsetelte az államtitkár a programban érintettek helyzetét.

Orbán Viktor miniszterelnök július 2-án közölte parlamenti felszólalásában, hogy a kormány munkahelyvédelmi akciót indít, amelynek keretében öt kiemelt munkavállalói csoport (a 25 évnél fiatalabbak, az 55 évnél idősebbek, a szakképzetlenek, a tartósan munkanélküliek és a gyesről, gyedről visszatérő kismamák) esetében csökkentené a munkavállalói terheket, azaz a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást 100 ezer forintos bruttó bérig. A kormányfő a 25 év alattiaknál azt ígérte, hogy a felére csökkentik a munkáltatói járulékot.

Mint arra a Pénzcentrum.hu több ízben felhívta a figyelmet, a miniszterelnök által meghirdetett kedvezmények 2 év távlatában - a kismamák kivételével - valójában minden csoportban tehernövekedést eredményeznének a jelenleg hatályos adócsökkentési lehetőségekhez képest. Eleve kisebb támogatást jelentene, ha bruttó 100 ezer forintban szabnák meg a kedvezmény mértékét. Jelenleg például a pályakezdők esetében a minimálbér kétszereséig jár a kedvezmény, ami alap- és középfokú végzettségűek után az első évben 63 százalék, szemben az ígért 50 százalékkal.

A részletekről korábbi cikkeinkben OLVASHATSZ:

Vajon ki jár jól az új adókedvezményekkel?
Jön a többkulcsos járulék az egykulcsos adó mellé?

Mi a helyzet jelenleg?

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy héttel később rálicitál a miniszterelnök által bejelentettekre, és már a teljes bérköltségnek megfelelő összegű támogatást ígér az év utolsó harmadára a munkáltatóknak a pályakezdő, főként szakképzetlenek foglalkoztatásához.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adóhivatalhoz beérkezett, 2012. január-áprilisi, havi munkáltatói adatszolgáltatásokból az derül ki, hogy havonta összesen 90-100 ezer, különféle Start kártyákra jogosult munkavállaló után veszik igénybe jelenleg a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményt. Az érintett foglalkoztatók áprilisban 91 342 munkavállaló után, összesen 1,7 milliárd forinttal csökkentették az adófizetési kötelezettségüket, s négy hónap alatt összesen 6,7 milliárd forint kedvezményt vettek igénybe. Ez egy év alatt megközelítően 21 milliárd forintos kedvezmény lehet, ami nagyon messze van attól a 300 milliárd forinttól, amit a kormány a munkahelyvédelemre meghirdetett.

Mint a táblázatokból is kiderül, legnagyobb a sikere a munkáltatók körében az 50 évnél idősebbek, illetve a legfeljebb alapfokú iskolai végzettségűek, vagy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult álláskeresők esetében igénybe vehető adókedvezménynek. Áprilisra felfedezték a munkáltatók a Start Bónusz kártyában rejlő plusz lehetőséget, így a márciusihoz képest csaknem dupla összegben vettek igénybe ezen címszó alatt kedvezményt. Ezzel egyidejűleg csökkent a 25, illetve diplomások esetében 30 éven aluliak foglalkoztatását megkönnyítő Start kártya, a kisgyermekesek anyákat, illetve az ápolási díj folyósításának lejártát követően munkát vállalókat támogató Start Plusz kártya, valamint az 50 évnél idősebbek, illetve a legfeljebb alapfokú iskolai végzettségűek foglalkoztatását segítő Start Extra kártyával foglalkoztatottak száma és az igénybe vett kedvezmény összege.

Idén december 31-ig Start Bónusz kártyát is lehet igényelni azoknak, akik az igénylést megelőzően legalább 3 hónapig álláskeresőként folyamatosan nyilvántartottak, illetve azok, akik a gyes, gyed, gyet, ápolási díj megszűnését követő egy éven (365 napon) belül kívánnak dolgozni, vagy aki a gyermek egyéves korának betöltését követően, a gyes folyósítása mellett kívánnak munkát vállalni, feltéve, hogy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem állnak, és nem rendelkeznek érvényes Start, Start Plusz vagy Start Extra kártyával. Azért éri meg kiváltani a Bónusz kártyát, mert ahhoz a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér, legfeljebb a minimálbér másfélszerese 27 százalékának megfelelő kedvezmény jár, vagyis az esetek nagy részében egyáltalán nem kell megfizetni a szochót.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?