Vajon ki jár jól az új adókedvezményekkel?

Pénzcentrum
2012. július 6. 11:38

A fiatalok és az idősek esetében rövidtávon nemhogy csökkennének, hanem növekednének a járulékterhek, ha a miniszterelnök által bejelentettek szerint változnának a kedvezmények. Egyedül a gyedről, gyesről visszatérő kisgyermekes anyáknál ígér a jelenlegi Start-programban biztosítottnál nagyobb járulékkedvezményt a kormány munkahelyvédelmi csomagja. A bejelentések kommunikációs szépséghibája, hogy a kormányfő és a frakcióvezető is következetesen járulékkedvezményekről beszél, miközben az idei évtől szociális hozzájárulási adóvá keresztelték át a munkáltatói tb-járulékot.

A kormányfő által hétfőn bejelentett kedvezmények jelentős része már jelenleg is létezik, ráadásul rövidtávon nagyobb enyhítés a munkáltatók számára, mint amennyit a tervezett intézkedésekkel nyernének - számol Angyal József okleveles adószakértő. A pályakezdő fiatalok (a 25 évnél, illetve felsőfokú végzettség esetén 30 évnél fiatalabbak) foglalkoztatása után jelenleg a következő kedvezményeket lehet igénybe venni:

- Alap- és középfokú végzettségűeknél a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 17 százalékával lehet csökkenteni a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho, amely a korábbi munkáltatói társadalombiztosítási járulék helyébe lépett), vagyis lényegében 10 százalékot kell fizetni. A foglalkoztatás második évében már kevesebb, 7 százalék a kedvezmény.

- Felsőfokú végzettségűeknél összességében csak egy évig jár a kedvezmény. A foglalkoztatás első 9 hónapjában a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 17 százalékával, az utolsó három hónapban pedig a 7 százalékával lehet csökkenteni a szochót.

Eszerint az alap- és középfokú végzettségűeknél jelenleg az első évben 139 500 forint bruttó munkabérig 17 százalékos az adókedvezmény, ami 23 715 forint. A második évben ugyan csak 7 százalék, vagyis 9 765 forinttal lehet csökkenteni a közterhet, de a két év átlagában ez 16 740 forint a kedvezmény.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában a következőket mondta: "megkönnyítjük a 25 év alattiak foglalkoztatását, és az esetükben a felére csökkentjük a munkáltatói járulékot" (sic! a kormányfő járulékról beszél, miközben az idei évtől szociális hozzájárulási adóvá nevezték át a korábbi munkáltatói tb-járulékot.) Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakból lehet arra következtetni, hogy az adókedvezményeket 100 ezer forintig lehetne alkalmazni.

A frakcióvezető MTI által idézett szavai szerint azzal, hogy a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot (sic!) a felére csökkentik, az ő foglalkoztatásuk 2013-tól éves szinten 174 ezer forinttal olcsóbbá válik a munkáltatóknak. Ez utóbbi "kedvezményszint" pedig százezer forintos bér esetén igaz. Ez pedig azt jelenti, hogy az új kedvezményeket valószínűleg eddig az összegig lehet majd igénybe venni, efelett pedig a normál kulcs szerint kell adózni. Eszerint 13,5 százalék lenne a kedvezmény mértéke, ami két év átlagában 13 500 forint, szemben a jelenlegi 16 740 forinttal.

A kormányfő elmondása szerint az 55 évnél idősebbek esetében a felére csökkentenék a munkáltatói járulékot (sic!). Jelenleg az 50 évnél idősebbek után jár adókedvezmény. A Start Extra Kártyát igényelheti az az 50 évnél idősebb munkavállaló, akit az igénylést megelőzően legalább 3 hónapig álláskeresőként tartottak nyilván. A kártyát életkorra való tekintet nélkül azok is kiválthatják, akik legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, vagy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult álláskeresők. Az érintettek foglalkoztatása után az első évben, a legtöbb esetben egyáltalán nem kell szochót fizetni, mivel a kedvezmény mértéke a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 27 százaléka. A második évben 17 százalékos kedvezményt lehet érvényesíteni, ami azt jelenti, hogy 10 százalékos adót kell utánuk fizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vagyis bruttó 183 000 forintig az első évben 27 százalék a kedvezmény maximumösszege, ami 49 410 forint, a második évben pedig 17 százalék, vagyis 31 110 forint. Ez két év átlagában 40 260 forint.

A tervezet szerint viszont csak 13,5 százalék lenne a kedvezmény, ami a Rogán Antal szavaiból kikövetkeztethető 100 ezer forintos határral számolva 13 500 forint, ami két év átlagában is ugyanennyit jelent.

Jelenleg Start Plusz Kártya kiváltására jogosultak, akik a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermeknevelési támogatás (gyet), valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 napon) belül kívánnak munkába állni, vagy akik a gyermekük egyéves korának betöltését követően, a gyes folyósítása mellett kívánnak dolgozni abban az esetben, ha még nem állnak munkaviszonyban. Az érintettek után az első évben a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 17 százalékával, a második évben pedig a 7 százalékával lehet csökkenteni a fizetendő szochót.

Vagyis bruttó 183 ezer forintig az első évben 17 százalék a kedvezmény, ami 31 110 forint, a második évben pedig a 7 százalékos kedvezmény 12 810 forintot jelent. Ez két év átlagában 21 960 forint.

A miniszterelnök bejelentése szerint a gyesről vagy gyedről visszatérő munkavállalók után az elhelyezkedést követő első két évben nem kell majd járulékot (sic!) fizetni a munkáltatónak, a harmadik évben pedig csak a jelenlegi felét. Bruttó százezer forint mellett a 27 százalékos kedvezmény 27 000 forintot jelent, ami két év átlagában is ugyanennyi.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16