18 °C Budapest

Vége a terheknek: júliustól magáért dolgozik a magyar

Pénzcentrum
2012. július 2. 13:05

Mikor van az első munkanap amikor egy átlagos magyar munkavállaló az éves bérét terhelő adókat letudva, már nem a köznek, hanem a saját nettó fizetéséért dolgozik? Egy facebook felhívás szerint ez a nap július 2-re esik, számításaink szerint viszont már múlthét csütörtök déltől saját magáért dolgozik az átlag magyar, akinek a KSH legfrissebb jelentése szerint 219 400 forint a bruttó havi keresete.

219 400 forint havi bruttóból 142 995 forintot vihetünk haza, de ami a bérlapunkon nincs rajta, hogy  a munkáltatónk további 59 238 forintot fizet be az államnak. Valójában a fizetésünk 50,7 százalékát tehetjük tehát zsebre, ezt költhetjük saját kényünk-kedvünk szerint.

Ebből ki kell fizetnünk az áfát, a benzint, cigarettát és alkoholtermékeket terhelő jövedéki adókat. Valójában tehát a teljes munkaköltségünk elenyésző része marad a zsebünkben.

Miből adózhatunk még?

Nézzük meg, hogy jön ki a 50,7 százalékos nettó fizetésünk, amit elköltve tovább gyarapíthatjuk az államkasszát a már említett áfával és jövedéki adókkal. Ne felejtsük el, hogy az állam ezekből a bevételekből fizeti az összes közszolgáltatást; az oktatást, egészségügyet, katonaságot, közutakat, nyugdíjakat és egyéb szociális ellátásokat. Mire költi az állam a pénzünket? Itt megnézhetjük.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fenti táblázatunkban az éves számok mellett feltüntettük, hány napig dolgozunk azért, hogy kifizessük  egyes járulékokat és közterheket. Számításaink szerint az átlag magyar, aki 219 400 forint bruttó fizetést kap havonta -a KSH adatai szerint - már múlthét csütörtök óta magáért dolgozik, nettó fizetéséért, amiből majd ki tudja fizetni az áfát, benzint literjeként 120, ciginként 22, sörönként 38 és felesenként 87 forint jövedéki adót.

A Pénzcentrum.hu bérkalkulátorával te is kiszámolhatod, hogy mennyit fizetsz az államnak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?