14 °C Budapest

Kiderült: benyeli az állam gyermekeink pénzét!

Pénzcentrum
2012. július 3. 05:27

Sok szülő nem tud arról, hogy 2005 után született gyermekei életkezdésének megkönnyítésére félretett pénzéhez néhány ezer forintos állami támogatást is kaphat, ha azt Start számlára helyezi el. A rendszer azonban a közeljövőben több ponton is megváltozhat. Lehetőség nyílik például a 2005 előtt született gyermekek nevére is Start számlát nyitni.

Hogy működik a babakötvény rendszer?
A magyar állam minden 2005. december 31. után született magyar állampolgárságú, Magyarországon lakó gyermek után meghatározott összegű támogatást biztosít ez a babakötvény. Értéke jelenleg 42500 forint. (Ez az úgynevezett alap támogatás, amely mindenkinek jár. Ha azonban a gyerek alacsony jövedelmű családban él vagy nevelőszülőknél, esetleg gyermekotthonban nevelkedik, akkor jár neki a gyermekvédelmi támogatás is, ami 7 éves és 14 éves korban még plusz 44600 forint. Így a hátrányos helyzetű gyermekeknek az alaptámogatással együtt összesen 131700 forintot ad az állam.)

A babakötvény megszerzéséhez semmit nem kell tenni, a pénzt és annak kamatait a Magyar Államkincstár a gyermek felnőtté válásáig kezeli. A babakötvény kamata az ötéves állampapírok hozamának felel meg. A támogatás célja, hogy a fiatalok életkezdését segítse. Így a pénzhez a gyermek 18. évének betöltéséig nem lehet hozzányúlni, ám a nagykorúság elérésekor a felhalmozódott összeget a gyermek felveheti a kincstári számláról. A felhalmozódott összeget nem lehet akármire költeni, csak továbbtanulásra, lakásvásárlásra, vállalkozás beindítására, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére. További előny, hogy a felvett összeg teljesen adómentes.

Amennyiben a szülők is szeretnének hozzátenni az állami támogatáshoz, akkor úgynevezett START számlát kell nyitniuk az Államkincstárban vagy valamelyik magyar pénzintézetben. Ide aztán ők is utalhatnak pénzt, amelyhez ugyancsak állami támogatás vehető igénybe. A szülői befizetések utáni plusz támogatás alapesetben a befizetett összeg 10 százaléka, de legfeljebb 6 ezer forint. (A hátrányos helyzetű gyermekek esetében ez a plusz állami támogatás 12 ezer forint.) A támogatás ideális igénybevételéhez tehát évente legfeljebb 120 ezer forintot érdemes elhelyezniük a szülőknek a Start számlán. Ennél többet nem is lehetett befizetni. Start számlát a gyermek 18 éves koráig nyithat a szülő, de visszamenőlegesen már nem kapja meg befizetései után az évi 6 ezer forintos állami támogatást.

Az intézkedés bevezetése óta 600 ezer gyermek jogosult babakötvényre, ennek összértéke 30 milliárd forint körül van. Sajnálatos tény, hogy a szülők a befizetés után járó állami támogatást az esetek többségében nem veszik igénybe., mert hogy csak 150 ezer gyermeknek van Start számlája.

Miként változhat a babakötvény rendszer?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormányzati tervek szerint a jövőben alapvetően megváltozik a babakötvény rendszer. A változások zöme a Start számlákhoz kapcsolódik. A legfontosabb, hogy már nem csak a 2005 után született gyermekek után nyithatnak ilyet a szülők, hanem az előbb születettek után is. Ezek a gyermekek azonban nem jogosultak a 42500 forintos alaptámogatásra és értelemszerűen nem jár visszamenőlegesen a szülői befizetések után járó évi 6 ezer forintos állami segítség sem. Utóbbi csak a számla megnyitását követő szülői befizetések után vehető igénybe.

Eddig a szülők legfeljebb 120 ezer forintot fizethettek be a Start számlákra, ám a hírek szerint a jövőben már akármekkora összeget el lehet helyezni ott, igaz, az állami támogatás valószínűleg nem lesz több évi 6 ezer forintnál. A változások közé tartozik, hogy a Start számlán felhalmozott összeghez három évig nem férhet hozzá a gyermek. (Tehát, ha egy 16 éves gyereknek nyitunk számlát, akkor ő csak 19 évesen veheti fel a pénzét.) Fontos változás az is, hogy Start számlát az Államkincstáron kívül bármelyik pénzintézetnél nyithattak a szülők. Erre a jövőben csak az Államkincstárnál lesz lehetőség.

Pénzcentrum vélemény
Nagy kérdés, hogy megéri-e Start számlát nyitni, azaz az ott elérhető hozamoknál máshol nem lehet-e jobbat elérni? A babakötvény eddigi pályafutására visszatekintve nagyjából az látható, hogy annak hozamai általában egy százalékkal haladták meg a mindenkori jegybanki alapkamatot. Ez utóbbi most éppen 7 százalék körül van, miközben a kormány deklarált célja, hogy vonzóbbá szeretné tenni a lakosság számára az állampapírok vásárlását. Ennek érdekében jó kamatokkal kínál lakossági állampapírokat. Van olyan konstrukció is, amelyik 9,5 százalékos hozamot fizet. Ennek tükrében a babakötvénynél valamivel nagyobb hozamot érhetünk el, ha direktben veszünk állampapírt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem